Gazete Emek- Türkiye’de 27 il, 15 ilçe ve bazı caddelerde sokağa maskesiz çıkmak yasak. Yasağa uymayanlara 3 bin 150 TL ceza uygulanıyor. 1 Haziran'da neredeyse tüm kısıtlamaların kalkmasıyla maske kullanımı, sosyal mesafe gibi kurallar da hiçe sayılmada başladı.

Hacattepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ülke genelinde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu.

Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Ceyhan, “Haklı nedenlerim var. Sokağa çıkma konusunda da aynısı oldu. ‘Herkes kendi sorumluluğunu alsın’ denildi ama başarılı olunamayınca yasak geldi. Maskede de o noktaya gidiyoruz. Hafta sonu yaşanan manzara karşısında başka şansımız da yok gibi. Virüse karşı elimizde 2 silah var. Maske ve sosyal mesafe. Maskenin ‘zorunlu’ hale gelmesi, takmayanlara da yaptırım uygulanmasını savunuyorum” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Canan Ağalar ise “Bu demek değil ki takmasak da olur. İş ve sosyal hayatını dışarıda geçiren kişi maske takmaz, hijyene dikkat etmezse aile fertlerinden birinin ölümüne sebep olabilir. Kişi sevdiği insanlara zarar vereceğini öğrenirse tutumu değişir. Bu da el broşürleri, ilanlar, kamu spotuyla sağlanabilir. Ayrıca gençler maskesiz-bilinçsizce dolaştıkça 65 yaş grubunun evde oturma süreleri uzuyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde maske konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de "Yasaklar olmadan gerçek vaka sayının ne olacağını bir hafta içinde hep beraber göreceğiz. Bana kalırsa en önemli sorun maske. Sokağa çıkma yasakları yerine maske kullanımı zorunlu hale getirilse ve doğru kullanımı denetlense çok daha yerinde olur" demişti.

Editör: TE Bilişim