Gazete Emek-  Türkiye'de 30'un üzerinde ilde etkili olan orman yangınları yedinci günü geride bıraktı. İktidara, yangına gerekli müdahalenin yapılmadığı, uçak ve helikopter sayılarının yetersiz olduğu belirtilerek tepki gösterildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporunu Meclis gündemine taşındı. 4.2 milyar liralık bütçeye sahip OGM'nin 2021 yılı için orman yangınlarına yönelik yalnızca 193 milyon TL'lik kaynak ayırdığı, 26 helikopter alımı için ayrılan tutarın ise bin lira olduğu ortaya çıktı.



‘TÜM UYARILARA RAĞMEN YANGINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDILAR’

OGM’nin 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nu TBMM gündemine taşıyan CHP milletvekili Murat Emir, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

OGM'nin 2021 yılı için orman yangınlarına yönelik yalnızca 193 milyon TL'lik kaynak ayırdığını belirten Emir, OGM’nin orman yangınlarına yeterince müdahale edemediğini belirterek şunları söyledi:

"Her gün yüzlerce hektar orman alanı göz göre göre yanarken Orman Genel Müdürlüğü yangınlara yeterince müdahale edemiyor. Çünkü tüm uyarılara rağmen yangına hazırlıksız yakalandılar. Bütçe kalemleri de bu hazırlıksızlığı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türk Hava Kurumu'nun uçaklarını hangarda çürüten, 'yangına helikopterlerle müdahale edeceğiz' diyen OGM, 26 helikopter alımı için ise bin TL'lik ödenek ayırmış. Yalnızca bin TL. Yani biz bu yıl helikopter de almayacağız demişler. Yine aynı başlık altındaki diğer kalemlere baktığımızda da benzer bir durumu görüyoruz."



‘HANGAR İNŞAATI İÇİN 40 MİLYON LİRA ÖDENEK AYRILMIŞ’

OGM’nin 2021 yılı bütçesinden uçak ve helikopter hangarı inşaatı için ise 40 milyon lira ödenek ayrıldığını belirten Emir, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Uçak ve helikopter hangarı inşaatı için 40 milyon TL ödenek ayrılmış ama işin gerçekleşme durumu sıfır. Sayısal el telsizleri için 15 milyon TL kaynak ayrılmış yine işin gerçekleşme durumu sıfır. Orman Yangınları Karar Destek Sistemi yazılım alımı yapacağız demişler 3 milyon 400 bin TL kaynak ayırmışlar. Bu işi de yapamamışlar. Sıfıra sıfır, elde var sıfır. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı bütçesi 4.2 milyar TL ama orman yangınlarıyla mücadele için ayrılan bütçe yalnızca 193 milyon 496 bin TL, bunun da yalnızca 3 milyon 395 bin TL'si harcanmış. Geri kalan kaynağın ne olduğu da bilinmiyor."



‘OGM BÜTÇESİ HİÇ YANGIN OLMAYACAKMIŞ GİBİ PLANLANMIŞ’

Yangınlarla mücadele kapsamında OGM’nin 192 yangın emniyet yolu açmayı planladığını fakat ilk altı ayda ancak 34’ünü tamamlayabildiğini belirten Emir, OGM’nin bütçesinin kalemlerine ilişkin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Üretim yolu tamir bakımı için 65 milyon TL’lik kaynak ayrılmış, harcanan para yalnızca 17.5 milyon TL. Birçok kalemde planlanan işlerin yalnızca yüzde 10'luk kısmının tamamlanabildiğini görüyoruz. OGM bütçesi, hiç yangın olmayacakmış gibi planlanmış. Bu şekilde bir planlama kabul edilemez. Bu rakamları gördüğümüzde yangınlara neden etkin şekilde müdahale edilemediğini daha iyi anlıyoruz. “



‘BAKANLIK ENVANTERİNDEKİ UÇAK VE HELİKOPTER YETERLİ Mİ?’

Türk Hava Kurumu (THK) bünyesinde yer alan uçakların yangınla mücadelede kullanılamaması tartışmalarını da hatırlatan CHP’li Emir, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt talep etti:

“Ankara’da hangarda bekletilen THK uçaklarından kaçı kullanılabilir durumdadır? Uçabilir durumdaki uçaklar neden yangın söndürme faaliyetinde kullanılmamaktadır? Bakanlık envanterindeki uçak ve helikopter sayısı yangına müdahale için yeterli midir? Değilse helikopter alımı için Orman Genel Müdürlüğünün 2021 yılı bütçesinde neden kaynak ayrılmamıştır?”





Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim