Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararı, Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Böylelikle Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu’nda bulundu.

Kararı MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan okudu. Kararın okunmasının ardından Genel Kurul’da, HDP sıralarında sesler yükseldi. Sıralara vuran HDP milletvekilleri “darbeci AKP” , “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” diye slogan attı.

Gergerlioğlu hakkındaki karar vekilliğinin düşürülmesinden dakikalar sonra TBMM sitesindeki sayfasına hızlıca eklendi.

DÖVİZLER TAŞINDI

HDP’liler üzerinde Gergerlioğlu’nun fotoğrafının ve “Gergerlioğlu Türkiye’nin vicdanıdır” yazan “Herkes için adalet talep etti”, “Çıplak aramayı gündeme getirdi”, “Kadın cinayetlerine sessiz kalmadı”, “Hakkını arayanların her zaman yanında oldu”, “Yoksulluğa karış halkın yanında oldu”, “Polis şiddetine her zaman karşı çıktı”, “KHK’lilerin mücadelesine destek verdi”, “Faili meçhulleri her yerde dile getirdi” dövizlerle kararı protesto etti.

CHP: KARAR HUKUKSUZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP her hal ve şart altında hukukun üstünlüğünü kabul eden, buna inanan bir partidir. Kimden gelirse gelsin, kimseye haksızlık yapılmasına seyirci kalmayacağız. Meclisin öncelikli görevi, parlamentonun ve milletvekillerinin hukukunu, saygınlığını korumaktır. Devletin hukuk dışına çıkmasını asla istemeyiz. Hukukun askıya alınması, anayasanın askıya alınmasıdır. Yasama organının hukuk dışına çıkması, düşünülmesi bile kabul edilemez” dedi.

BERBEROĞLU KARARINI HATIRLATTI

Parlamentonun Anayasa’ya uymak zorunda olduğunu hatırlatan Altay, 4 Haziran 2020’de vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucunda verilen hak ihlali kararını hatırlattı. Altay, “Sayın Gergerlioğlu, Berberoğlu gibi başvuru yapmışken, Meclis ofsayta düşmüşken, ikinci bir ofsayta düşmeye gerek yok” diyerek, Meclisi Anayasa'nın 6’ncı maddesine uymaya çağırdı.

PROTESTO SÜRÜYOR

Kararın okunmasının ardından oturuma 10 dakika ara verilirken, HDP’lilerin alkış ve sloganlı protestosu sürüyor.

GERGERLİOĞLU: HİÇ BİR YERE GİTMİYORUM

Zafer işaretleriyle kararı protesto eden Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Ben Kocaeli’den milletin 90 bin oyuyla geldim. Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere de gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum. Bu kadar anti demokratik uygulamalara boyun eğmiyoruz. Herkes bilsin ki halkların kardeşliğini kimse engelleyemez. Yaşasın halkların kardeşliği. Yaşamak direnmektir.

Hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kararın okunmasının ardından Mezopotamya Ajansı aracılığıyla gönderdiği videoda, “Az önce hakkımdaki karar okunarak, milletvekilliğim düşürüldü. Güya düşürüldü. Bu hukuksuz bir karar oldu. Anayasayı çiğneyen bir kararla dokunulmazlığı hiç esasa almayan, saygı duymayan bir kararla düşürüldü. Yargı, anayasal hükümleri çiğneyerek hakkımda kesin bir karar verdi. Ve sonrasında Meclis başkanlığı da buna alet oldu. Bunun manivelası oldu ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığım başvuru beklenmeden, bu karar okunarak milletvekilliğim düşürüldü. Ama ben bu milletvekilliğini milletten aldım, bu zalimlerden almadım. Anayasayı çiğneyen yargıdan almadım” diye belirtti.

DİRENİŞİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Gergerlioğlu, HDP ve diğer muhalefet partili birçok milletvekilinin kendisiyle birlikte Genel Kurul’da beklediğini söyledi. Gergerlioğlu, “Birçok milletvekilleri Meclisi terk etmeyerek bu kararı tanımadıklarını söylediler. Ben de bu kararı tanımıyorum. Milletten aldığım yetkiyi sonuna kadar kullanacağım. Milletin onurunu da ayaklar altına aldırmayacağız. Şuanda Genel Kurulda direnişimizi sürdürüyoruz. Ta ki AYM hakkımızda hukuka uygun bir karar verene dek” dedi.

