Gazete Emek- Sayıştayın belediyelere ilişkin yolsuzlukların yazdığı ve daha sonra kaldırılan 2019 yılı denetim raporları dün sabah yeniden okumaya açıldı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; Sayıştay raporunda Üsküdar, Fatih, Sakarya ve Ordu belediyelerinde çok sayıda yolsuzluk tespit edildi.

‘’ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN PAZARLIK USULÜ YAPTIĞI İHALELER KANUNA AYKIRI BULUNDU’’

Üsküdar Belediyesi, sadece özel durumlarda kullanılması gereken ancak son yıllarda Türkiye’de olağan durumlarda da başvurulan pazarlık usulüyle 72 ihale yaptı. Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 162 milyon 352 bin 569 lira.

Sayıştay raporunda, yasalara göre yalnızca doğal afet, salgın hastalıklar gibi özel durumlarda işin hızla tamamlanması adına kullanılması öngörülen pazarlık usulünün, Üsküdar Belediyesinde genel bir uygulama hâline getirildiği vurgulandı. Rapor, söz konusu durumu kanuna aykırı buldu.

‘’ORDU BÜYÜKŞEHİR’DE 8 İŞÇİ HİÇBİR SINAVA GİRMEDEN MEMUR OLARAK ATANDI’’

Ordu Büyükşehir Belediyesi, aynı alımları bölerek ihale etti. Sayıştay raporuna göre; aynı tarihte, aynı müdürlük tarafından, aynı mahiyette ve aynı yükleniciden yapılan bir alım Kamu İhale Kanununda belirtilen ihale usulleri ile alınması gerekirken, kısımlara bölünerek aynı kanunda özel alım usulü olarak belirtilen doğrudan temin usulü ile yapıldı. Buna göre bazı çiçek ve bitki mal alımları da ihalesiz temin edildi. Belediyede 1 yıl içerisinde 13 özel kalem müdürü değişti. Bu yolla 8 kişi, hiçbir sınava girmeden başka kurumlara memur atandı.

‘’FATİH BELEDİYESİ’NDE SINAV ŞARTINI SAĞLAMAYAN PERSONEL ATANDI’’

Sayıştay raporu, Fatih Belediyesi’nde özel kalem müdürlüğünün memuriyete sınavsız geçişin bir yolu olarak kullanıldığını ortaya koydu. Raporda ayrıca bazı kadrolara yönetmelikte öngörülen sınav şartı ile öğrenim durumunu sağlamayan personel atandığı tespiti yer aldı. Belediyede programcı kadrosunda sözleşmeli çalışan iki personelin asgari yabancı dil şartını sağlamadığı ifade edilen raporda belediye tarafından Zabıta Müdürlüğü’ne de öngörülen sınav şartını sağlamayan personel atandığı tespit edildi.

‘’SAKARYA BÜYÜKŞEHİR’DE SAKARYA STADYUMU’NUN KİRA BEDELİ KİRACI ŞİRKETTEN ALINMADI’’

Sayıştay raporunda, Sakarya Büyükşehir Belediyesine dair de bilgiler yer aldı. Belediyeye ait Yeni Sakarya Stadyumu, sportif faaliyetlerde kullanılmak üzere Sakaryaspor Tesis İşletmeleri şirketine 11 aylığına 324 bin lira + KDV karşılığında kiralandı. Ancak bu kira ödenmedi. Öte yandan, belediyenin elektrik, doğalgaz, su, temizlik ve çim bakım masraflarını da üstlendiği belirtildi. Sayıştay, kiranın şirketten tahsil edilmesini istedi.

‘’İBB’NİN ANNELERE ÜCRETSİZ ULAŞIM KARTI VERİLMESİNDE YETKİ CUMHURBAŞKANI’NA AİT’’

Sayıştay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaadi olan ve yakın zamanda hayata geçirdiği 4 yaş altı çocukların annelerine ücretsiz ulaşım kartı vermesini mevzuata aykırı buldu. Yetkinin cumhurbaşkanında olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim