Gazete Emek- Halk Sağlığı Uzmanı Ahmet Saltık, son günlerde giderek artan vaka sayılarına dair açıklamalarda bulundu. “Vaka artışındaki tek sebep aşının bulunmaması değil” diyen Saltık, dünya genelinde iktidarların yeterli önlem almıyor olmasını en büyük etken olarak gördüğünü ifade etti. Salgının ilk zamanlarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi yoğun nüfuslu şehirlerde toplu taşımada ciddi tedbirler alınması gerektiğini savunan Saltık, “Göz göre göre biz bu felaketin yayıldığını gördük” dedi. İşçilerin çalışma koşullarının ve yüz yüze eğitime geçilmesinin de vaka artışında çok büyük rolü olduğunu söyledi. Çalışma sürelerinin kısaltılmasını ve uzaktan eğitime dönülmesini önerdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın düzenlediği toplantıya çağrılmamasını eleştirerek “Yerel yönetimlerle iş birliği sağlanmadan salgınla savaş bir hayal" dedi.  

"Bu tavır yüzünden Türkiye'ye ambargo uygulanabilir"

Sağlık Bakanlığı verilerinin gerçeği yansıtmadığını düşünen Ahmet Saltık, "Vaka sayılarının doğru açıklanmaması sebebiyle temin edilecek aşılarda ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu tavır yüzünden Türkiye'ye ambargo uygulanabilir" dedi. Türkiye'nin daha ağır bedeller ödememesi için Sağlık Bakanlığı'nı verileri olduğu gibi açıklamaya davet etti. 

"Kısıtlamalara geri dönülmeli"

Halk Sağlığı Uzmanı Ahmet Saltık, kısıtlamalarla ilgili olarak ikinci pig döneminden Türkiye'nin kurtulması için Mart ve Nisan aylarında alınan tedbirlere geri dönülmesi gerektiğini ifade etti. "Kış mevsiminin yaklaşıyor olmasından ötürü devleti sosyal yardım yapmaya, TOKİ evlerine yoksul insanları yerleştirmeye, sahra hastaneleri açmaya davet ediyorum" dedi.

Grip aşısının yeterli miktarda temin edilebileceğine inanmadığını söyleyen Saltık, "Her şey tek adamın onayına tabidir" dedi. Aşı üretiminin yapılamıyor olmasını ise Refik Saydam Enstitüsü'nün kapatılmasına bağladı.

Editör: TE Bilişim