TÜRKÇE VE KÜRTÇE PAYLAŞTI

Gergerlioğlu, karar sonrası sosyal medya hesabından Türkçe ve Kürtçe paylaşımda bulunarak, “TBMM’e darbeye karşı direneceğim, milletin iradesi ayaklar altına alınamaz. Barış istemek suç değildir. Ez ê li dijî darbeyê li ber xwe bidim. Kesek nikare vîna gel binpê bike. Xwestina aştîyê ne sûc e” dedi.

KARARI TANIMIYORUZ

Bu karar Anayasayı çiğneyen bir karar, hukuka aykırı bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım. Hayatım insan hakları mücadelesiyle geçti. Kürt sorununda barışçıl bir çözüm önerdiğim için cezalandırıldım. Yaşamak direnmektir. Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diyorum. Bunu söylemeye devam edeceğim. İstedikleri kadar uyduruk kararlarla bizi ihraç etmeye çalışsınlar.”

HDP’li vekiller taşıdıkları dövizlerle “Darbeci AKP” ve “Berxwedan jiyane” sloganlarıyla kararı protesto ediyor.

YARGI İKTİDARA BAĞIMLIDIR

İlk olarak konuşan Oluç, “Yargı bugün siyasi iktidarın sopası olarak muhalefetin üzerinde oyun oynamaktadır. Çok açık bir şekilde yargıyı suçluyoruz. Yargı yasama üzerinde bir oyun oynamaktadır. Siyasi iktidarın tahakkümünü kurmuştur. Bugün iktidarda olanlar yargı aracılığıyla Meclis üzerinde bir vesayet oluşturmuşlardır. Net açık tartışmasız durum budur. Yargı iktidarın tarafıdır, iktidara bağımlıdır” dedi.

Oluç "Yargı, iktidar ve yürütme tarafından önüne konulan her şeyi bir siyasi partinin yan kuruluşu gibi değerlendirmekte ve karar vermektedir.

Savcılar HDP'li vekiller hakkında fezleke hazırlama yarışı yapmaktadırlar. Çünkü bu sayede terfi almaktadırlar, mdüllendirilmektedirler. Mahkeme heyetleri hukuka, anayasaya, yasalara değil, Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelere değil, evrensel

hukuk ilkelerine göre değil, Saray'ın ne dediğine bakarak karar vermektedirler. Yargıyı bu hale getirmiştir, yürütme ve iktidar. bunu asla kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Oluç, konuşmasının devamında "Bu ülkenin yakın tarihine son 60 yıla bakalım. 1960'tan 27 Mayıs darbesinden bugüne kadar bakalım. Nasıl iktidar yanında davranmış olan yargı mensupları o iktidarlar değiştiği zaman isterse darbe yapmış olan iktidarlar olsun nasıl o iktidarlar değiştiği zaman hesap verdilerse hukuk önünde, demokratik yargı önünde yine hesap verecekler" dedi.

Meral Danış Beştaş da "Dün Sevgili Demirtaş'ın ifade ettiği gibi artık Türk Ceza kanununa göre Anayasaya göre değil, siyasi partiler yasasına göre karar veren bir yargı ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

NASIL SEÇİLDİ, NE YAPTI, NEYLE SUÇLANDI?

İnsan hakları savunucusu olan ve bir dönem MAZLUMDER Genel Başkanlığı yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile doktorluk mesleğinden 2016 yılında ihraç edildi. Gergerlioğlu, kamudaki ihraçlar nedeniyle yaşanan hak ihlallerini çeşitli internet gazetelerinin köşelerinde gündeme getirdi. KHK mağdurlarının yaşadığı sorunları ve hak ihlallerini sık sık gündeme getirmesi nedeniyle Gergerlioğlu, birçok mağdurun sesi oldu.

TÜM MAĞDURLARIN VEKİLİ OLDU

Gergerlioğlu, 2018 genel seçimlerinde 90 bin oyla HDP’den Kocaeli milletvekili seçildi. Toplumun her kesiminden yaşanan hak ihlallerini Meclis’te sık sık gündeme getiren Gergerlioğlu, aynı zamanda Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyon üyesi oldu. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, insan kaçırma, KHK’lilerin yaşadıkları mağduriyetler, işkence gibi konular konusunda Adalet Bakanlığı’na en çok soru önergesi veren milletvekili oldu. Kurduğu online sistem ile kendisine Türkiye’nin her yerinden ihlal başvurusu oldu. Gergerlioğlu, toplumun her kesiminde yaşanan sorunları dile getirmesi nedeniyle sadece Kocaeli değil, bir bütünün Türkiye’deki tüm mağdurların sesi oldu. Meclis Genel Kurulu’nda ve komisyon toplantılarında yaptığı konuşmalar en sert tartışmalara neden oldu. İşkenceyi, insan kaçırılmalarını, yargısız infazları Meclis’te gündeme getirerek, iktidarı en çok zorlayan milletvekili oldu.

PAYLAŞTIĞI HABER SUÇ UNSURU SAYILDI

İktidar tarafından sürekli hedef gösterilen Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmasıyla gündeme geldi. Gergerlioğlu, 2016 yılında gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişimi ardından PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın, “Devlet adım atarsa, barış bir günde gelir” başlıklı bir haber sitesinde yayınlanan demecini twetter hesabından paylaşması nedeniyle “propaganda” suçundan dava açılmıştı. Yargılama sonucu Gergerlioğlu’na 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

SOYLU HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Gergerlioğlu, Türkiye’nin gündemine oturan Uşak Emniyeti’ndeki 30 kadına çıplak arama uygulamasını gündeme getirmişti. Çıplak arama uygulamalarını gündeme getirmesi iktidarın hedefine oturan Gergerlioğlu hakkında Uşak Emniyet müdürü ve bazı polisler suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gergerlioğlu’nu hedef alarak, "Ben buradan yargıya da çağrıda bulunuyorum. Hakikaten bu adam teröristtir" ifadelerini kullandı.

ÇIPLAK ARAMAYI BELGELEDİ

Çıplak arama uygulamalarına AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Türkiye’de çıplak arama yok, inanmıyorum” açıklamasında bulunurken, aralarında sanatçı ve siyasetçilerinde olduğu çok sayıda kişi çıplak aramaya maruz kaldığını sosyal medyadan açıkladı. Gergerlioğlu, Zengin’in açıklamalarına karşı çıplak arama uygulamalarını belgeleriyle açığa çıkardı. AKP’li Zengin’in “Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez” ifadesi ise, çıplak aramaya maruz kalmış ancak yaşadıklarını açıklamaktan çekinmiş kadınlar ve tanıklar tarafından sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkilere yol açtı.

GARÊ SORUŞTURMASI

Gergerlioğlu hakkında en son Garê operasyonuna dair sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle iktidar tarafından hedef alındı. Gergerlioğlu hakkında bu paylaşım nedeniyle soruşturma açıldı. Gergerlioğlu şu paylaşımda bulunmuştu: “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağ salim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı.” Hakkında soruşturma açılmasına Gergerlioğlu, şu ifadelerle yanıt vermişti: “Hayat, barış isteğine soruşturma açsan ne olur? Bu ülkede "çocuklar ölmesin, analar ağlamasın" demek mi suç? Çözüm arayana da soruşturma ha? Dediğimiz belli! Ölümlere üzülüyoruz, çözüm olabilirdi, bu mu soruşturmalık? MV'e başvurmak mı?"

MECLİS’TEN ÇIKMAYACAK

Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararın okunması sırasında Genel Kurul’da olacağını ve zorla çıkarılana kadar Meclis’ten ayrılmayacağını belirtti. 1994 yılında DEP’li milletvekillerin Meclisten zorla çıkarıldığı görüntüyü hatırlatan Gergerlioğlu, “Beni zalimler seçmedi, millet seçti. Bu bedeli göze alabiliyorlarsa gelip kendileri alsınlar” ifadesini kullanmıştı.

HDP’NİN MİLLETVEKİLİ SAYISI 55’E DÜŞTÜ

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP’nin TBMM’deki milletvekili sayısı 55’e düştü. Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı ve dosya Meclise gönderildi. Kararın Mecliste okunması sonucu milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu, “PKK/KCK propagandası” yapma suçlamasıyla 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak.

SOSYAL MEDYADA DESTEK

Twitter kullanıcıları tarafından açılan #GergerlioğluYalnızDeğildir etiketi ile Gergerlioğlu hakkında binlerce destek paylaşımı yapıldı. Etiket kısa sürede Türkiye gündeminde en çok konuşulan konular arasında birinci sıraya yükseldi.

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERİ: GERGERLİOĞLUNUN YANINDAYIZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üniversitelerine atanan kayyum rektöre karşı 2 ayı aşkın süredir direnişte olan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yanında olduklarına söyledi.

Tutuklu bulunan arkadaşlarına destek vermek amacıyla Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan öğrenciler, “Direnişimizin başından beri yanımızda olan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yanında, onu halkın haklarını savunduğu kürsüden uzaklaştırmaya çalışan kayyum düzeninin ise tam karşısındayız. Berxwedan jîyane” diye vurguladı.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim