Gazete Emek- Erdoğan: Pahalılık var ama 

 

 

 

Sabah saat 11:00 itibariyle yurttaşlar, Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı’nda toplanmaya başladı.

 

50 HDP parlamenterinin katıldığı kutlamalarda Kürdistani İttifak bileşenleri de yer aldı.

 

Sarı kırmızı yeşil simgeler taşıdıkları gerekçesiyle onlarca kişi gözaltına alınırken miting alanında Kürdistan Bölgesi bayağı taşındı.

 

Organizasyon komitesinin bildirdiğine göre mitinge bir milyon kişi katıldı. Mitingi 250 yabancı gazeteci takip etti.

 

Program kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bir konuşma yaptı. Buldan, “Bugün bu meydan 2011’teki mutabakatın arkasında olduğunun teyididir” dedi.

 

Tutuklu eski HDP’li milletvekillerine selam gönderen Pervin Buldan, “Sevgili halkımız, değerli anneler, sevgili gençler, hoş geldiniz. Newroz bayramınız kutlu olsun. Bugün Newroz bayramıdır. Bugün kardeşlik, birlik günüdür. Newroz dünya halkları için kutlu olsun” dedi.

 

HDP İzmir İl binasında silahlı saldırı sonucu öldürülen Deniz Poyraz ile geçmiş yıllardaki Newroz kutlamalarında polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkur’u anan Pervin Buldan, “Onların bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımıza söz veriyorum” diye konuştu.

 

Alanda toplanan büyük kalabalığın Kürt halkının önceki çözüm sürecine desteğinin ifadesi olduğunu belirten Buldan, “Herkes bu meydana iyi baksın, buradan çıkan mesajları iyi okusun. Ankara bu meydanı görsün, Ankara Amed’i görsün. Sizler 'Şimdi Kazanma zamanı' diyerek, büyük bir fotoğrafın çıkmasını sağladınız. Tarihi, kimliği, kültürü yasaklı, bu düzeni kabul etmeyeceğimizi bir kez daha herkese gösterdiniz. İnkarla, yok saymayla, kayyımla, cezaevine koymakla, katletmekle, bizleri bitiremeyeceklerini bir kez daha gösterdiniz. Bu yüzyıl büyük acılarla geçti, tarihe zulümlerle geçti, cezaevlerine atılan siyasetçilerle geçti, kayyımların iradeyi gasp etmesiyle geçti. Önümüzdeki yüzyıl tarihin bir kez daha tekerrür etmeyeceğine bu alanda bir kez daha söz veriyoruz” dedi.

 

 

 

“MEKTUBUN ARKASINDA OLDUĞUMUZU BİR KEZ DAHA İLAN EDİYORUZ”

 

Diyarbakır'da yüzbinlerce kişi Newroz alanını doldurdu.

 

2013’te Diyarbakır Newroz alanında okunan Abdullah Öcalan'ın barış süreci ile ilgili mektubuna değinen bulunan Buldan şöyle devam etti:

 

“Bu meydanda bir mutabakat metni okundu. Bu metin tarihi bir çözümün yol haritasıydı. İmralı’da Sayın Öcalan’ın kaleme aldığı bu deklarasyonu, bu mektubu, ortak geleceğin birlikte kurulacağını ilan eden bir mektubun okunmasının üzerinden 9 yıl geçti. 9 yılda yaşananlar, çözüm mektubunun aciliyetini bugüne kadar yaşananlarla bizlere gösterdi. HDP ve Kürtler olarak 2013 yılında, Amed Newrozu’nda okunan mektubun arkasında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Çözümden korkan bir iktidarın bu ülkeyi ne hale getirdiğini hepimiz gördük, hepimiz tanıklık ediyoruz. Bu iktidar aklı, barışa tecrit uyguladı. Bu iktidar. Aklı demokrasiye tecrit uyguladı, halkların kardeşliğine, kimliğimize, dilimize tecrit uyguladı. Demokratik siyasete karşı olan bir iktidar var. İşte bu ülkeyi bugün getirdikleri durum ortada. Bu ülkenin halklarını, emekçisini, kadınını, gencini, açlığa işsizliğe mahkum eden bir iktidar var karşımızda. Bu iktidarın yaptığı bütün zulümlere, haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı hep birlikte ses çıkarmaya, itiraz etmeye, bu iktidarı göndermeye buradan bir kez daha söz veriyoruz.   

 

Geldiğimiz noktada bize zulüm ettiler, zor kullandılar, başaramadıklarını da biliyorlar. Bir kez daha diyoruz ki, bu halk bu meydanda olduğu sürece siz asla başaramayacaksınız, kazanamayacaksınız. Bugün bu meydan onun teyididir. 2013’teki mutabakatın arkasında olduğunun teyididir. Bu meydan, Sayın Öcalan’a uygulanan tecridi kabul etmediğimizin teyididir.  

 

“BÜYÜK BAKIŞLARA İHTİYAÇ VAR ”

 

Sevgili halkımız, bizler, Kürt halkı olarak, Türkiye halkları olarak, HDP olarak, barışın bir kez daha ne kadar önemli olduğunu, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyanın bir gerçeği olduğun bir kez daha ilan ediyoruz. Ukrayna savaşı bizlere bir kez daha göstermiştir. Bunun için HDP olarak diyoruz ki büyük barışlara ihtiyaç var. Büyük barışlar sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde hayata geçmek zorundadır. Büyük barış için, halklarımızın ortak geleceği için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Barışın etrafında büyük bir kenetlenmeye ihtiyaç olduğunu bir kez daha ilan ediyoruz. Türkü ile, Kürt’ü ile, Laz’ı ile, Çerkesi ile, Arap’ı ile bu topraklarda yaşayan bütün halklarla birlikte büyük barışın aciliyetini bir kez daha buradan duyuruyoruz.

 

HDP anahtar bir partidir. Ülkede kilitlenmiş bütün sorunların çözümü için sorumluluk almayı bilen bir partiyiz. Bunu da hayata geçireceğimizi özellikle ifade ediyoruz. İnkarla, baskıyla, zorla, cezaeviyle bu sorunlar çözülmez. Eğer bir halkın iradesini cezaevlerine koyarsanız, kayyımla gasp ederseniz, dil uzatırsanız, işte o zaman Kürt sorunu çözülmez.

 

“SİZE BİAT ETMEYECEĞİZ ”

 

3 gündür Türkiye’nin her yerinde milyonlarca insan size bir kez daha gösterdi: Size boyun eğmeyeceğiz, size biat etmeyeceğiz, sizin önünüzde diz çökmeyeceğiz. Elbette bu sorunları, toplumla çözeceğiz. HDP olarak 27 Eylül 2021’de açıkladığımız deklarasyonun arkasındayız. Bizimle olmayan her kesime, her inanca, herkese buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz. Sorunların çözümünün halkla, toplumla olacağına inanıyoruz. Bu ülkeye barışı getireceğiz, demokrasiyi, adaleti biz getireceğiz. Bir kez daha bu Newroz’un adalete, barış ve özgürlüğe vesile olmasını temenni ediyorum. Herkesin Newroz’unu yürekten kutluyorum.”

 

 

 

 

 

"BİR BAYRAMIN BU KADAR ZORLUKLAR ALTINDA KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ"

 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Pervin Buldan, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, Newroz kutlamaları dolayısıyla çeşitli ülkelerden Diyarbakır’a gelen heyetlerle bir otelde bir araya geldi.

 

‘KÜRTLER BİRLİK OLMALI’

 

Toplantıda ilk olarak söz alan DTK Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, Newroz’un tüm Mezopotamya halklarının büyük bir coşkuyla kutladığı bir bayram olduğunu belirtti. Başta Ortadoğu’da ve Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşa dikkat çeken Öztürk, savaşların yoksul halka büyük zararlar verdiğini vurguladı. Öztürk, “Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşta yaşananları görüyoruz. Tüm Kürtler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan dersler çıkarıp birliktelik kurarak bir duruş sergilemeliler. Birlik olmak halkımızın bir zenginliğidir. Bu birlikteliği Ortadoğu halklarının da sağlaması gerekir. Halklar kendi çıkarları için birlikte olmayı sürdürmelidir. İlişkilerini güçlendirmeliler” dedi.    

 

‘DEMOKRASİ İÇİN MÜCÜADELE EDİYORUZ’

 

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, Kürtler için direniş günü olan Newroz kutlamalarına katılan tüm katılımcıları selamlayarak, “Bizi Kürdistan’ın başkenti olan Amed’de bu tarihi günde yalnız bırakmadıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Emperyalistler, nasıl ki yüz yıl önce Ortadoğu’da paylaşımlarda bulunduysalar bugünde aynı şekilde başlattıkları üçüncü dünya savaşıyla bölgede aynı durumu devam ettirmek istiyorlar. Bölgede kendi çıkarları için bu durumu sürdürüyorlar. Bugün bizimle bir araya gelen katılımcılar, bizimle dayanışma, özgürlük ve mücadele mesajı verdiler. DBP olarak biz, hem Kürt halkının hem de Ortadoğu halklarının demokrasi için mücadele ettiğimizi belirtmek isterim. Umarım bundan sonrada daha fazla görüşüp daha fazla ilişkiler geliştiririz” şeklinde konuştu.

 

‘DİYALOG VE BİRLİKTELİK ÖNEMLİ’

 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, gelen katılımcıları selamlayarak şunları aktardı: “Beraber olmak bizi sevindirdi. Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşayan halkların büyük baskılar altında olduğunu biliyoruz. Biz de benzer baskılar altında dili kimliği yasak olan bir halkız. İnkar ve imha politikalarıyla haklarımızın engellenemeyeceğini biliyoruz. Bugün Newroz’da gördünüz. Bir bayramın bu kadar zorluklar altında kutlanılması kabul edilemez. Ama halkımız alana girdi. Alanda büyük bir baskı vardı ama büyük de bir direniş gerçekleşti. HDP olarak, Ortadoğu halklarının diyalog halinde olmasını ve birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Sorunlarımızı her yerde anlatırsak caydırıcı olacağını biliyoruz. Yüzyıllardır hep aynı engellemelerle karşı karşıyayız. Bugün burada olmanızdan gurur duyduk. Barışın egemen olması için birlikte olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

 

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca da, Newroz alanında yaşanan polis saldırılarını ve halkın alanda verdiği mesajları aktardı. 

 

 

 

 

 

DİYARBAKIR NEWROZU'NDA NELER YAŞANDI? 

 

 

 

 

Diyarbakır'da alan doldu, Newroz ateşi yandı: 'Kürt halkının sesini kısmak isteyenler yanıldı' Diyarbakır’da halk 'Şimdi kazanma zamanı' sloganıyla düzenlenen Newroz kutlaması için alana aktı. Yüz binlerin final kutlaması için akın ettiği tarihi Diyarbakır Newrozu’nda ateş yakıldı.

 

Diyarbakır'da “Şimdi kazanma zamanı” şiarıyla hazırlıkları tamamlanan 2022 Newroz’u başladı. Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması, HDP’ye yönelik kapatma davasının açıldığı, Kürt meselesinde güvenlikçi politikaların sürdüğü bu dönemde gerçekleşen Newroz kutlamalarına yoğun katılım sağlandı.

 

YEREL KIYAFETLERE İZİN YOK

 

Diyarbakir Newroz'u için alana girişler basladi.

 

Alana yöresel kıyafetle gelenler alınmıyor. Basın ve protokol kapısında DFG Eş Başkanı Serdar Altan, K24 Muhabiri Hasan Köse, Kurdistani İttifak'tan Azadi Sözcusü Ayetullah Aşiti yöresel kıyafet nedeni ile alana alınmadı. Bu yasağın neden uygulandığı sorulduğunda polis "Talimat bu yönde" diye cevap verdi. Arama noktasına gelenler ilk önce yöresel kıyafet kontrolu yapılarak alındı. Alanda 9 kisi gözaltına alındı. Gözaltılara kitle tepki gösterdi.

 

ARAMA NOKTALARINDA PROTESTO

 

Polis bu yıl bariyerin üzerine ayrıca yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde tel gerdi. Yenihal semtinden Newroz Parkı’na ulaşan gençler, arama noktalarında bekletilmelerini protesto etti. Bazı gençler tellere tırmandı. Polis, gençlere gaz bombası ve coplarla saldırdı. Saldırıya taşlarla karşılık veren gençler ile polis arasında gerginlik sürüyor.

