Gazete Emek- Buna göre bir milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Youtube, İnstagram, Linkedin gibi gibi sosyal ağ şirketleri Türkiye’de bir temsilcilik açmak ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda. Yasalaşması durumunda bu düzenlemeyi yerine getirmeyen ağların Türkiye’de kullanımı fiilen engellenebilecek.

“Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı” adını taşıyan torba yasa teklifi, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun”da da değişiklikler öngörüyor.

DÜZENLEMENİN ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MECLİSE GELMESİ BEKLENİYOR

Öngörülen değişiklikler kapsamında; kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerik, bilgi veya veri oluşturmalarına, paylaşmalarına ya da görüntülemelerine imkan veren gerçek ve tüzel kişiler “sosyal ağ sağlayıcı” olarak tanımlanıyor. Düzenlemenin önümüzdeki hafta meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

KOLLUK KUVVETLERİ BTK’YA DENETİM DESTEĞİ SUNABİLECEK

Değişiklikler uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sosyal ağ sağlayıcıları denetlemek için gerekli gördüğü taktirde olay mahalinde inceleme yapabilecek ya da yaptırabilecek. Kolluk kuvvetleri ve diğer kamu kurumlarının amir ve memurları BTK’ya ‘denetim desteği’ sağlayacak.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNİN TÜRKİYE’DE TEMSİLCİSİ OLACAK

Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, BTK ile adli ya da idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Belirlenen kişiler BTK’ya bildirilecek.

KULLANICILARIN İLETİŞİM BİLGİLERİNE ULAŞILABİLECEK

Sosyal ağ sağlayıcı, kullanıcılarının iletişim bilgilerine ‘doğrudan erişilebilir’ bir şekilde internet sitesinde yer verecek. BTK, sulh ceza hakimliğine başvurarak temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğini yüzde 59 oranında daraltabilecek. Sulh ceza hakimliğinin kararına karşın 30 gün içinde de temsilci belirlenmezse, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.

PARA CEZALARI VERİLECEK

Sosyal ağ sağlayıcı, içeriklerle ilgili olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak. Cevap vermediği durumda 100 bin ile 1 milyon lira arasında para cezasına çarptırılacak. Sosyal ağ sağlayıcı, kendisine yapılan başvurularla ilgili BTK’ya düzenli rapor sunacak.

Sosyal ağ sağlayıcı, hukuka aykırılığı hakim ya da mahkeme kararıyla tespit edilen içeriği, bildirime rağmen 24 saat içinde kaldırmaz ya da erişimini kısıtlamazsa doğan zararların tazmin edilmesinden de sorumlu olacak.

Avukat Ece Güner Toprak twitter hesabından yaptığı paylaşımda  “DİKKAT! Meclis’e gelecek Torba Yasa’da SOSYAL MEDYADA sansürü çok arttıracak hükümler var! Twitter/FB/vb. Temsilci bulunduracak, kullanıcı verilerini TC’de saklayacak, içerik çıkarma, engelleme vs. hemen uygulayacak yoksa internet trafik bandı tamamen daraltılacak” dedi.

GOOGLE UZMANI TORBA YASADAKİ HÜKÜMLERİ DEĞERLENDİRDİ

Eski Google uzmanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyes Meclis Üyesi Dr. Taylan Yıldız, T24’e yazdığı yazısında torba yasadaki sosyal medya kısıtlamalarını değerlendirerek, “Türkiye’nin kendi içine kapanması ve dünya ile irtibatında kopukluk yaşanmasına, tüm içerik kaldırımı taleplerinin yeterince değerlendirilmeden yerine getirilmesi de fikir ve ifade özgürlüğü içinde olan tüm paylaşımların sansür edilmesine neden olabilecektir” dedi.

BU DÜZENLEME TÜRKİYE’Yİ OTOKRATİKLEŞTİRİR

İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyeliği görevini de yürüten Dr. Taylan Yıldız, “Ancak, demokratik her ülkede tüm siyasi partilerin, uzmanların, akademisyenlerin üzerinde tartıştığı, mutabakat aradığı, fikir ve ifade özgürlüğü açısından koruyucu maddelerin barındırılmasına özen gösterdiği sosyal medyayla ilgili çok kritik düzenlemeler de bu taslağın içinde yer almış bulunmakta. Böyle bir zamanda, kimsenin haberi olmadan, daha demokratik ve daha özgür bir Türkiye’nin otokratikleşmesine olanak taşıyabilecek düzenlemenin, böyle bir torba yasa içine konulmasını anlayabilmiş değilim” diye belirtti.

“EN ÇOK MUHALİFLER ETKİLENECEK”

Yıldız yazısının devamında şunları belirtti:

Hatta, kurumlar, partiler gibi genel bir tanım içinde değerlendirilen tüm tüzel kişilerin de kişilik hakları olduğunun ön kabulüyle, dünyanın birçok ülkesinde eleştiri olarak sayılan ifadelerin, bizde hakaret olarak değerlendirilmesine yol açtığını da biliyoruz. Önceki uygulamalara bakarak şunu söyleyebiliriz, bu tip sınırları belli olmayan bir uygulamadan en çok yine muhalif görüşleri olan kişiler ve muhalefet partileri etkilenecek.

“TÜRKİYE’NİN KENDİ İÇİNE KAPANMASINA NEDEN OLUR”

Sosyal medya şirketlerinin ülkemizden çekilmesi, Türkiye’nin kendi içine kapanması ve dünya ile irtibatında kopukluk yaşanmasına, tüm içerik kaldırımı taleplerinin yeterince değerlendirilmeden yerine getirilmesi de fikir ve ifade özgürlüğü içinde olan tüm paylaşımların sansür edilmesine neden olabilecektir.

AKDENİZ: HEDEF SOSYAL MEDYA KULANICILARI

Siber haklar uzmanı hukukçu Yaman Akdeniz ise DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede “Youtube, Twitter, Instagram’ın başını çektiği tüm sosyal medya platformlarının zapturapt altına alınmaya çalışıldığı açıkça ortada. Hedef; doğrudan Youtube, Twitter, Facebook ve diğer platformlar, dolaylı olarak da sosyal medya kullanıcıları” dedi.

Kaynak: Dokuz8

Editör: TE Bilişim