Gazete Emek- Konya’da 7 üyesi öldürülen Karslı Dedeoğulları ailesinin yakınları katliamın arka planını anlattı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kürt aileye yönelik ırkçı katliamla ilgili “Bunun Türk-Kürt meselesiyle ilgisi yok, 10 yıllık husumet” derken, ailenin yakınlarının anlattıkları bakanın açıklamalarını doğrulamıyor.

Konya’daki taziyeye katılan AKP'li Sayan’a tepki: "Burası siyaset yeri değil"


Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Saraçoğlu Mahallesi’nde kurulan taziye çadırında Artı Gerçek’e açıklamalarda bulunan Yaşar Dedeoğulları’nın kuzenlerinden Halis Boran, öldürülen Yaşar Dedeoğulları’nın kendisiyle bu konuda sürekli istişare halinde olduğunu belirterek, maruz kaldıkları ırkçı saldırıları da kendilerine anlattığını dile getirdi.
 

Dersim'de çıkan orman yangınını söndürmek isteyen Maçoğlu ve beraberindekilere polis engeli


'BUNDAN 15 YIL ÖNCE BAŞLIYOR, O GÜNDEN BUGÜNE DEVAM EDİYOR'

Irkçı saldırıların ilk olarak 15 yıl önce başladığını belirten Boran, “Bundan 15 yıl önce Veli adında birine işçi çalıştığı zaman, mola veriyorlar. Mola halinde radyoyu açıyorlar. Radyoda 5 tane askerin öldürüldüğü duyuruluyor. O arada Veli, Yaşar Dedeoğulları’na dönüp Kürtlere hakaret ediyor, küfür ediyor. Yaşar Dedeoğulları da diyor ki ‘Ben de Kürt’üm, neden küfür ediyorsun?’. Bir daha küfür ettiği zaman Yaşar Dedeoğulları buna müdahale ediyor, orada kavga çıkıyor. Millet araya giriyor, bunları ayırıyor. Husumet, o günden bugüne devam ediyor” dedi.

'O SALDIRIDA PARMAKLARI KIRILAN GENÇ KIZ DA ŞİMDİ KATLEDİLDİ'

Sonrasında Mayıs ayında Dedeoğulları ailesine yapılan ilk büyük saldırıyı anlatan Boran “Arife gecesi saat 10.00’da 60 kişilik bir grup Yaşar Dedeoğulları’nın evine saldırıda bulunuyor. Yaşar Dedeoğulları ve çocukları darp ediliyor. Metin Dedeoğulları, katledilen çocuk 1 hafta Meram Tıp Fakültesi’nde yattı. Bunların kolları, bacakları kırıldı. Genç kız ‘Ağabeyimi öldürmesinler’ diye elini kaldırıyor, bunun parmaklarını kırıyorlar. O kız de şimdi katledildi” diye anlattı.

AKP'li belediye başkanı HDP'yi hedef gösterdi: "Bu ülkede yanması gereken tek ağaç"



Katliamda, kaymakamlığın, emniyetin ve valiliğin ihmalleri olduğunu dile getiren Bora, şunları söyledi:

“Ondan sonra bunlardan 7 kişi tutuklandı. Devlet her gün birini salıyordu. Yaşar Dedeoğulları sürekli söylüyordu ‘Bunlar beni tehdit ediyorlar.’ Meram Kaymakamlığı’na, Konya Emniyet amirliğine, Konya Valiliği’ne bir sürü müracaatta bulundular. ‘Ya ailemizi koruyun, ya bizi koruyun.’”


Maalesef devlet bunları korumadı. Bunları darp edenleri, şimdi de bunları öldürenleri korudu. Devlet bunları korumuş olsaydı bugüne kadar şu durumda olmayacaktı, bu insanlar katledilmeyecekti. Devletin burada ihmali var, Konya Valisinin ihmali var, emniyet amirinin ihmali var.”

Dün konuştuğu emniyet amirinin kendisine ‘Sesini yükseltme’ yanıtını verdiğini söyleyen Bora, maruz kaldıkları tavra dikkat çekti. Bora şunları dile getirdi:

“Dün emniyet amiri oraya gelmiş, ben emniyet amiriyle konuşuyorum, bana diyor ‘Sesini yükseltme’. Ben de diyorum ki ‘Memur bey, bizim acımız büyük, 7 tane insanımız katledildi. Sizin beni dinleyip daha iyi davranmanız gerekmez mi?’”

Manavgat'ta çıkan orman yangını sonrası ırkçı gruplardan Kürtlere saldırı! 



İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU NE DEMİŞTİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kürt aileye yönelik ırkçı katliama ilişkin “Milletimizin yaralarını sarmak için ülkemizin devletimizin seferber olduğu tablonun içindeyiz. Bununla mücadele ederken böyle bir acı haberin gelmesi, acı üzerine acının yaşanmasıdır. Tabii burada her olayın istismar edildiği, siyasallaştırmaya çalışıldığı gibi Konya'daki bu alçak tertip, menfur saldırı da istismar edilmeye çalışılmaktadır. Bunun Türk-Kürt meselesiyle ilgili herhangi bir tarafı söz konusu değildir. Bunu buraya çekmek bu saldırı kadar tehlikelidir. Alçak bir değerlendirmedir ve kınanması gerekir. Birileri içeriden, dışarıdan sürekli körüklemektedir. Bu istismarı sağlamaya çalışan insanların kötü niyetleri ortadadır” demişti.
 


“2010 yılından itibaren gerçekleşen iki ailenin karşılıklı birbirleriyle. Bugünkü eylemi gerçekleştirenin silah çekme hadisesi söz konusu.11 yıldır maalesef devam eden bir şey” diyen Soylu, “Ne kadar cinnet, ne kadar sapkın bir davranış. Kadınlara silah çekilmiş, anlaşılan insanlıktan çıkmış bir davranış şekli. Daha önce da çeşitli tartışmalar söz konusu olmuş. Emniyete intikal etmiş. Bu ülkenin birliğine saldırı birliğimizi, beraberliğimizi çok daha arttıracaktır. Etnik köken üzerinden yapılan değerlendirmeler istismarın kendisidir. İnşallah en yakın zamanda katilin adalete teslim olduğu haberini verebilme fırsatının olacağı düşüncesindeyim” ifadelerini kullanmıştı.




Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim