Gazete Emek- İstanbul Fatih’te yaşayan Oya Yetişkin ve üç kardeşinin siyanür içerek intiharının ardından gözler bu kimyasalın satışına çevrildi. Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, siyanüre kolaylıkla ulaşılabilmesi ve satışının yapılmasını eleştirdi.

“Siyanür, Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrolü Yönetmeliği’ne tabi değildir. Siyanür gerek satış yerlerinden gerekse internetten perakende olarak kolaylıkla alınabilmektedir. Oysa siyanür madencilik, böcek ilacı üretimi vb gibi sanayi kolları dışında günlük yaşamda kullanımı hemen hemen yok denecek kadar azdır” değerlendirmesini yapan Prof. Hancı, “O zaman neden kolaylıkla satılmaktadır” diye sordu.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre “Acilen Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrolü Yönetmeliği’ne dahil edilmeli ve kontrolü denetlenmelidir” çağrısını yapan adli tıp uzmanı Prof. Hancı şunları söyledi:

MAVİ İSPİRTO GİBİ

“Benzer durum daha önce yaşanmıştır. Sadece ispirto ocaklarında kullanılabilen içine mavi boya katıldığı için ‘mavi ispirto’ adı verilen metil alkol ya da metanol bakkallarda onlarca yıl satılmaya devam etmiş ve alkol bağımlıları ya da kundakçılar tarafından alınarak yasal amaç dışı kullanılmıştır.”

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim