Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Kürtçe müzik yapan sokak müzisyenlerinin polis tarafından engellenmesini Galatasaray Lisesi önündeki müzisyenlerle bir araya gelip Kürtçe şarkılar söyleyerek protesto etti. 

Eyleme, sanatçılar, çok sayıda milletvekili katıldı. Çevrede bulunan yurtdaşların da alkışlarla destek verdiği eylemde, Kürt diline ve kültürüne yönelik yasaklamaların kabul edilmeyeceği mesajı verildi. 

'BİZİM HİÇBİR ŞEKİLDE POLİSLE SIKINTIMIZ YOK'

Eylemde konuşan Müzisyen Ferhat Demir, İstiklal Caddesi'den kaldırılan müzik duraklarının yeniden kurulmasına yönelik hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hem de Beyoğlu Belediyesi'ne çağrıda bulundu.

Demir, kendilerine yönelik polis müdahalesini ise şu sözlerle değerlendirdi: "İki polisin yaptığını biz bütün polislere mâl etmiyoruz. Bizim hiçbir şekilde hiçbir polisle sıkıntımız yok. Bizim yerlerimizin (müzik durakları) tekrar kurulmasını talep ediyoruz. Kürtçeye karşı illaki tavır vardır. Yalan değil! Ama sizden, makam sakinlerinden bizim yerlerimizin bize yeniden verilmesini istiyoruz."

Müzisyen Demir, daha öncede polis engeliyle karşılaştıklarını sözlerine ekledi. 

'KÜRTÇEYE YÖNELİK TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ KABUL ETMEYECEĞİZ' 

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürt diline ve kültürüne yönelik yasakları kabul etmeyeceklerini söyledi.

Encü, şöyle konuştu:

“Herkesin bildiği gibi burada (İstiklal Caddesi) sokak müzisyenlerine polisler tarafından saldırı gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı birkaç gündür gündemdeler. Kürtçeye karşı bir tahammülsüzlükleri var. Kürtçeye yönelik bu tahammülsüzlüğe kabul etmiyoruz. 

'HER YERDE HER ZAMAN KÜRTÇE MÜZİK YAPACAĞIZ' 

Ne olursa olsun Kürtçeye saldırıları kabul etmiyoruz. Diyorlar ki 'Trafiği kapatıyorlar', diyorlar ki 'Kürtçe'ye Kürt müziğine karşı değiliz'. Ama bir yerde toplanıp şarkılarını Kürtçe söyleyenleri engellemeye çalışıyorlar. Biz her yerde, her zaman  Kürtçe müzik yapacağız."


 

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim