Gazete Emek- Gezici Araştırma Merkez, anketi 28-29 Mayıs tarihleri arasında, 14 ilde, 1570 kişiyle görüşülerek yaptı. Siyaset kulislerinde erken ve baskın seçim iddiaları gündemdeki yerini korurken Gezici’nin son anketine göre adaylığını açıklayıp CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “Aday mısın” diye soran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “20 yılın ardından ilk defa ikinci” oluyor. “Ekonomik krizi kim çözer” sorusuna “Millet İttifakı” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 51.6.

 

 

Ankete göre, Sonuçları değerlendiren Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici, iktidarın “sallantıda olduğunu” vurguladı. Gezici’nin yaptığı anketten çıkan sonuçlar şöyle:

 

MİLLET İTTİFAKI ÇÖZER

 

     

 

“Size göre ülkenin ekonomik sorunlarını kim çözer” sorusunun yöneltildiği katılımcılardan, kararsızlar dağıtıldığında, “Millet İttifakı” diyenlerin oranı yüzde 51.6; “Cumhur İttifakı çözebilir” diyenlerin oranı ise yüzde 48.4.

 

GÜVEN YÜKSEK

 

“Muhalefet partilerinden çıkacak bir lider ülkeyi daha iyi yönetir mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 56.8’i “Evet” yanıtını verirken “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 43.2 oldu.

 

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

 

Katılımcılara 6’lı masanın kurulmasını sağlayan “güçlendirilmiş parlamenter sistem” de soruldu. “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yerine parlamenter sisteme geçilmeli mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 55.3’ü “Evet geçilmeli”, yüzde 44.7’si ise “Hayır, devam etmeli” yanıtını verdi.

 

GÜCÜ KİM BIRAKIR?

 

     

 

Araştırmada, 6’lı masadaki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu sıralanarak “Hangisi seçilirse başkanlık sistemindeki gücü bırakarak demokratik parlamenter sisteme geçmeyi sağlar ve size bu güveni kim verir” sorusu da yöneltildi.

 

Katılımcıların yüzde 72.5’i tercihini Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandı. Kılıçdaroğlu’nu sırasıyla yüzde 17.3 ile Akşener, yüzde 3.5 ile Karamollaoğlu, yüzde 3.1 ile Babacan, yüzde 2.4 ile Davutoğlu ve yüzde 1.2 ile Uysal takip etti.

 

İLK TURU ALAMIYOR

 

     

 

Ankette Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki olası senaryolar da yer aldı. Katılımcılara, “İlk turda Kılıçdaroğlu, Erdoğan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer adaylar olursa kime oy verirsiniz” diye soruldu. Yanıtlara göre bu senaryoda 50+1’i sağlayan isim olmazken ilk sırayı yüzde 44.7 oyla Kılıçdaroğlu, ikinci sırayı yüzde 41.2 oyla Erdoğan, üçüncü sırayı ise yüzde 9.6 oyla Demirtaş aldı. “Diğer adayların” oy oranı ise yüzde 4.5 oldu.

 

İKİNCİ TURDA KILIÇDAROĞLU

 

 

Katılımcılara seçimin Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasında ikinci tura kaldığı senaryo da soruldu. Sonuçlara göre bu senaryoda katılımcıların yüzde 52.6’sı Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 47.4’ü ise Erdoğan’ı seçti.

 

‘TOPLUMUN GERÇEKLİĞİ SİYASİ İLLÜZYONA KAPILMAYA MÜSAADE ETMİYOR’

 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Gezici Araştırma Merkezi Başkanı ve Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici, iktidarın popülizme başvurarak sorunları hafifletmeye çalışmasının işe yaramadığını belirterek, “Toplumun gerçekliği siyasi illüzyona kapılmaya müsaade etmiyor. Araştırmalarda şunu görüyoruz: Ülkede şu an en büyük sorunu ekonomi olarak tanımlayan halk, öfkesini kendisini dinlemeyen, tepeden bakan, sorunları yok sayan iktidara karşı tepki oylarına dönüştürecek. Bu nedenle hükümet için iktidar artık hiç olmadığı kadar sallantıda diyebiliriz. Bu çok net” dedi. Gezici, Erdoğan’ın 20 yılın ardından ilk defa rakibinin altında oy alacağını belirterek, “AKP ve Cumhur İttifakı’nda, ikinci tura gidişte ciddi moral bozukluğu yaratacak bu durum sebebiyle konsolide olamayacaklar” diye konuştu.

 

AKP’LİLER NE DİYOR?

 

Gezici, “ülke genelinde seçmenin yüzde 72.8’inin iktidarın oylarının düştüğü görüşünde” olduğunu kaydetti. Gezici, “AKP’ye oy verenlerin yüzde 42.6’sı partilerinin oylarının düştüğüne inanıyor. AKP seçmeni, partisinin ivme yakalayamadığını, sorunlara çözüm bulamadığını düşünüyor. İktidar seçmeni, muhalefeti ‘karşı mahalle’ görüp sandığa gitmeyebilir. AKP, 2018’de kendisine oy verenlerin yüzde 12’sini sandığa çekmekte zorlanacak, bu seçmenin ikna edilmesi zor görünüyor” ifadelerini kullandı.


 

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim