Gazete Emek- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Koca, "Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile HES kodu alınacağını ve bu kodla uçak ve tren seyahati yapabileceğini açıkladı. Koca 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için seyahat iznini de açıkladı. Koca, "65 yaş ve üzeri vatandaşlar memleketlerine gitme noktasında, sabit bir yere gittiğine eminsek, sağlık açısından problemleri yoksa, 1 aylık tek yönlü gidiş olmak kaydıyla izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak" dedi.

Aşı çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bakan Koca, şunları söyledi: "Erciyes'teki çalışma önemsediğimiz bir çalışma. Benzer başka çalışmaların olduğunu biliyorsunuz. Hayvan deneyi aşamasına gelen birkaç tanesinden birisi bu çalışma. Aşıyla ilgili herkes bir şeyler söylüyor. Şunu bilelim aşı 3-6 ayda hemen kullanabilecek bir durum değildir. Bu en erken 8-10 aylık zaman diliminden önce olacağını düşünmüyoruz. Bu anlamda en çok mesafe alan ülkenin Çin olduğunu biliyoruz. İnsan deneyi safhasına geldiğini biliyoruz. Türkiye'deki çalışmaların da daha hayvan aşamasında olduğunu bu çalışmaların 2-3 ay kadar devam edebilir görünüyor. Gelişmeler daha somut olduğunda gündeme taşımak istiyorum. Erkenden biz aşı yapıyouz, 2-3 ay sonra, siz rahat olun diye bir yaklaşım içerisinde değilim. Aşı konusu hassas bir konu"

Koca yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"9 haftalık mücadelenin tek tek ama hep birlikte uyguladığımız tedbirlerin sonuçlarını alıyoruz. Çilesiz tedbir olmaz, yeri geliyor çileye de katlanıyoruz. Günlük hayatımızdan feda ederek yaptığımız mücadele pek çok insanın hayatında tehlikeyi önlemiştir.

Koronavirüs mücadelesi karnesi her akşam ekranlardadır. Düşüş başarı grafiğimizdir. Dün bu sayı binin altına düştüğünde bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır. Hastalık sebebiyle kaybettiğimiz in anlar var. Hiç kaybımızın olmayacağı günlerin de geleceğini düşünüyoruz. Biz umutsuz tek gün yaşamadık. Gelinen noktada bu umut tedbirlerin en az meşakkati içereceği sonuca odaklanmıştır.

Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilemiyor. Uzmanlar böyle bir varsayımda bulunamıyor. İnsan organizmasını istila eden son virüsün ne zaman etkisiz hale getirileceğini bilmek mümkün değildir. Hayatı yeniden planlıyoruz. Virüse karşı korunma tedbirlerini ilk plana alıyoruz.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim