Gazete Emek- Bakan Soylu, Türkiye'de ilk kez yapılan "AB-Modex Saha Tatbikatı"nı izlemek için gittiği Tekirdağ'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Danıştay'ın Emniyet genelgesinin yürütmesini durdurma kararı hakkında neler söylemek istersiniz?" sorusu üzerine Soylu, müracaat üzerine Danıştay'ın konuyu incelediğini söyledi.

"Yaptığı incelemede esasen bizim amacımızı, hedefimizi ortaya koyan bir durdurma gerçekleştirmedi" diyen Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Orada belki de bir hassasiyete dikkat çekti ki oradaki hassasiyet zaten bizim hassasiyetimiz, yani Danıştay'ın dikkat çektiği hassasiyet doğru bir hassasiyet. Belki yazımda Anayasa'da bütüncüllüğü olduğu için çok altı çizilmeyen, basınla ilişkiler yani basın özgürlüğü konusundaki bu hassasiyete dikkat çekilmesi konusunda bir irade ortaya koydu. Biz, o, Anayasa'da var diye böyle bir değerlendirme yapmamış arkadaşlar. Burada Danıştay'ın hassasiyeti doğru bir hassasiyettir. Arkadaşlarımız da Danıştayımızın bu ortaya koyduğu hassasiyet konusundaki çalışmaları da Danıştayımızla yürütmektedir. Ama orada esas meselenin ana amacını taşıyan noktada bir eksiklik söz konusu değil. O hassasiyet değerlendirilecek ve aynı şekilde Danıştayın da arzu ettiği şekilde bir düzenlemeyle devam edilecek diye düşünüyorum."


"SOYLU VE GÜL ÇEKİLMESİNE DİKKAT  ÇEKİLMİŞTİ"



Söz konusu genelgeyi Cumhuriyet'e değerlendiren CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Danıştay'ın kararı hakkında, "Genelge ne kadar antidemokratik, ifade ve haber alma/verme özgürlüğü gibi hak ve özgürlükleri gasp ediyorsa Danıştay’ın verdiği bu karar da o kadar demokratik, hak ve özgürlük yanlısı, doğru bir karardır" şeklinde konuştu.

Danıştay'dan dönen genelgenin, "Açıkça polis şiddetini örtmek, şiddet uygulayanları aklamak, şiddetin delili olmasını engellemek için çıkarıldığını" ifade eden Bülbül, "Şiddet uygulayanlar suçlu değil ama bunu görüntüleyenler suçlu olacaktı" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, "Sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin" sözlerini de hatırlatan Süleyman Bülbül, şöyle devam etti: 

"Genelge ne kadar antidemokratik, ifade ve haber alma/verme özgürlüğü gibi hak ve özgürlükleri gasp ediyorsa Danıştay’ın verdiği bu karar da o kadar demokratik, hak ve özgürlük yanlısı, doğru bir karardır. Bu genelgenin yargıdan döneceği belliydi. İçişleri Bakanı Soylu’nun, 'önce işi yapalım yargı arkadan gelir' zihniyeti ile emniyetin idare edilemeyeceği ortadadır. Halkın güvenliği için olan kolluk güçlerini, şiddet kaynağı haline getirmeye çalışan zihniyete karşı verilen bir karardır bu."

SOYLU-GÜL ÇEKİŞMESİ

CHP'li Bülbül, Danıştay'ın kararında Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül arasındaki "mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin" sözleriyle alevlenen tartışmaya da dikkat çekti. Bülbül, "Umarız Soylu, Danıştay kararını da ihlal etmeye devam etmez. Kimse unutmasın; Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olmalıdır ve 'üstünlerin değil, eşitlerin hukuku' ilkesi her zaman kazanacaktır" dedi.

SOYLU İLE GÜL ARASINDA YAŞANANLAR

Kadın Muhtarlar Derneği 3. Genel Kongresi’nde konuşan Süleyman Soylu, uyuşturucu ile mücadele kapsamında metruk binaların yıkıldığını belirterek, ''Vatandaş geliyor diyor ki muhtara, 'Bu binayı ne yapacaksın.' Muhtar 'mahkeme kararı var yıkamayız' diyor. Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin” demişti.

Soylu'nun bu sözlerine 'Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu'nda yaptığı konuşma ile yanıt veren Adalet Bakanı Gül, "Değerli arkadaşlar bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti" ifadelerini kullanmıştı.


 

Editör: TE Bilişim