Gazete Emek-Osman Kavala tutukluluğunun dördüncü yılının dolması vesilesiyle kendisine ulaşan Der Spiegel'in sorularını cezaevinden yazılı olarak yanıtladı. Kavala aralarında ABD; Almanya ve Fransa'nın da yer aldığı 10 ülkenin büyükelçilerinin, kendisinin serbest bırakılmasını talep eden bildirisinin "Türkiye'nin iç içişlerine müdahale olmadığını" söyledi. Yargıya asıl müdahalenin AİHM kararlarının Türkiye'de uygulanmaması olduğunu savunan Kavala, siyasi gerekçelerle cezaevinde tutulduğunu vurguladı.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Osman Kavala, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin daha önce de Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulaması ve kendisini serbest bırakması için defalarca çağrıda bulunduğunu hatırlattı. Avrupa hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu'nun da buna benzer açıklamalar yaptığını ifade eden Kavala, "Türkiye büyükelçilerin açıklamasını Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi'nin ihlal davası açabileceğine dair bir uyarı olarak ciddiye alsaydı, bu makul olurdu. Ancak ne yazık ki bu (çağrı) Türk kamuoyuna böyle yansımadı. Yine de büyükelçilerin inisiyatifi faydalı oldu çünkü insan haklarının sadece Türkiye'nin meselesi olmadığı, uluslararası ilişkilerde de bir rol oynadığını gösterdi" dedi.

'AB TÜRKİYE İLE DİYALOĞUNU SÜRDÜRMELİ'

Kavala AB'nin Türkiye'ye yaptırımlar uygulamasına ise karşı çıktı. Der Spiegel'in bu konudaki sorusuna, "AB Türkiye ile diyaloğu sürdürmeli ve bunu yaparken de insan hakları ve hukukun üstünlüğünü dile getirmeli. Bu, yaptırımlara başvurmaktan daha iyi" yanıtını verdi.

Kavala, "Erdoğan iktidardayken serbest bırakılacağınıza inanıyor musunuz?" şeklindeki  soruya ise şu yanıtı verdi:

"Önümüzdeki seçimlere dek aşırı gergin siyasi gerilimli bir süreç olacaktır. Yabancı güçlerin hükümeti devirmek istediği yönündeki komplo teorisi bu aşamada bilinçli olarak kullanılacaktır. Bu nedenle salıverilmem seçimlere kadar bir temenni olabilir. Diğer yandan Kasım ayı sonuna dek serbest bırakılmazsam, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ihlal prosedürünü başlatacağını açıkladı. Eğer AİHM kararlarına uyulmamasının hükümete maliyeti tutukluluğumun sağlayacağı yararlardan daha büyük olursa seçimlerden önce serbest kalabilirim."

İş insanı Osman Kavala, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle neden bu kadar ilgilendiği" yönündeki soruya ise, "Cumhurbaşkanının bu olayın ayrıntıları ya da bana yönelik suçlamalarla ilgilendiğini sanmıyorum. İlgilendiği, benim ne kadar hapiste kalacağım. 2013'teki Gezi protestolarının hükümete karşı bir dış komplo olduğu efsanesini sürdürmek istiyor" yanıtını verdi.







Editör: TE Bilişim