Gazete Emek- Roboski Katliamının yıl dönümünde Galatasaray Lisesi önünde anma gerçekleşti. Onlarca kişinin katıldığı anmada katliam bir kez daha kınandı. Anma da, 34 kişiyi temsilen 34 siyah balon taşınırken balonlara yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazıldığı not kağıtları yapıştırıldı. Bunun yanı sıra "Roboski 6 yıl, adalet?" yazılı pankart ile yaşamını yitirenlerin ve Tahir Elçi'nin fotoğrafının olduğu dövizler de yer aldı.  Anmada, "Roboskiyi unutma unutturma", "Roboski'ye adalet, failler yargılansın" sloganları atıldı.


'HAKİKATİN GÜR SESE İHTİYACI VAR'


Kocaeli 1 Nolu F Tip Cezaevinde tutuklu olan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü gönderdiği mektup okundu. "İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Roboski katliamının 6. Yılını geride bırakıyoruz" diyen Encü, "6 yıllık sürede 'bombalama emrini kim verdi' sorusunu yargı bir kere bile sormadı ve tüm failler cezasızlık zırhıyla kuşatıldı. Bir de üzerine kaçınılmaz hata diyerek dosyayı kapattılar. Altıncı yılda ise yeni bir dosya açtılar. Taziye çadırı dışında yaşanan olay nedeniyle ben dahil 31 kişiye kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla açılan bu davada dönemin Uludere kaymakamı, KHK maddesine dayanarak gazilik başvurusu yapacağına dair bir dilekçe sundu. Mahkemeden bu nedenle dosya fotokopisini talep etti. Bu davanın duruşması yarın Diyarbakır'da görülecek. Bu iki dava, yaşadığımız altı yılın özetidir!

Yedinci yılın ilk günü biz aileleri bu duruşma bekliyor. Biz ise adaleti bekliyoruz. Biliyoruz ki yalnız değiliz. Altı yıldır her hafta kaybettiklerimizin mezarları başında hakikati haykırıyoruz, bizim için bir türlü olamayan adaleti talep ediyoruz, tüm engellemelere rağmen talep etmeye ve haykırmaya devam edeceğiz. Hakikatin gür sese ihtiyacı var" dedi.


'SORUMLULAR YARGILANSAYDI YENİ KATLİAMLAR OLMAZDI'


Daha sonra basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri okudu. Yoleri, ailelerin önce kan parası verilerek susturulmak istendiğini, ardından Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 2013 yılında verdiği takipsizlik kararı ile failleri ve sorumluları cezasızlık zırhı ile korumaya aldığını söyledi. Yoleri, "Adaleti yerine getirmek bir yana teklif edilen kan parası ile yaşanan vahşetin üzeri örtülmek istendi. Tüm bu olanlar karşısında yandaş basın sessizliğini korudu ve haberi geçmek için yetkililerden onay bekledi. Katliamın sorumlularının ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını sürdüren Roboskili ailelerin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruda eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Failleri ve sorumluları yargılansaydı, Reyhanlı'da, Nusaybin'de, Silopi'de, Sur'da, Suruç'da, Ankara'da, Cizre bodrumlarında yeni katliamlar yaşanmazdı" diye konuştu. Yoleri, yeni katliamların yaşanmaması için Roboskinin ve tüm katliamlarının sorumlularını yargılanmasını, hakikatlerin açıklanmasını istedi.


Siyah balonlarının üzerine katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri yazıldı, isimler tek tek okunarak, alkışlar eşliğinde gökyüzüne bırakıldı.

Haber: Aslı Ulaş Şentürk- Gazete Emek

Editör: TE Bilişim