Gazete Emek-  Haritadaki renklere dair lejant bilgisinin verilmemesi üzerine farklı sitelerden farklı yorumlar yapıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı koronavirüs vaka haritası kafaları karıştırdı. Haritada yer alan yeşil, mavi, mor ve kırmızı renklerin ne anlama geldiği bakanlık tarafından açıklanmayınca her site kendi yorumuyla verileri paylaştı.

LEJANT BİLGİSİ OLMAYAN HARİTA

Lejant, bir haritada kullanılan işaret ve renklerin ne anlama geldiğini açıklayan bölüme deniyor. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı kent bazlı vaka haritasında kullanılan yeşil, mavi, mor ve kırmızı renklerin ne anlama geldiği ise haritada belirtilmedi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan dokuz8'den Ramazan Durak, “Aslında lejant bölümünün yer almaması, yayınlanan verilerin ne anlama geldiğinin kesin olarak bilinememesi dolayısıyla haritayı salgın takibinde işlevsiz, hatta daha çok kafa karıştıran ve yalan habere alan açan bir araç hale getiriyor” dedi.

HER SİTE KENDİ YORUMUNU YAPTI

Renk bilgileri olmayan harita her site tarafından farklı şekilde yorumlandı. Kimi siteler yeşil rengini vaka sayısı olarak alırken, kimi siteler de bu rengi evde karantina altında olan ve durumu hafif hastalar olarak yorumladı. En fazla kafa karışıklıklarından biri de kırmızı renkte yaşandı. Bazı siteler kırmızı rengini ölüm sayısı olarak değerlendirirken kimi siteler durumu kritik hasta sayısı olarak ele aldı.

Kaynak: Dokuz8

Editör: TE Bilişim