Gazete Emek-  Anayasa Mahkemesi tarafından 'ifade özgürlüğünün ihlal edildiği'ne karar verilen HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in tahliyesi yerel mahkeme hakimlerinin adliyeden ayrılarak kararı değerlendirmemesi üzerine bugüne kaldı.

Artı TV'de yayınlanan Gün Başlıyor programına telefonla katılan Sırrı Süreyya Önder'in avukatı Arzu Kayaoğlu, sürecin nasıl işlemesi gerektiğine ilişkin bilgi verdi.
 

'DERHAL TAHLİYE KARARI YAZISI YAZILMASI GEREKİYOR'

Porogramın ardından Sırrı Süreyya Önder ile görüşmeye gideceğini belirten Kayaoğlu, mahkemenin tahliye için bir yazı yazmasını beklediklerini, yazının ardından Önder'in serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi:

"Mahkeme heyetinden bugün en azından öğlen saatlerinde ya da en geç 14:00’a kadar AYM’nin verdiği karara ilişkin bir yazı çıkmasını ve bu yazının cezaevine gönderip Sırrı Süreyya Önder’in biran önce özgürlüğüne kavuşmasını umuyoruz.

Anayasa Mahkemesi aldığı kararla, ifade özgürlüğünün ihlaline karar verdi. Bu karara bağlı hak ihlallerin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılanmasına karar verdiği için normal prosedüre göre, mahkemenin 2019 tarihli yeni bir dosya numarası verip derhal tahliye kararı yazması gerekiyor.

Sadece bir yazı yazılması gerekiyor. Ondan sonraki yargılama süreci, duruşma açılıp açılmaması mahkemenin takdiri. Duruşma açarak da beraat kararı verebilir, dosya üzerinden de beraat kararı verebilir."

ÖNDER: KARAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİNDEN TUTUKLU HERKES İÇİN UYGULANMALI

Sırrı Süreyya Önder'in AYM kararı hakkındaki düşüncelerini de aktaran avukat Arzu Kayaoğlu, "Sırrı bey, verilen karar için mutlu ama bu kararın ifade özgürlüğü ihlalinden tutuklu olan herkes için uygulanması gerektiği mesajını iletti" dedi.
 

"Sırrı Süreyya Önder AYM kararını televizyonların alt yazılarından gördüğü için karardan haberdardı. Sırrı bey herkes adına mutlu ama umarım bu kararın diğer arkadaşlarımız için ve özellikle ifade özgürlüğü ihlali sebebiyle böyle bir dönemde, çözüm sürecinde görev almış biri olarak böyle bir dosyadan, barışa yönelik konuşmasından dolayı hem kendisinin hem de sayın Selahattin Demirtaş’ın bu kadar ağır bir şekilde cezalandırılmasından dolayı tabi ki mutsuzdu. Ancak dünkü kararla birlikte en azından biraz daha belki hukuka aykırılıkların giderileceği bir ortam olur diye bir mesaj iletti bize.

3 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ, AYM 'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ' DEDİ

HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013 yılında İstanbul Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz kutlamasında yaptığı konuşmada 'örgüt propagandasını' iddiasıyla yargılandığı davada verilen 3 yıl 6 ay hapis cezası nedeniyle 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği hapis cezasını İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi (istinaf), yerinde bulmuş ve ceza kesinleştirmişti. Önder bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu görüşen AYM, Önder’in 'ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine' karar verdi.

Editör: TE Bilişim