Gazete Emek- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu helikopterle Yunanistan sınırında uçarak mülteci hareketliliğini inceledikten sonra, "Yunanistan'ın mültecileri geri itmesini önlemek için Meriç sınırına 1000 Özel Harekat Polisi konuşlandıracağız" dedi. Soylu, sınırı geçen mülteci sayısıyla ilgili açıklamanın teyit edilemediğini söyleyerek soru sormak isteyen gazeteciye suçlayıcı ifadelerle karşılık verdi.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye-Yunanistan sınırında helikopterle uçuş yaparak mültecilerin durumunu izledikten sonra, sınırda Özel Harekat polislerinin görev yapmaya başlayacağını açıkladı. Soylu, mültecilerin sayısıyla ilgili soru soran gazeteciyi Yunanistan’a hizmet etmekle suçlayarak hedef gösterdi.
 
Bakan Soylu, Pazarkule ile Kastanies sınır kapılarında incelemelerde bulunmak üzere Çorlu Havalimanı’na geldi. Buradan helikopterle Edirne’ye geçen Soylu, Türkiye-Yunanistan sınırındaki hareketliliği ve bölgeyi havadan inceledi. Soylu’ya İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da eşlik etti.

Daha sonra açıklamalar yapan Bakan Soylu, “Gitmek isteyen gidiyor. Geçmek isteyen rahat bir şekilde geçiyor” ifadesini kullandı. Yunanistan’ı Cenevre Sözleşmesi’ne ve İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uymamakla suçlayan Soylu, mültecilerin kabul edilmesi gerektiğini savundu. Soylu, 1000 Özel Harekat Polisi’ni sınıra getirdiklerini açıklayarak, “Yunanistan’ın mültecileri geri itmesini önlemek için Meriç sınırına 1000 Özel Harekat Polisi konuşlandıracağız” diye konuştu. Polisleri, Yunanistan’ın mültecileri ‘geri itmesini’ engellemek için görevlendirdiklerini söyleyen Soylu, “Zodyak botlarıyla beraber artık insanlara kötü muamele edenlere imkan tanınmayacak” dedi.
Bakan Soylu, Avrupa’yı da eleştirirken, mülteci geri kabulüne ilişkin 18 Mart Mutabakatı’nın kara sınırlarını değil Yunan adalarını kapsadığını savundu.

‘YALAN SÖYLÜYORSUNUZ’

140 bin mülteci rakamı veren Bakan Soylu’ya bu rakamın teyit edilemediğini söyleyerek soru sormak isteyen Tele 1 muhabirine Soylu tepki gösterdi. “İçişleri Bakanı yalan söylüyor yani” diye çıkışan Soylu, yetkililere sorduklarında doğrulama alamadıkları yönündeki yanıt üzerine “Yalan söylüyorsunuz” dedi. Soylu, gazeteciyi Türkiye aleyhine Yunanistan’a hizmet etmekle suçladı, “Sen Yunan askerleriyle beraber takip et” ifadesini kullandı. 

Editör: TE Bilişim