Gazete Emek- 15 ilde; 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sona erirken, 18 Nisan’dan beri uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlaması da kaldırıldı.

Ayrıca, 31 Mayıs saat 24.00 itibarıyla, şehirler arası toplu ulaşım araçları ile yapılacak seyahatlerde (otobüs, uçak) seyahat izin belgesi alma zorunluluğunun yürürlükten kalktı.

MART AYINDAN BU YANA KADEMELİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANIYORDU

Türkiye’de Mart’tan bu yana hafta sonları dahil olmak üzere bütün dini ve milli bayramlarda koronavirüs salgını önlemleri kapsamında sokağa çıkma yasakları hakim oldu. Şehirlerarası ulaşım başta olmak üzere, eğlence mekanları ve AVM’ler de uzun süre kapalı kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan son yaptığı kabine toplantısından sonra yeni bir normalleşme planı açıkladı. Erdoğan, 1 Haziran’dan itibaren çok az kısıtlamalar dışında tamamen bir normalleşme sürecine girileceğini açıkladı.

SEYAHAT YASAĞI KALKIYOR

Büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van illeri ile Zonguldak ili olmak üzere toplam 15 ildeki şehir giriş-çıkış kısıtlaması 1 Haziran saat 00.01’den itibaren kalkıyor.

81 İL VALİLİĞİNE 18 YAŞ ALTI İLE 65 YAŞ VE ÜZERİ KİŞİLERİN SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI GENELGESİ

65 yaş ve üzerindeki kişiler bugün saat 14.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıktı. 0-18 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler ise 03 Haziran Çarşamba ve 05 Haziran Cuma günü 14.00-20.00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.

Genelgede, tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltmak, sosyal izolasyonu sağlamak amacıyla 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş ve altı gençlerin sokağa çıkmalarının kısıtlandığı hatırlatıldı.

İŞLETME SAHİBİ OLAN 65 YAŞ ÜSTÜ DIŞARI ÇIKABİLECEK

Daha önce genelge ile sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar arasında işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

UÇAK SEFERLERİ BAŞLAYACAK

Kafe, restoran, belli kurallar çerçevesinde eğlence merkezleri, spor merkezleri de yarından itibaren serbest olacak. Uçak seferleri de ilk olarak İstanbul’dan Ankara, İzmir, Trabzon’a yapılabilecek. Daha sonra ise bütün illere uçak seferlerinin yapılabileceği açıklandı.

İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada 64 ilde karantina koşullarının kaldırıldığını açıkladı.

Kaynak: Dokuz8Haber

Editör: TE Bilişim