Gazete Emek- Adana'da insan hakları savunucuları, 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl'ün serbest bırakılmasını istedi.

İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, 15 günde bir hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için yaptıkları oturma eyleminin ikincisinde Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl'ün serbest bırakılması istendi.
 
İnönü Parkı'nda yapılan eyleme HDP, DBP, Halkevleri, ÇHD ve EMEP yöneticileri destek verirken, "Hasta mahpus Sise Bingöl serbest bırakılsın" pankartı taşındı. Eylemde "Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın" sloganı atıldı.
 
İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker yaptığı açıklamada, insan hak ve özgürlüklerinde yaşanan ihlallerin OHAL'de artığını ifade etti. Şeker, "Türkiye'de her geçen gün okullardan daha fazla yapılan cezaevleri neredeyse kent yerleşkesine dönüştürüldü. Cezaevleri yerleşkelerinde tutuklu ve hükümlü mevcudunun yüzbinlerle ifade edildiği, darp, işkence, hastalık, tedavi edilmeme, fiziki şartların kötülüğü, kalabalık koğuş, haksız disiplin cezaları ve benzeri pek çok ihlal iddialarıyla gündeme geldiği bir dönemden geçiyoruz. Bu cezaevlerinden gelen hak ihlalleri şikayet başvurularının her geçen gün artması Türkiye demokrasisinin de hangi düzeyde olduğunun göstergesidir. Tüm bu uygulamalar topluma gözdağı vermeyi amaçlamaktadır" dedi.
 
12 gün önce avukatların yapmış olduğu görüşmede Sise Bingöl'ün sağlık durumunun gözle görülür bir şekilde bozulduğunu aktaran Şeker, "Daha önce Muş Devlet Hastanesi'nin verdiği raporlara göre 'sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı' tespit edilmesine rağmen İstanbul ATK'nin cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği belirtilerek tahliyesi engellenmiştir. Çok ihtiyarlayan ve artık ailesiyle birlikte çocuklarının bakım ve gözetiminde son zamanlarını geçirmesi gereken bu yaşlı kadının kamu düzeni açısından cezaevinde tutulmasını gerektiren tehlike ve zorunlu koşullar bulunmamaktadır. Buna rağmen ilerleyen yaşı ve birçok hastalığından dolayı bu kadar yaşlı bir kadının Mart 2020 yılına kadar kalan ceza süresini hapiste geçirmesi hayatı için ağır tehdit oluşturmaktadır. Asıl bu kadar yaşlı bir kadının cezaevinde tutulması kamunun adalete olan güvenini sarsmaya ve 'kamu düzenini' tehdit eden boyutlara ulaşmasına hizmet edecektir" ifadelerini kullandı.
 
'SİSE BİNGÖL SERBEST BIRAKILMALI'
 
Yetkilileri ve tüm kamuoyunu Bingöl ve tüm hasta tutukluların sağlığına ve özgürlüğüne kavuşması için duyarlı olmaya çağıran Şeker, "Bu koşullarda Sise Bingöl'ün ATK engelinin kaldırılmak suretiyle kocama hali ve hastalıkları dikkate alınarak Anayasanın 104'üncü maddesinde Cumhurbaşkanının kendisine tanınan 'Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır' maddesindeki hakka dayanarak affetmesi veya İnfaz Hakimliğince Sise Bingöl'ün hastalığı nedeniyle ailesinin yanında cezasını konutunda geçirmesine karar verilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: Etha

Editör: TE Bilişim