Gazete Emek- Libya’ya asker gönderme tezkeresine Saadet Partisi (SAADET) “evet” oyu verme kararı aldığı iddia edilmiş, İstanbul Milletvekili Cihangir İslam da oylamaya katılmama kararı aldığını açıklamıştı.

Tezkere görüşmelerinde konuşan Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, tezkereye karşı olduklarını söyledi. Karaduman, “Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesileyle hepinizi 1 Mart ruhuyla selamlıyorum” dedi.
 
Libya tezkeresi bugün saat 14.00’de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Meclis’te grubu bulunan partiler adına yapılacak 20’şer dakikalık konuşmaların ardından oylamaya geçildi.

Libya’ya ilk etapta hava savunma sistemi ve eğitim amacıyla asker gönderilmesi planlanıyor. Tezkerenin kabulü sonrası Türkiye uluslararası anlaşmalar hariç ilk kez kara sınırı olmayan bir ülkeye asker göndermiş olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dün yaptığı açıklamada, tezkere geçtikten sonra Halife Hafter güçlerinin ‘saldırılarını durdurması halinde Libya’ya asker gönderilmesine gerek kalmayacağını’ söylemişti. Oktay “Tezkere geçtikten sonra diğer tarafta farklı bir duruş olur, ‘tamam çekiliyoruz, saldırıdan vazgeçtik’ diye, uygundur, niye gidelim o zaman?” ifadesini kullanmıştı.

Tezkereye Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP “evet” oyu verecek. SAADET Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da 18 Aralık 2019’daki açıklamasında “Libya’da yaşanan krizin son bulmasını, barışın sağlanmasını canı gönülden istiyoruz. Hükümetin bu şartlar altında almış olduğu Libya’ya destek kararının da doğru bir karar olduğu kanaatindeyiz. Çünkü Libya’da bugün BM tarafından kabul edilen meşru bir hükümet bir de ona karşı direnen asker kökenli birisi var” demişti.

Saadet Partisi’nin bugünkü oylamada tezkereye destek verme kararı aldığı iddia edildi. SAADET İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise oylamaya katılmayacağını ilan etti. İslam, “Türkiye insan hakları ve demokrasi adına arabulucu olarak yer almalı. Yoksa Mısır ve Suriye’den sonra 3. bir yanlışa kapı açılabilir. Çok dikkatli olunmalı. Türkiye diplomasinin garantörü, uygulayıcısı olmalı” dedi.

KARADUMAN: SAADET OLARAK TEZKEREYİ KABUL ETMİYORUZ

Saadet Partisi’nin TBMM’de iki milletvekili bulunuyor. İslam’ın yanı sıra Konya Abdulkadir Karaduman TBMM’de SAADET’i temsil ediyor. Tezkere görüşmelerinde konuşan Karaduman, hükümetin dış politikasını eleştirdi.

Karaduman, “Cuma namazını Şam’da kılacağız hamasetinin Suriye’yi getirdiği nokta ortadayken bundan ders çıkarılmalıdır. Bu sebeple kahraman olmak hayalleriyle atılacak hiçbir adımının bu coğrafyaya huzur getirmediği açıktır. Bütün bunların neticesinde Libya’da yapılacak yanlışların vebali iktidarın omuzlarında olacaktır. Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesileyle hepinizi 1 Mart ruhuyla selamlıyorum” dedi.

TBMM’deki sandalye dağılımı şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi 290
Cumhuriyet Halk Partisi 139
Halkların Demokratik Partisi 61
Milliyetçi Hareket Partisi 49
İyi Parti 39
Saadet Partisi 2
Türkiye İşçi Partisi 2
Demokratik Bölgeler Partisi 1
Demokrat Parti 1
Büyük Birlik Partisi 1
Bağımsız Milletvekili 4
Toplam 589 

Editör: TE Bilişim