Gazete Emek- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunuyor.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

- Türkiye 1 Milyon kişi başına 57 vefatla dünya genelinde 47'nci sırada yer almaktadır.

- Normalleşme eski hayat tarzımıza dönmek demek değil. 'Yeni normal'i kontrollü sosyal hayat olarak tanımladık. Üretim devam etmek zorunda. Bütün hizmet sektörlerinin canlı olması toplumun geleceği için vazgeçilmez unsurlar. 

- Kara göründü ama deniz hala dalgalı. Kararlı adımlarla ilerlersek dalgalanmalardan korkmayız. Son günlerde vaka sayımızdaki değişmeler bu dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok, beklenen sınırdayız. 

- Virüsün etkisinde bir azalma yok ama hekimlerin tedavi etme gücünde artış olduğu bir gerçek. 

- Vaka sayımızın şiddetinde değişim var. Entübe hastamız artık daha az. Mart ayı sonunda günde 1500 civarı yeni vakamız varken, bunların yarısı pnömoni oluyordu. Daha az oranda hasta entübe edilir oldu. Entübe edilenlerin vefat etme oranı önemli oranda düştü.

- Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu il Gümüşhane, en düşük olduğu il ise Kilis. 

- Son 1 ayda Ankara'daki günlük ortalama vaka sayısı 127 son 15 günde ise 157. Son bir ayda İstanbul'da günlük ortalama vaka sayısı 653, son bir haftada 620, son 2 günde ise 616. 

- Bugünkü vaka sayısı 1429, vefat sayısı 19

Soru-Cevap

- (Maske tüm illerde zorunlu olur mu?) İstanbul, Ankara ve Bursa için kurulun önerisi oldu. 

- (Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?) Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma kısıtlılığı gibi bir durumu düşünmüyoruz, bilim kurulunda gündeme gelmedi. Dalgalanmanın beklediğimizden fazla olduğunu söyleyebilirim. 

- (YKS, LGS vaka sayılarını artırır mı?) Her iki sınav için kurulun özellikle sınava giriş saatleri ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir girişleri sağlamak üzere tedbir alınması, o saatlerde sokağa çıkma yasağı olması hakkında önerisi oldu. 

Editör: TE Bilişim