Gazete Emek- 24 Haziran'da yapılacak seçimlere çok kısa bir süre kala Araştrıma şirketileri de anketlerine hız verdi. SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, son araştırma sonuçlarını paylaştı. 

Kürt illerinde yürüttüğü sosyal ve siyasal çalışmalarla; yayımladığı rapor ve anketlerle bilinen Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, sahadan gelen son bilgileri aktardı.


İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin , 16 yılda Kürt sorununu “araçsallaştırdığını” belirten Genç, şu ifadeleri kullandı:

“Gerek kent kuşatmaları sırasındaki uygulamalar, gerek referandum sürecinde Güney Kürdistan’a dair politikaları, gerekse de Afrin operasyonu Kürtler nezdinde AKP’yi anti-Kürt bloka yerleştirdi. AKP bunun farkında ve bu alanda söylem kuramıyor, politika üretemiyor.”

AKP’nin Kürt söylemini, kurduğu ittifakı riske atmamak adına kullanmadığının da altını çizen Genç, “Özetle, AKP’nin seçim politikasında Kürtler yok ve görmezden geliniyor. Seçim stratejisi de bu ana yaklaşımın üzerine oturmuş durumda” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN KÜRT SORUNU VURGUSU

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçim beyannamelerindeki Kürt sorunu vurgusuna ilişkin, “CHP’nin Kürt sorununda çözüm perspektifiyle hareket ettiğini söylemek için veriler yeterli değil. Daha ziyadesiyle seçim sürecinin ihtiyaçları etrafında şekillenen söylemlere rastlıyoruz” diyen Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu söylemler sonunda Kürt sorununun çözümünde elini taşın altına koyması gerektiğine dair stratejik bir politikaya yönelir mi, şu aşamada bunu bilemiyoruz. Ancak AKP’nin Kürt sorunu üzerinden kurduğu tasarrufların iktidar olmasındaki etkisini de, Kürt sorununun Türkiye’nin demokratikleşmesindeki hassas rolünü de deneyimledi.”

Kürtlerin farklı bir ulus olduğunu, bundan kaynaklı haklarının bulunduğunu hatırlatan Yüksel Genç, CHP’nin vaat ve söylemlerinde bu hakların nasıl verileceğine dair somut örneklerin olmadığını söyledi.

MUHAFAZAKÂR PARTİLER

Saadet Partisi’nin (SP) söylemlerinin milli görüş dönemindeki fikirlerle uyuştuğunu belirten SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, SP’nin Kürtler ile “din kardeşliği” üzerinden kurulan ilişkiyi sürdürmek istediğini söyledi.

AKP’nin de 2002’de bu söylemlerle iktidara geldiğini hatırlatan Genç, şunları dile getirdi:

“Hatırlarsanız, aynı ideolojik kulvardan kopup gelen AKP, 2002’de iktidara geldiğinden itibaren Kürt sorununa ilişkin çok daha ileri söylemlere sahipti. Ancak, 16 yılda gelinen nokta ortada. SP’nin de benzer noktalara gelme olasılığı var. AKP’nin 16 yıl önceki halini andırıyor söylemleri. Üstelik daha zayıf. AKP’nin politik pragmatizminden ne türlü dersler çıkardıklarını da henüz bilmiyoruz.”

Genç, “Kilit oyları Kürtler’e ait. Kürt seçmenleri kim yanında tutmayı başarırsa galip o olacak” dedi.

 
KÜRT SEÇMENİN YAKLAŞIMI

Araştırmalarıyla ilgili bilgi veren Genç, şu yorumda bulundu:

“Özellikle bölgede AKP seçmeninin bir kısmı SP’ye, bir parça da İYİ Parti’ye kayacak gibi görünüyor. Daha önceki seçimlerde bölgede sadece iki rakip vardı: AKP ve HDP. AKP, seçmenini SP ve İYİ Parti’ye kaptırma riskiyle karşı karşıya.”

SP’nin AK Parti’den oy alabileceğini de belirten Genç, “Tüm bunlarla birlikte ittifakların Kürt sorununa dair söylemleri bölge halkını tatmin etmekten uzak. Daha çok konjonktürel, seçimle alakalı söylemler olarak algılıyorlar. Bu seçime, Kürtler politik güçlerini, varlıklarını göstermek gibi bir anlam biçiyor” dedi.

HDP’NİN POLİTİKASI

HDP’nin yüksek oy alacağını iddia eden Genç, şunları söyledi:

“Bölgede HDP’nin yüksek oy alacağını, Kürtler’in daha bütünlüklü görünmeye çalışacağını söylemek mümkün.  Tam olarak bu bütünlüğün diğer siyasetleri çözüme zorlamasını umuyor.”

Kürtler’in stratejik saiklerle oy kullanacağını belirten Genç, “Bu yüzden adaylar, üzerinde kırılmalar yaratacak bir tartışmaya girmiyor. Bununla birlikte HDP’nin adaylarını dengeli buluyor” dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın halkı etkilediğini belirten Yüksel Genç, Kürtlerin bu durumu “eşit koşullarda yarış yapılamadığı” şeklinde gördüğünü söyledi.

K24’e, Kürtlerdeki en önemli motivasyonun “kendine ve kendinden olana sahip çıkmak” olduğu yorumunda bulunan Genç, Kürt illerindeki çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu:

“Bölgedeki oy dağılımlarına ilişkin yakın tarihte bir çalışmamız daha olacak. Ancak bir önceki çalışmadan yola çıkarak söyleyecek olursak; HDP, SP seçmenini konsolide etmiş görünüyor. HDP, 1 Kasım 2015‘de aldığı oyu aşacak görünüyor. SP’nin sıfır baraj politikası nedeniyle seçmen sayısını arttırmasını bekliyoruz.”

Kaynak: K24
 

Editör: TE Bilişim