Gazete Emek - Aksoy Araştırma'nın gerçekleştirdiği son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, katılımcıların ezici çoğunluğu asgari ücrette gerçekleşen artışın yeterli olmadığını belirtti. Cumhur İttifakı seçmeninin de büyük çoğunluğunun açıklanan asgari ücret miktarından memnun olmaması dikkat çekti.

Aksoy Araştırma Başkanı Ertan Aksoy, ‘Türkiye Gündemi 2021 51. Hafta Araştırması’nı TELE 1 ekranlarında yayınlanan TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sunduğu ‘5. Boyut’ programında ilk kez açıkladı.

Aksoy, araştırmanın yüzde 95 güven aralığında yüzde 3 hata payıyla yapıldığını söyledi. TÜİK’in NUTS1 tanımına giren illerdeki verilere göre, AKP ile CHP arasındaki büyük fark neredeyse tamamen eridi. “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna gelen yanıtları paylaşan Aksoy, daha önce yapılan anketlerde AKP’ye oy veren seçmenlerin sayıyı tamamladığını fakat CHP’nin bu farkı açtığını söyledi.

AKP’NİN OY ORANI YÜZDE 26’YA GERİLEDİ

“İlk evrede AKP’nin tamamladığı bölümü CHP seçmeni tamamlıyor” diyen Aksoy, şu bilgileri verdi: “Kararsızlar dağıtılmadan verilen yanıtlara göre AKP, yüzde 26.7’de kalıyor. CHP ise 24,5 ile ikinci sırada yer alıyor. HDP ise 9,2 oranına sahip. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise hata payının yüzde 3 oluşu göz önünde bulundurularak CHP’nin oyu yüzde 28,7’ye yükseliyor. Çok uzak olmayan bir geçmişte AKP ve CHP arasındaki farkın iki kata yakın olduğunu görüyorduk. Bu yüzde 2’ye kadar geriledi. Yüzde 2’nin de altına düştüğü oluyor."

"Asgari ücretin açıklanmasıyla beraber yaşanan artış 0.4 düzeyinde. Bu artış seçmeninde somut bir dönüşüm yaratmadı. HDP’nin oyunun ne olacağını seçime çok yakın anlayabiliriz. Muhalif seçmen HDP’ye yükleniyor. HDP’yi barajın üzerinde çok net görebiliriz. MHP bütün araştırmalarda baraj yüzde 7’ye çekilmezse baraj altında kalıyor."

Asgari ücret artışını, ülkenin 4’te 1’i yeterli görüyor. AKP ve MHP seçmeninin yanıtlarında da yüzde 42.7’si yeterli yanıtı veriyor. Yüzde 58’i ise yetersiz diyor. AKP ve MHP’lilerin anlattığı kadar, tabanları durumu anlatmıyor. Anketlerde HDP seçmeninin yüzde 90’ı ‘yeterli değil’ dedi. Daha önceki anketlerde ‘gelirimi ya da ekonomi mi kaybetmekten korkuyorum’ yanıtlarında yalnızda HDP seçmeni ekonomi yanıtını vermişti.

“Sizce DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi hangi ittifakta yer almalıdır?” sorusuna yurttaşların verdiği yanıtları şu sözlerle değerlendirdi: “Yanıtları yalnızca parti üyelerinden değil tüm seçmenden aldık. Bir partiden bir grup koptuğunda düşünüldüğü kadar o partinin tabanını yanında sürükleyemiyor. Koptukları partilerin tabanları da bu partileri pek talep etmiyor. İttifak talebini de talep eder halde değiller. Cumhur İttifakı’na gitsin diyenlerin oranı oldukça düşük. Muhalif blokta bir uyumluluk halinin olduğu görülüyor.”

ALT GELİR GRUBU AKP’DEN KOPUYOR

Öte yandan YÖNEYLEM Araştırma’dan Derya Kömürcü’nün sosyal medya hesabından paylaştığı Türkiye Siyaset Paneli verilerine göre 2021 yılı içinde AKP'nin alt gelir grubundaki seçmenlerden aldığı destekte 10 puana yakın bir gerileme yaşandı. “Bu ay içinde asgari ücrete yapılan zammın ne tür bir etki yapacağını Ocak araştırmasında göreceğiz” diyen Kömürcü, “Alt gelir grubunun desteğinde 10 puana yakın bir gerileme olsa da, bu seçmen kümesinin AKP'ye ülke ortalamasının üzerinde oy vermeye devam ettiğini de not etmek gerekir” ifadelerini kullandı.

GÜNDE 3 BİN 735 KİŞİ İCRALIK OLUYOR

Günde ortalama 3 bin 735 kişinin icralık olduğunu söyleyen CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, düzenlediği basın toplantısında halkın borçluluk durumuna değindi. Güzelmansur “Ekim 2021'de borçla hayatını idame ettirme sarmalına 402 bin kişi katıldı" dedi.

Güzelmansur TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ağır bir ekonomik krizden geçtiğini halkın perişan, çaresiz ve borç içinde olduğunu söyledi.

İcra dairelerindeki dosya sayısında korkunç artışlar olduğunu anlatan Güzelmansur şunları aktardı: 21 Aralık 2021 tarihi itibarıyla icra dairelerindeki dosya sayısı 22 milyon 846 bin 324 oldu. 9 Haziran’da icra dosyası sayısı 22 milyon 118 bindi. 9 Haziran – 21 Aralık arasındaki 195 günde icra dosyalarındaki artış sayısı 728 bin 324. Bu da günde ortalama 3 bin 735 kişi icralık oluyor demek.”

Editör: TE Bilişim