Gazete Emek-  İzmir Barosu, suç örgütü lideri yöneticisi Sedat Peker’in 2 Mayıs 2021 – 23 Mayıs 2021 tarihleri arasında YouTube kanalından yayınlanan 7 ayrı videoda iddia ettiği hususlarla ilgili, Sedat Peker, Süleyman Soylu, Mehmet Ağar, Tolga Ağar, Erkan Yıldırım ve videolar incelenip gerekli araştırmalar yapıldığında savcılıkça tespit edilecek diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

İzmir Barosu tarafından yayınlanan açıklamada, 2 Mayıs – 23 Mayıs 2021 tarihleri arasında, Sedat Peker isimli şahıs tarafından kendi Youtube kanalından ülkeyi sarsacak nitelikte açıklamalar yapıldığı  belirtildi. Peker’in açıklamalarının devlet ve mafya ilişkileri açısından çok önemli itiraflar barındırdığı, ciddiyetle ele alınması ve bağımsız yargı tarafından değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ne var ki, üzülerek takip etmekte olduğumuz üzere, bir aya yakın sürede bahsi geçen açıklamalar milyonlarca kez izlenmesine ve konunun tarafları defaatle açıklamalar yapmasına rağmen; Başkanlığımız tarafından bilinen, açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır.

Anayasa’nın 2. maddesi uyarınca demokratik bir hukuk devleti olmanın ön koşulu, yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden tamamen ayrı olması ve yargının bağımsız hareket edebilmesidir. Toplumun çoğunluğunu ilgilendiren, erki dar bir suç grubuna vermeyi ve bundan çıkar sağlamayı amaçlayan eylemlerin soruşturulmaması, söz konusu anayasal niteliklerin artık tamamen ortadan kalktığını gösterecek olup bugünkü kirli tabloda dahi görevinin gereğini yerine getiremeyen yargı mensuplarının, her şeyden önce bağımsız yargı yetkisini adlarına kullanmakta oldukları yurttaşlarımıza karşı asla inkar edemeyecekleri bir sorumluluk doğuracaktır.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU

İzmir Barosu, Avukatlık Kanunu’nun kendisine verdiği yetki uyarınca, hukukun üstünlüğünü korumak ve savunmakla görevlendirilmiş ve tarihi çeteleşmiş siyaset mekanizmalarıyla mücadele ile geçmiş bir hukuk kurumudur. Bu nedenle, 2 Mayıs 2021 – 23 Mayıs 2021 tarihleri arasında Sedat Peker isimli şahsın YouTube hesabında yayınlanan 7 ayrı videoda belirttiği hususlarla ilgili olarak; Sedat Peker, Süleyman Soylu, Mehmet Ağar, Tolga Ağar, Erkan Yıldırım ve videolar incelenip gerekli araştırmalar yapıldığında savcılıkça tespit edilecek diğer kişiler hakkında, Baro Başkanlığımız tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.

SOYLU GÖREVDEN ALINSIN

Soruşturmanın selameti açısından, söz konusu iddiaların odağında bulunan Süleyman Soylu’nun amir sıfatıyla soruşturmayı sürdürecek kişilerin üstü konumunda bulunması sebebiyle derhal İçişleri Bakanlığı görevinden alınması, soruşturmanın hızla başlaması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, söz konusu süreci etkin ve etkili bir soruşturma yürüterek çözmek zorundadır. Aksi durum; hukukun tamamen ortadan kalktığı, güçlü olanın, illegal işlere bulaşanın sözünün tek geçer akçe kabul edildiği bir ülke gerçeği ile toplumu baş başa bırakacaktır. Bunun kabulü asla mümkün değildir.

İzmir Barosu; ülkesine, yurttaşlarına ve meslektaşlarına karşı sahip olduğu tarihsel sorumluluk nedeniyle, yürütme ve yasamanın temsilcileri ile bunların yakınlarının organize suç örgütü liderleriyle geliştirdikleri hukuk dışı ilişkiler ağının açığa çıkması, iddia edilen uyuşturucu ticareti, cinayet, tecavüz, yağma ve diğer benzeri suçların ivedilikle soruşturulması için söz konusu başvuruyu yapmış bulunmaktadır.”

DİYARBAKIR BAROSU’NDAN AĞAR VE EKEN HAKKINDA SUÇ DUYURURUSU

Diyarbakır Barosu, devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in “faili meçhul olarak” nitelenen Kürt iş insanlarının öldürülmesinde dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ı işaret etmesi üzerine faili meçhul soruşturma dosyalarının yeniden açılarak etkin bir soruşturma yürütülmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulundu.

Türkiye’de çeşitli kentlerde hukuk dışı alıkoyma ve zorla kaybetme vakalarının sıklıkla yaşandığını, bunlara yönelik etkin bir soruşturma yürütülmediği, önemli bir kısmının cezasızlıkla sonuçlandığını hatırlatılan dilekçede, Sedat Peker’in beyanları gözetilerek, Mehmet Ağar, Korkut Eken başta olmak üzere ilgili şahısların şüpheli olarak ifadelerinin alınması, takipsizlik kararı verilen dosyalarda yeniden soruşturma başlatılması, Peker’in işaret ettiği MGK kararının temini, etkin bir soruşturma yürütülerek şüpheliler hakkında etkin bir yargısal faaliyet yürütülmesi talep edildi.

'ZAMAN AŞIMI İLKESİ YOKTUR'

Peker’in, Kürt iş insanlarının öldürülmesinin Milli Güvenlik Kurulunda Mehmet Ağar tarafından sözlü olarak dönemin başbakanı Tansu Çiller’e önerdiğini aktardığı anımsatılan başvuru dilekçesinde, bir kısmı devam eden ve bir kısmında da takipsizlikle sonuçlanan davalar sıralanarak, söz konusu suçların insanlığa karşı suçlar kategorisinde olduğu ve bu suçlarda zaman aşımının olmadığı kaydedildi.

Başvuruda, söz konusu suçlara ilişkin geriye doğru soruşturma yürütülmesini, Türkiye’nin taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde işlendiği sırada uluslararası hukuk tarafından suç kabul edilen eylemleri, işlendikleri sırada iç hukukta yer almasalar dahi geriye dönük olarak cezalandırılmasının kanunilik ilkesine aykırı olmadığı belirtildi.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim