Gazete Emek- Ege ve Akdeniz'debir süredir devam eden orman yangınlarının dumanı İzmir’de gökyüzünü kapladı. Kentte dumanların güneşi kapattığı ve gün ışığının azaldığı görüldü. Gökyüzü griye döndü, güneş ise kırmızı renkte görüldü. 

İzmir’in herhangi bir noktasında orman yangını bulunmazken, ters hava akımı sonucu Yunanistan ile Muğla ve Antalya'daki orman yangınlarında oluşan duman bulutlarının İzmir semalarında böyle bir havanın meydana getirdiği belirtildi.



SOSYAL MEDYADA İLK SIRADA


Pek çok sosyal medya kullanıcısı Twitter'da paylaşım yaparak havadaki rengin sebebini sordu. Paylaşımlar nedeniyle İzmir, trend topic listesinin üst sırasına yerleşti. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bu durumun sebebinin orman yangınları olduğu, sadece İzmir’de değil Ege illerinde görüldüğü ifade edildi. Edinilen bilgide, orman yangını nedeniyle meydana gelen yoğun duman ve partiküllerin güneyli rüzgar akışlarıyla taşındığı, bu sebeple atmosferdeki parlaklığın bozulduğu bildirildi. Havadaki sarı ve kızıl rengin, güneyli rüzgar akışının gün boyu devam edecek olması nedeniyle tüm gün sürebileceği, yağışın ise olmayacağı belirtildi. Öte yandan, güneşin kızıl renkte olması da dikkat çekti.



"İNSAN SAĞLIĞINDA OLUMSUZ BİR ETKİSİ YOK"

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Davut Öztürk, hava olayının Ege Bölgesi'ndeki diğer bazı illerde de gözlemlendiğini ifade etti.

Rüzgarın yönünün değiştiğini aktaran Öztürk, şunları kaydetti:


"Yaklaşık 2 hafta sonra rüzgar güneye döndü. Atmosfer dinamik bir yapı. Bugün Afrika üzerinden toz taşınımı da bekliyorduk. Bunlara ilave güney bölgelerimizde devam eden yangınların oluşturduğu duman ve partiküller de rüzgarın taşıdığı nemle birlikte İzmir ve Ege semalarını doldurdu. Bu da havada bir bulanıklık ve atmosfer parlaklığında bir azalma oluşmasına neden oldu ama herhangi bir olumsuzluğa sebep olacak bir durum söz konusu değildir. İnsan sağlığı konusunda olumsuz bir etkisi yok."




Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim