Gazete Emek- Kanunla, İnternet Ortamında meydana getirilen Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar yoluyla İşlenen kabahatlarla savaşım Edilmesi Hakkında Kanun'a "sosyal ağ sağlayıcı" şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor
 
Bu kapsamda kullanıcıların web ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan elde eden gerçek veya tüzel kişiler, toplumsal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

YASANIN İÇİNDE NELER VAR?

Muhalefetin sıkıdüzen getireceğini belirttiği sosyal medya yasasında şu düzenlemeler içeriyor:

Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında meydana getirilen Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar yoluyla İşlenen suçlarla savaşım Edilmesi Hakkında Kanun'un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafınca yerine getirilecek.

Türkiye'den gmeşhurk erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı toplumsal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek. Bu bireyin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve direkt erişilebilecek şekilde web sitesinde yer verilecek.

YASA NE SÜRE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Toplumsal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve bildirişim bilgilerini BTK'ya bildirecek. Temsilcinin gerçek fert olması halinde Türk vatandaşı olması zorunlu olacak. Verilen önergenin kabul edilmesiyle, bu maddenin ve bağlı düzenlemelerin yürürlük tarihi 1 Ekim 2020 tarihinde olarak değiştirildi.

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen toplumsal ağ sağlayıcıya, BTK tarafınca bildirimde bulunulacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, BTK Başkanı tarafınca 10 milyon lira idari para cezası verilecek.

Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 30 milyon lira daha idari para cezası verilecek.

3 AY İÇİN YÜKÜMLÜLÜK YERİNE GETİRİLMEZSE CEZA ARTIYOR

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim sonucunın uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz mevzusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranına kadar daraltılması için barış ceza hakimliğine başvurabilecek.

Toplumsal ağ sağlayıcı, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel yaşamın gizliliği sebebiyle içeriğe erişimin engellenmesi"ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde pozitif veya negatif cevap vermekle yükümlü olacak. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilecek.

SOSYAL AĞ SAĞLAYICILAR NE YAPACAK

Sosyal ağ sağlayıcılar, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel yaşamın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusuna 48 saat içinde cevap verilmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için 3 ay içinde lüzumlu çalışmaları tamamlayacak.

Hukuka aykırılığı hakim yada mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin toplumsal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime karşın 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen toplumsal ağ sağlayıcı, doğmuş zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak.

Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren "trafik bilgisi" tanımına "port bilgisi" de eklendi.

UZMANLAR FARKLI GÖRÜŞTELER

Siber Haklar Uzmanı Yaman Akdeniz, Twitter hesabından toplumsal medya yasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş oldu. "Bu sabah erken saatlerde sosyal Medya Yasa Teklifi beklendiği üzere Meclisten geçti ve yasalaştı" diyen Akdeniz, "Türkiye’de yeni ve karanlık bir dönem başlıyor. Hükümet “vatandaşın derdini çözüyoruz” derken yalnız kendi derdini çözdü. Amaç susturmak ve kendi karanlık dönemlerini aydınlatmak" ifadelerini kullandı.

Konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınacağını belirten Akdeniz, "Anayasa Mahkemesinin Twitter, Youtube ve Wikipedia ile ilgili kararlarını da hatırlatmak da yarar var. Bant trafiğinin daraltılması da bu platformların kullanılamaz hale gelmesi anlamına gelecektir. Yeni yasa AYM kararlarına aykırıdır" diye mevzuştu.

Akdeniz, son olarak şunları söylemiş oldu: "Bundan sonra muhalif görüşlü haber sitelerinin içerikleri ilk aşamada hedef olup, geriye dönük hükümetin ve politikaçilerin hoşuna gitmeyen tüm haberler silinecek ve geçmiş AKlanacaktır. Amaç bu, vatandaşı korumak falan değil."

Akademisyen Kerem Altıparmak ise Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Meclis’ten geçen toplumsal medya yasasındaki boşluğu açıkladı.

"Teklif yasalaştı. Boşluk şu. Yasa eğer bir temsilci bulundurulmazsa bant daraltmaya kadar varan yapmış oldurımlar öngörüyor" diyen Altıparmak, şöyle devam etti:

VERİLER TÜRKİYE'DE TUTULMUYORSA HİÇBİR YAPTIRIMI YOK
 
- Fakat yasada öngörüldüğü gibi verileri Türkiye'de tutmuyor. Bunun yapmış oldurımı ne? Hiçbir yapmış oldurımı yok.

