Gazete Emek- RTÜK, Erzurum’daki Kuran kursunda çocuklara tecavüz davasını haberleştiren Halk TV, KRT ve TELE 1’e yüzde 2 idari para cezası verdi. Kararın, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikayeti üzerine oyçokluğuyla alındığı öğrenildi. RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşçı karara yönelik, “İstiyorlar ki hırsızlığı, yolsuzluğu, çocuklara tecavüzü kimse bilmesin, duymasın” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Erzurum Palandöken Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi yatılı erkek Kuran kursunda cinsel küçük yaştaki yedi çocuk, belletmenin istismarına uğradı. İstismar, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken gazeteler ve televizyonlar, istismarı sayfalarına ve ekranlarına taşıdı.

 

HABER YAPANLAR CEZALANDIRILDI

 

Televizyon haberlerinden “incinen” Diyanet İşleri Başkanlığı, haber yapan televizyonların ceza alması için RTÜK’e başvurdu. Başvuruyu değerlendiren RTÜK, Halk TV, KRT ve TELE 1 kanallarına yüzde 2 para cezası verilmesine karar verdi. Kararın, karşı oylara karşın oyçokluğuyla alındığı bildirildi.

 

ÇOK ACI

 

Karara yönelik değerlendirmelerde bulunan RTÜK Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşçı, şunları söyledi:

 

“Söz konusu çocuklar olduğunda, küçük çocuklara cinsel istismar gibi suçlamalar söz konusu olduğunda, Diyanet’in haberlerin verilme biçiminin dilinden rahatsızlığı nedeniyle yaptığı şikayet üzerine böyle bir kararın alınmış olması gerçekten acıdır. Diyanet işleri Başkanlığı dilekçesinde incindiğini haberlerde kullanılan dilin rahatsız edici olduğunu ifade ederek şikayette bulunuyor. Diyanet’ten, haberlerin veriliş biçimi ya da haberlerde kullanılan dilden rahatsızlık duymasını değil, el kadar çocukların istismar edilmesinden rahatsız olmasını beklerdim bir yurttaş olarak. Bu olayda incinen Diyanet midir yoksa küçücük çocukların yürekleri, ruhları mıdır bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”

 

 

 

Kaynak: BirGün 




 

Editör: TE Bilişim