 

Polis birçok yerde çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. HDP'li Ayse Acar Başaran, "Kapılarda bekleyenler alana gelmeyene kadar programı baslatmayacagiz. Hepsi gelene kadar bekleyeceğiz" diye anons yaptı.

 

YOĞUN İLGİ

 

Diyarbakır Newrozuna ilgi yoğun. Çevre kentlerden, yurt dışından çok sayıda kişi Diyarbakır’a geldi. Merkezde bulunan otellerdeki doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Çok sayıda gazeteci Newroz’u izlemek için Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır kutlamalarını takip etmek için yerli ve yabancı 189 gazeteci akreditasyon başvurusu yaparken, Avrupa ve Ortadoğu’dan 15 ülkeden 100’ü aşkın siyasetçi, yazar, aydın ve akademisyen Newroz’a katılacak.

 

TERTİP KOMİTESİ ALAN GÜVENLİĞİ İÇİN 600 KİŞİYİ GÖREVLENDİRDİ

 

Diyarbakır'da Newroz hazırlıkları yaklaşık bir hafta sürdü. Tertip Komitesi, alan güvenliği ve insanlara yardımcı olmaları için 600 kişiyi görevlendirdi. Kutlamaların yapıldığı alanın etrafında bulunan Kamışlo Bulvarı, Newroz, Evrim Alataş ve Yenihal 2 Caddeleri trafiğe kapatıldı. Newroz alanın etrafında yoğun önlem alındı. Polis, bölgeye çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Newroz alanına giriş için 5 ayrı nokta belirlendi.

 

DENİZ POYRAZ POSTERİ

 

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın dev posterinin asıldığı alanda, “Newroz ruhuyla mutlaka kazanacağız”, “Newroz Rehşan û Berîvan e, Newroz Zekiye Alkan e” Newroz Rahşan ve Berivan’dır, Newroz Zekiye Alkan’dır”, “Newroz özgürlüktür” “Halk iradesi gasp edilemez”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” yazılı pankartlar asıldı. 

 

BARİKATLAR AŞILDI 

 

Diyarbakır Emniyeti’nin protokol ile halkın bağlantısını koparmak için sahne önüne çift sıra barikat ve 3 metre tel örgülerle koyduğu ve cezaevini andıran set, Newroz başlamadan gençler tarafından yıkıldı. Barikatları aşan gençler, sahne önünde Newroz flamalarıyla bekleyişini sürdürüyor. 

 

ALAN NEREDEYSE DOLDU, ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

 

Bağlar'daki Newroz alanı ise neredeyse doldu. Ama arama noktalarında yığılmalar var. Çok detaylı aramalar yapılıyor.

 

Sahneden aramalar hakkında anons yapan HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran. "Çevik provokasyon" yapma dedi. Birçok yerde gözaltıların olduğu bilgisi verildi.

 

POLİS MÜDAHALESİ

 

Polis, uyarılara rağmen binlerce yurttaşın kutlama için akın ettiği Newroz alanında TOMA ve gazla müdahale etti.

 

ÇEVİK KUVVET ALANDAN ÇEKİLDİ

 

Newroz alanı dolmasına rağmen binlerce insan arama noktalarından giriş yapmayı bekliyor. 

 

Bu arada çevik kuvvet polisleri Newroz alanından çıkış yapmaya başladı. 

 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

 

Coşkunun doruğa ulaştığı Newroz meydanında sanatçı Devrim Demir, yüz binlerle birlikte “Newroz” şarkısını söyledi. 

 

Yüz binlerin doldurduğu meydanda, final kutlamasında 2022 Newrozu’nun ateşi yakıldı.

 

Ateşin yakılmasıyla yüz binler alkışlar eşliğinde “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı. 

 

Newroz, Hozan Kazo’nun şarkıları eşliğinde coşkuyla devam etti.

 

TÜRK: KÜRT HALKININ SESİ YÜKSELİYOR

 

Kürdistani İttifak Grubu içerisinde yer alan Kürt partileri sahneye çıkarak yüz binleri selamlamdı.

