Gazete Emek- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rossiya-24 televizyonuna demecinde Rusya ile Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine dair vardıkları mutabakata ilişkin olarak, “Suriye’deki Kürtlerin geleceği hususunu askeri eylemler arasında konuşmak yerine, bu konuda sakin bir biçimde anlaşmaya varılmasını olanaklı yapan koşulları yaratmış olduk” dedi.

Lavrov şöyle devam etti: “Kürt sorunundan kaçamazsınız. Söz konusu sorun, Suriye krizinin parçası olmaktan çok, çok daha geniş bir problem. Irak’ta yaşayan Kürtler var, İran’da yaşayan Kürtler var, tabii ki Türkiye’de de çok sayıda Kürt yaşıyor. Kimse bu ülkelerin, bu bölgenin Kürt sorunu nedeniyle yaşanan bir gerginlik sebebiyle infilak etmesini istemez. Hiç kimse Kürtlerin kendilerini ikinci sınıf insanlar olarak hissetmelerini de istemez.”

Rusya ile Türkiye’nin 22 Ekim’de Soçi’de vardıkları mutabakat kapsamında Rojava’daki Kürt güçlerin, 150 saat içerisinde Türkiye sınırındaki 30 kilometrelik alandan çekilmelerine karar verilmişti. Mutabakat, Suriye sınır muhafızları ile Rus askeri polisinin, Rojava Kürdistanı’na yönelik operasyonun dışında kalan sınır hattına girmelerini de içeriyor. Türk ordusunun şu anda mevzilendiği operasyon alanından ne zaman çekileceğine dairse henüz bir anlaşamaya varılmış değil. Ancak Rus ve Türk güçler operasyon alanı sınırlarının batısı ve doğusunda ortak devriye gerçekleştirecekler.


Kaynak: Basnews

Editör: TE Bilişim