Gazete Emek- HDP'nin sine-i millet tartışmasında Meclis'ten çekilmeme kararını değerlendiren Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Takan, kayyımlarla HDP'li belediyelerdeki görevden almaların ardından başlayan, HDP'nin sine-i millete dönme kararının eşiğinden dönmesi ile ilgili, "HDP’nin sine-i millete dönme kararı alıp iktidarı bir ara seçime zorlaması yönündeydi.  Tam buraya yeniden alevlenen erken seçim tartışmalarını da not edelim. O kısa aralıktaki süreçte ne oldu?.. Güvenilir kaynaklardan ulaştığım bilgilere göre, Salı günü akşamı gece geç saatlere kadar “bazı çevreler” HDP’yi sine-i millet kararından vazgeçirmek için çok yoğun bir çaba gösterdi. Ve bunda da başarı elde ettiler" yorumunu yaptı.

Takan, salı günü yapıldığı iddia edilen HDP ile ikna görüşmelerinden sonra siyasi kulislerde şu soruların gündeme geldiğine işaret etti:

"HDP’ye çekilmeme karşılığı bazı tavizler verildi mi? Pazarlıkların mahiyeti nedir? İktidar, HDP’den zaman istedi mi? Görevden alınan bazı HDP’li belediye başkanları için “iade ederiz” sözü verildi mi? İktidar, TBMM’de HDP’nin elini rahatlatabilmek için bazı yollara başvuracak mı?.. Bunlar içinde söz verildi mi?.."

İktidarın HDP’nin sine-i millete dönme kararı almamasının ardından derin bir nefes aldığını savunan Takan, "Aynı esnada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de ”Nereden çıkıyor bu erken seçim tartışmaları? Seçim 2023’de yapılacak” açıklamasını yaparak iktidarı iyice rahatlattı" görüşünü dillendirdi.

HDP'nin kararını ve yapıldığı iddia edilen iktidar-HDP görüşmesini, İYİ Partili Lütfün Türkkan'ın "AKP ile ittifak yaparız" açıklaması ve CHP'de 'Saray'a giden CHP'li' tartışmaları ile birlikte değerlendiren Takan, "HDP vasıtasıyla gidilebilecek bir ara seçimden iktidar ve ortaklarının en ufak bir kazancı olmayacağını tahmin edebilmek için herhalde falcı olmak gerekmez!.. O rüzgar ile erken seçimden kaçılamayacağı da aşikar. Siyasetin genel kuralıdır, iktidarlar seçimleri her zaman kendileri için en elverişli zamanlarda yaparlar. Peki, ne bütün bu olup bitenlerin manası" sorusunu yöneltti ve ekledi:

"İktidar ve ortakları, Millet İttifakını bozmak için elinden gelen ne varsa yapıyor!.. 

”Millet İttifakı terör örgütü PKK ile hareket ediyor” operasyonu tutmadı. Ne AKP ne de MHP kendi içindeki iç karışıklıkları bastırabiliyor, huzursuzlukların önüne geçemiyor. İşte tam bu sırada aranan kan bulundu. Lütfü Türkkan’ın 'AKP ile koalisyon yaparız' açıklaması ile “saraya giden CHP’li” yazısı ustaca algı operasyonları ile karşı taraflarda krize evrildi. Ne oldu da HDP sine-i millete dönmekten vazgeçti sorusunun  peşine  kimse düşmedi!.."

Editör: TE Bilişim