 

Kürt partilerle birlikte sahneye çıkan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, “Rengin Amed, selam ve saygılarımı sunuyorum. Newroz ateşinin sıcaklığıyla sizleri selamlıyorum. Kadınlar, gençler, Kürt halkının geleceği ve özgürlüğü için ayakta. Kürtlerin geleceği için her gün ayaktayız. Halkımıza teşekkür ediyoruz, direnişinizi selamlıyoruz. Newroz bayramı Ortadoğu ve Kafkasya’da kutlanıyor. Newroz halkımızın direnişidir” dedi. 

 

Türk, devamında şunları söyledi: “Kürt halkının sesini kısmak isteyenler yanıldılar. Kürt halkının sesi gün geçtikçe yükseliyor. Kürt siyasetçilere yönelik büyük bir zulüm uygulanıyor. Binlerce Kürt siyasetçi zindanlarda. Zindanlarda da olsa ruhları Amed Newrozu’nda. 

 

Bugün halkımızın üzerinde bir tecrit uygulanıyor. Sayın Öcalan 5 yıldır ağır bir tecrit altında. Ailesi ve avukatları görüşemiyor. Kürt halkı bu siyaseti boşa çıkaracaktır. Yıllardır arkadaşım Aysel Tuğluk hastalığından dolayı yaşamı zor durumda. Bu durumda zindanda tutuluyor. İnsani, ahlaki bir şey kalmadı. Hastalığından dolayı bırakılması gerekirken, zulüm altında tutuluyor. 

 

ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

 

Değişen bir dünya var. Artık dünyada yeni düzenlerin oluştuğu bir süreçte yaşıyoruz. Bugün Rusya ve Ukrayna savaşı aslında bizim ders çıkarmamız gereken bir savaş. Bugün Ukrayna’da geçmişte birbirleriyle mücadele eden, seçimlerde karşı karşıya gelen bütün liderler, birlik ve beraberlik içinde Rusya’ya karşı savaş vermekte. Kürtler üzerinde bu coğrafyada ağır baskılar olmasına rağmen Kürt siyasetçiler dört parçada birbirleriyle uzlaşmıyor. Amed’ten sesleniyoruz; artık bir araya gelmenin zamanı, ortak bir hukuk oluşturmanın zamanıdır. Sizler bu şekilde davranırsanız, tarih ve Kürt halkı sizi affetmeyecektir. Yeni döneme uygun siyasetin üretilmesi, demokratik siyasetin güçlendirilmesi, ortak değerler etrafında halkımızın buluşması gerekiyor. Şuna inanmanızı istiyorum. Bu iktidar gidicidir, gidecek. Bizler var olacağız, bizler hakkımızı hukukumuzu elde edeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

 

LEYLA GÜVEN: UKRAYNA HALKINI EN İYİ ANLAYABİLECEK KÜRT VE FİLİSTİN HALKLARIDIR

 

Tutuklu DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, tarihi Diyarbakır Newrozu’na gönderdiği mesajında, “Demokratik bir Ortadoğu ve özgür bir toplum olmayı başaracağız” dedi. 

 

Leyla Güven’in gönderdiği mesaj, sanatçı Devrim Demir tarafından okundu. “Çağdaş Kawa, Mazlum Doğan diyarından, Xarpet Zindanından sizleri saygıyla sevgiyle selamlıyorum” sözleriyle başlayan Güven’in mektubunda, “Bütün içtenliğimizle inanıyor ve biliyoruz ki 21 Mart Newroz Bayramı’nda dünyanın her yerinde Kürt halkı alanlara çıkacak, Newroz’unu büyük bir coşkuyla kutlayacaktı. Bugünlere nasıl gelindiğini, ödediği bedellerden çok iyi bilen halkımız, bundan sonra da Kürtlere düşenin direnmek olduğunun bilinciyle, örgütlü yapılarıyla yoluna devam edecektir" ifadelerine yer verildi. 

 

3'üncü Dünya Savaşı’nın devam ettiğini belirten Güven, “Bütün sistemlerin kendisini değiştirmek zorunda olduğu günlerden geçiyoruz. Hukuksuzluk, adaletsizlik ve eşitsizliğin küresel boyut kazandığı, sınırların anlamsızlaştığı, toplumların artık statüsüz asla yaşamak istemediği bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Yeni bir yüzyıl şekilleniyor. Emperyalist savaş baronları bu kez de Ukrayna üzerinden kozlarını paylaşıyorlar. Ukrayna halkını en iyi anlayabilecek olan Kürt halkı ve Filistin halkıdır. Bu nedenle dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının kara gözlü, yiğit evlatları dünyanın her yerinde haksızlığa uğramış halkların yanında yer almış ve acılarına ortak olmuştur” dedi. 

 

KÜRT KADINLARI İTTİFAKI OLUŞTURACAK

 

“Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarına atıfta bulunan Güven, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Sizler dışarıda, bizler zindanda savaş, baskı ve adaletsizliğe karşı, ‘Şimdi kazanma zamanıdır’ diyoruz. Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir halkın tecrit edildiği, bu tecridin bütün zindanlara yayıldığını yaşayarak görüyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizde hiç kimsenin insafına ihtiyacımız yoktur. Biz Kürt kadınları olarak diyoruz ki Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız. 

 

Emektar halkımıza sözümüzdür: Destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz. Küresel radikal demokrasi ile sosyalist bir dünya, demokratik bir Ortadoğu ve özgür bir toplum olmayı başaracağız. Bunu özgücümüzle, yaşamın her alanında gökkuşağı renkleriyle direnişe duran, 8 Mart ile Newroz Bayramı arasında bedenini ateşten köprü yapan kadınlar ve onurlu barış için hiçbir zaman alanları terk etmeyen cefakar annelerimizin öncülüğünde yapacağız. Şartlar ne olursa olsun, her zaman çaremiz de çözümümüz de halkımızın destansı direnişi ve özgücüdür.”

 

 

 

MIZRAKLI: ÜÇÜNCÜ YOL SİYASETİNİ HAYATA GEÇİREBİLİRİZ

 

Görevden alındıktan sonra tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı da bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Diyarbakır Newrozu’na mesaj gönderdi. 

 

“Bizler, bu direnişçilerin ardılları olarak yine milyonlar olarak alanlardayız. 2013 Newroz ruhuyla yeniden halaylara durmaktayız. Ateşin başında umudumuzu tazelemekteyiz" diyen Mızraklı’nın mesajı şöyle:

 

Yüzyıllardır statüsüz bırakılan bir coğrafyanın kadim halklarından olan Kürtler, AKP-MHP ittifakının katliam politikası ile de karşı karşıyadır. Böylesi zorlu bir dönemeçte her zamankinden daha fazla bir birlikteliğe ihtiyacımız var. Bu birlikteliği, Newroz ruhuyla yakalayabiliriz. Bu ruhu Newroz coşkusuyla taçlandırabiliriz. Üçüncü yol siyasetini hayata geçirebiliriz. Halkların lehine olan bir siyaset tarzıyla karanlığa sürüklenen bir ülkeyi kurtarabiliriz. Bizler, tüm saldırılara karşı, tutuklamalara karşı bugün yine aynı yerde ve aynı duruştayız. Bizler demokratik bir ülke, özgür bir gelecek için mücadele ediyoruz. Bu inançla da başaracağımızı biliyoruz. Newroz ateşinin sıcaklığıyla sizleri selamlarken, mutlaka kazanacağız diyorum. Şimdi zafer zamanıdır.”

 

'298 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 15 POLİS YARALANDI'

 

 

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Newroz kutlamalarında 'polise taş atan, yasaklanmış örgüt simgelerini taşıyan, yasa dışı slogan atan ve polise mukavemet eden' 298 kişinin gözaltına alındığı, 'çıkan olaylarda' 15 polisin de hafif şekilde yaralandığı ifade edildi. 

 

Diyarbakır'da Newroz mitingi, çeşitli zorluklara rağmen görkemli şekilde kutlandı. 1 milyona yakın kişinin bir araya geldiği alandan seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, herkesin gündeminin barış olması gerektiğini söyledi. 

Editör: TE Bilişim