Gazete Emek- TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda Sansür Yasası olarak bilinen basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin bir maddesi daha kabul edildi.

 

 

Genel Kurulda, teklifin 15. maddesinden itibaren başlayan görüşmelerde, müzakerelerin ardından bir madde daha kabul edildi.

 

Kabul edilen maddeye göre, basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı İletişim Başkanlığınca iptal edilecek.

 

Basın kartı sahibinin, basın ahlak esaslarına aykırı davranışlarda bulunması halinde Basın Kartı Komisyonu kararıyla basın kartı iptal edilecek.

 

MUHALEFET TEPKİLİ

 

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, görüşülen kanun teklifini "anti demokratik" olduğunu ifade ederek, "Kimin gazeteci olup olmadığına, kimin basın kartının iptal edilip edilmeyeceğine siz karar vereceksiniz." dedi. Tiryaki, gelişmiş ülkelerde buna gazetecilik meslek örgütlerinin karar verdiğini söyledi.

 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, bu kanun teklifinin dezenformasyon ve yalan haberi engelleyeceğinin söylendiğini belirterek, "Size kim inanır? Siz, eleştirilmek istemiyorsunuz, milletin gerçekleri öğrenmesini istemiyorsunuz. Buna da yasal bir kılıf uydurmak istiyorsunuz. İşte getirdiğiniz kanun teklifi bu. Bunun adı; basın kanunu değil, sansür kanunudur." değerlendirmesinde bulundu.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise teklifle düşünce ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmak istendiğini savunarak, kanun teklifinin tekrar gözden geçirilerek, "anayasaya aykırı" olduğunu ifade ettiği hükümlerinin geri çekilmesini istedi.

 

Genel Kurulda, teklifin 16. maddesinin görüşmeleri sırasında CHP'nin yoklama talebi üzerine, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamadı.

 

 

 

 

TGS'DEN SANSÜR YASASI’NI SİYAH MASKELİ PROTESTO 

 

Parlamento muhabirleri, TBMM'de görüşülen teklife karşı siyah maske takarak çalışmaları takip etti.

 

Eylemi düzenleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası adına konuşan TGS Başkanı Gökhan Durmuş, "Sansür yasasının geri çekilmesini istiyoruz. Bu yasa gazetecilerin de toplumun da nefes borularını ortadan kaldıracak. O yüzden bugün Meclis'te yasanın geri çekilmesi için siyah maskelerimizle ses veriyoruz" dedi.

 

TİP Milletvekili Ahmet Şık ise gazetecilerin protestosunu Twitter’dan. canlı yayınla aktardı. Şık, "Çoğulculuğa değil çoğunluk olmaya dayanan bir parlamento olduğu için elbette teklifin yasalaşacağından kimsenin kuşkusu yok. Ama en azından herkes sözünü söylemeye çalışıyor" dedi. 

 

Şık şöyle devam etti: 

 

Bu sadece haber yapma değil vatandaşın haber alma hakkını da engelleyen bir yasa. Anketleri eğer doğru kabul edersek iktidarın bu kadar erime yaşadığı dönemde hiç riske edemeyeceği bir seçim var. Kuvvetle muhtemel seçim döneminde sosyal medyanın sesi daha çok kısılacak. Gazeteci arkadaşlarımızın hepsi ağzını siyah maske ile kapatmış durumda. Bu teklifin yasallaşmasından sonra medyanın düşeceği durumun bir görüntüsü bu.










 

Editör: TE Bilişim