- İçerik çıkarma sonucunı ifade özgürlüğüne aykırı olduğundan uygulamadı. Uygulanmayan birey de gitti dava açtı ve kazandı. Parayı kimden alacaklar? Masa/iskemle mi satılacak?

Temsilciye şirketin borçlarını yıkamazsınız. Aslına bakarsanız yıksanız ne olacak, milyonlarca lira para cezasını bir kişiden nasıl tahsil edeceksiniz? Bu durumda Twitter Türkiye'ye temsilci atasa ama ilkelerinden vazgeçmese ve verileri de Türkiye'ye getirmese bu yasa çalışmasına engel değil."

yeniden yasa çıkarılabileceğini söyleyen Altıparmak, "fakat Ekime kadar Meclis tatil. Dahası uygulama olmadan bu gerekçeyle değişiklik yapamazlar. Bu nedenle nereden baksanız, 1-1,5 yıl değişiklik yapamazlar. O zamana kadar kim öle kim kala" dedi.

Altıparmak, son olarak şunları söylemiş oldu: "Sonuç: Ben sosyal ağların yerinde olsam, atarım bir kişiyi. Koyarım masa ve sandalyeyi. İfade özgürlüğü ve öteki temel haklara aykırı karar ve talepleri uygulamam. Bu yasaya nazaran kimse de bir şey yapamaz. Sonrasını nasıl sıkıdüzen yapacağım diye hükümet düşünsün."

UZMANLARIN TEPKİSİ NE OLDU?

Twitter’da #SansürYasasınaDurDe etiketiyle meydana getirilen paylaşımlar ile düzenlemeye bir çok kesimden tepki geldi. CHP ve İYİ Partili isimlerden meydana getirilen açıklamalarda 'sansür yasası' olarak nitelendirilen yasanın ifade özgürlüğüne saldırı olduğu

CHP'li Veli Ağbaba, "'toplumsal Medyaya sansür Yasası' AKP ve MHP oylarıyla yasalaştı. Demokrasi, İnsan hakları ihlalleri, basın,fikir ve ifade özgürlüğünde aslına bakarsanız sicili bozuk olan Türkiye'yi bir de sosyal medyaya sıkıdüzen tatbik eden ülke konumuna getirdiler. Yazıklar olsun... #SansürYasasınaDurDe" paylaşımında bulunmuş oldu.

HDP'DEN TEPKİ
 
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise yasaya ilişkin, "İktidar, kanun teklifinin genel gerekçesinde, bu düzenlemenin gerekçesini temel hak ve özgürlüklerin korunmasında devletin sorumluluğu üzerine kurmaktadır. Peki, gerçek bu mu? Teklifin niteliği bu mu? Hayır, değil. Mutlaka değil. Bu teklif, mevcud rejimin, tek adam yönetiminin kendi güvenliği, kendi bekası için istediği düzenlemeleri söylemsel olarak ters yüz ederek bunları toplum için düzenlemeler şeklinde sunma çabası içindedir. Söylemsel oyunlara gerek yok. İktidar hakikati ters yüz ederek toplumdan rıza almaya çalışmaktadır fakat bu rızayı alamayacak, bunu bilelim" ifadelerini kullandı.

LÜTFÜ TÜRKKAN TEPKİ GÖSTERDİ

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise düzenlemenin Meclis'te kabul edilmesine, "Dün saat 15.00’de başladığımız Meclis çalışmaları, bugün sabah 07.22’de nihayet buldu. Sıkıdüzen Yasası gene bir gece yarısı operasyonu ile Meclis’ten geçti. Bunun için de yarınlarda kandırıldık diyeceklerdir" paylaşımı ile tepki gösterdi.

CHP YASAYA İTİRAZ EDECEK

CHP Milletvekili Rafet Zeybek, kanun için acaleci davranıldığı belirtti. “Bu, bir intikam duygusuyla yapılıyor. Aslabir yasa intikam duygusuyla hazırlanmaz" diyen Zeybek, "İntikam duygusuyla hazırlanan hiçbir yasanın bu ülkeye hiçbir faydası olmaz. İhtiyaç için yapılır, millet için yapılır. Bunlar böyle muhalif sesler de çıkarıyor, bunlar bir denetim altına alınsın şu demek oluyor ki bunlar bir susturulsun, bunlar da devletin bir organı değil ama bizler bir halde kontrol altına alalım düşüncesiyle hareket edilmiştir, maalesef öyle hareket edilmiştir ama bakın, bunu yarın bir gün çoğumuz birlikte göreceğiz” eleştirisi yaptı.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim