Gazete Emek- Türkiye’nin demografik yapısını tehlikeye sokan Afganların, kaçak girişlerle Türkiye’ye girmeleri ve şehir düzenini bozmalarına her geçen gün tepki gösterilirken Karadeniz yaylalarında çay hasadı yapmak için düşük maliyetle çalıştırılan Afgan işçiler için kart basılmaya başlandı. 

Doğu Karadeniz’de çay hasatının başlayacağı mayıs ayında üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçünün başlamasıyla aralarında Afganistan ve Senegal uyrukluların da olduğu işçiler dikkat çekmişti. Türkiye’ye kaçak girdiği tespit edilen 9 Afgan, “Orada çalışacaktık, ne iş olursa yapacaktık” açıklaması ile dikkat çekmesi üzerine yetkililerce, Türkiye'ye yasa dışı yollarla girip bölgeye gitmeye çalışan ya da çalışma izni olmayanlar yabancı uyruklulara izin verilmediği söylenmişti. 

Doğu Karadeniz’de bir üretici ise Afganlar için özel kart bastırdı. Rizeli üreticinin hasat zamanı için Afganlara özel bastırdığı kart dikkat çekerken ucuz işçi gücünden yararlanarak Afganların, bölgeye gelmeleri konusunda önlerinin açıldığı iddia edildi.

Öte yandan sosyal medya kullanıcıları, İran sınırından her gün gelen kaçak giriş görüntülerinin ardından üreticilerin Afganlar için özel kart bastırmalarına tepki gösterdi. 

İşte Afganların çay hasatı yapmaları için basılan özel kart;

Kaynak: Aykırı

Editör: TE Bilişim