Gazete Emek- HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasının ardından başlayan protestoların yanı sıra başta Diyarbakır, Van ve Mardin olmak üzere birçok kentten tepkiler yükselmeye devam ediyor.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen çok sayıda kişi de, “Bu karanlıktan hep birlikte çıkacağız” pankartı açarak, kayyum atamalarını protesto etti.

Aralarında HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da bulunduğu kitle, Kadıköy rıhtımda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı emek örgütleri olarak, ‘halk iradesini tanımayan’ iktidarı uyardıklarını belirterek, HDP’li eşbaşkanların göreve iade edilmesini talep etti.

Saygılı ayrıca yaşanan kadın cinayetlerini hatırlatırken, kitle de “Kadın cinayetleri politiktir” sloganı attı.

Daha sonra söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman da ortak basın açıklamasını okudu.

İktidarın kayyum politikalarıyla tüm muhaliflere gözdağı vermeye çalıştığını belirten Adıyaman, devamla şunları ifade etti:

“Bu sadece bir baskı politikası değil aynı zamanda da ayrıştırma ve savaş politikasıdır. Diyarbakır, Van ve Mardin’de yaşayan yurttaşların ayrımcılığa uğraması ve en temel haklarından olan seçme ve seçilme hakkının tümüyle ortadan kaldırılması, sadece halk iradesine değil aynı zamanda barış içinde, bir arada ve kardeşçe yaşama umuduna da vurulmuş bir darbedir.

“Seçime saygı yoksa demokrasi de yok demektir. Diyarbakır’da, Van’da, Mardin’de atanan kayyumlara karşı çıkmak, hepimiz için demokrasiyi savunmaktır. Bizler halkın seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıracak girişimlere karşı halkın iradesini, demokrasiyi, adaleti ve barışı savunmaya devam edeceğimizi ilan ediyor, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.

“Halkın iradesini kayyumlara teslim etmemek sadece üç kentin değil hepimizin meselesidir. Kayyumların gitmesi, halkın iradesinin kayıtsız şartsız tanınması için tüm demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz.”

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim