Gazete Emek- HDP'den gözaltılara ilişkin ilk yapılan açıklamada, "Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray’daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek" denildi. 

SARUHAN OLUÇ'TAN AÇIKLAMA

HDP Grup Başkanvekili Oluç, 'İktidar partisi gerçeklerin ortaya çıkmasından yana değil. Esas amacı olarak kara propaganda yapmak' diyerek HDP'ye dönük yapılan operasyona tepki gösterdi.
6-8 Ekim tarihlerinde yaşanan Kobane olaylarının tüm boyutlarıyla açığa çıkarılması amacıyla Meclis'e verdiği önergesi reddedilen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP'ye dönük operasyonu ARTI TV'ye değerlendirdi.

Saruhan Oluç'un değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

"HDP'yi çöktürme planının yeni aşaması olarak yıpratmaya çalışacaklar. HDP'yi çalışamayacak duruma getirmek için, kitleler nezdinde kiminize etmek için her türlü adımı atıyorlar. Bizde buna karşı bir direnç gösteriyoruz. Bizde demokrasi mücadelemizi, hukuk mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu yeni aşamasıdır yine HDP ile ilgili çeşitli haberler yapılacak, konuşmalar yapılacak, tartışmalar yapılacak. Tabi bunların hepsi hiç HDP'nin görüşüne başvurmadan yapılacak. Ve bir kara propaganda kampanyası yapılacak. Beklediğimiz budur. Bizde buna karşı sözümüzü söyleyeceğiz. O dönemde hayatını kaybetmiş yurttaşlarımızın otopsi raporları ortaya çıkarsa hangi silahlarla vuruldukları anlaşılır. Ve meselenin rengi net bir şekilde ortaya çıkar diye düşünüyoruz".

'YENİDEN ÖNERGE VERECEĞİZ'

"Dolayısıyla bu konuda Meclis açıldığında bu tartışmalara yeniden katılacağız, yeniden araştırma komisyonu kurulması için girişimde bulunacağız. Önerge vereceğiz. Ama biliyoruz ki iktidar partisi gerçeklerin ortaya çıkmasından yana değil. Esas amacı olarak kara propagandayı sürdürmek için ellerinden geleni yapacaklar. Bizde mücadelemizi sürdüreceğiz. Meclis'teki muhalefet partileri bizim o dönemde de verdiğimiz araştırma önergelerinin lehine tutum aldılar. Araştırılmasını onlar da istediler. Dolayısıyla Meclis açısından bakıldığında tabi ki yine onların bu tutumlarını görmek isteriz. Bunun dışında bu bir hukuk mücadelesi olduğu için bu mücadelede yaşanan bütün hukuksuzlukları bir kez daha dile getirmeleri ebetteki bekleriz. Bu konudaki görüşlerimizi söylemeye devam edeceğiz. Bizim elimizde 6-8 Ekim olayları ile ilgili hazırlanmış olan belgeler var bu konuda kesinlikle bizde bunun peşini bırakmayacağız".

bianet'e konuşan avukat Levent Pişkin, "İstanbul'da gözaltına alınarak Vatan Emniyet'te tutulan isimler Ankara'ya doğru yola çıkarıldı. Avukatlarla görüşe kısıtlama getirildi"  diye konuştu. 

Canan Kaftancıoğlu'dan HDP'ye yönelik gözaltılara tepki: Vah garibim, balayına gidememiş

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "6- 7- 8 Ekim 2014 tarihlerinde, lkemiz genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde; PKK/KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında 'Fırat Haber Ajansı ve Gençlik Yapılanması, Kadın Yapılanması v.b' üzerinden halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda yaptıkları çağrılar üzerine; Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 6 Ekim 2014 tarihinden başlayarak 7- 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak sureti ile yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, iş yerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, bazı illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği olaylar meydana gelmiştir" denildi. 

İsimsizler Hareketi'ne de operasyon: Çok sayıda gazeteci ve aktivist gözaltına alındı

2014 YILINDA YAŞANANLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Açıklamada, "Terör olayları kapsamında 7 Ekim 2014 gününden başlayarak 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde terör eylemleri sonucu 37 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Terör eylemlerine dayalı cinayetler 7 Ekim 2014 tarihinde işlenmeye başlanmasına karşın bu yöndeki çağrıların kararlı şekilde 8 Ekim 2014 tarihinde de devam ettiği görülmüştür. Meydana gelen olaylarda; nitelikli adam öldürme 37, adam öldürmeye teşebbüs 29, mala zarar verme 3 bin 777, alıkoyma 25, hırsızlık 395, yağma 15, iş yeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal 308, Türk bayrağını yakma 13, Atatürk'ü Koruma Kanununa Muhalefet 7 suçları işlenmiş, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşımız yaralanmıştır." ifadesi kullanıldı. 

Editör: TE Bilişim