Gazete Emek- Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın (PTT) İstanbul Acıbadem’de bulunan kargo dağıtım şubesinde işçiler ağır çalışma koşulları nedeniyle, işyeri önünde toplandı. PTT Kargo-Sen örgütlenme sorumlusu Ayşe Büşra Yılmaz bianet’e verdiği bilgide işçilere mevzuata aykırı ve ağır şekilde kargo taşıtıldığını söyledi. Yılmaz, Kadıköy ve Üsküdar bölgelerinin dağıtım merkezi konumunda olan şubede müdürün işçilere hakaret ve küfür ettiğini anlattı.

Yılmaz şöyle konuştu:

“Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte PTT’de iş yükü son derece ağırlaştı. Genel merkez dağıtım seferberliği ilan etti. İşçilere haddinden fazla mesai yazılıyor ve mevzuata aykırı şekilde kargo taşımaları isteniyordu.

“Bunu şöyle örneklendirebilirim. Mevzuata göre bir kargo taşımacısı (yaya dağıtıcı, yürüyerek dağıtım yapan işçi) sadece iki kiloya kadar olan ürünlerin dağıtımını sağlar. İki kilodan büyük ürünlerin taşıması arabayla yapılır. Ama son zamanlarda işçiler 10 kiloya kadar kargo taşımaya zorlandı.

“İşçiler bu duruma daha önce itiraz etti fakat onlara ‘İşinize bakın’ dendi. Bu durumun artık dayanılacak bir tarafı kalmayınca de işçiler bugün itibariyle eyleme çıktı. Bu sadece Acıbadem şubesiyle alakalı değil. Türkiye’nin birçok bölgesinde işçiler aynı muameleyle karşı karşıya.

"Şube müdürü işçilere hakaret etti"
“Acıbadem’de eylem yapan işçiler önce şube müdürüyle görüşmek istediler fakat müdür, işçileri tehdit edip küfürler savurunca işçiler işlerini bırakıp kapı önünde toplanmaya başladı.

“Olayı haber alıp sendika temsilcileri şubeye gittiğinde müdür bu sefer sendika temsilcilerini tehdit etti. İşçiler taşeron oldukları için bu sefer de şubeye taşeron firmanın avukatları gelmeye başladı ve işçileri işlerine dönmeleri yönünde ikna etmeye çalıştı.

“Şu an işçiler haklarını arıyor. Çalışma koşullarında mevzuata uyulmasını istiyor. Bu da personel alımı yapılması vasıtasıyla olur ancak. Çünkü iş yükü son derece fazla. Bunun azaltılması gerekiyor. Taşeron işçiler burada üvey evlat muamelesi görüyor. Biz bu sorunların giderilmesini ve PTT’de mobingin son bulmasını istiyoruz. Ayrıca işçilere küfür eden şube müdürü hakkında da işlem başlatılmalı.” 

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim