Gazete Emek- Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve sürgün edildiği Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde cinsel ve işkenceye uğradığını açıkladıktan sonra 9 Aralık 2021 günü şüpheli şekilde ölen Garibe Gezer’in işkence görüntülerine Jinnews ulaştı.


 

Gezer’in ölümünden sonra jet hızıyla savcılık tarafından dosyaya gizlilik kararı getirilirken, avukatların da soruşturmaya dahil olmaları engellenmişti.


 

İŞKENCE VE TECAVÜZ AYM’YE TAŞINDI


 

Avukatlarının bugüne dek yaptıkları tüm başvurulara “takipsizlik kararı” verilerek reddedilmesinin ardından avukatları, Gezer’in maruz kaldığı işkence ve tecavüze ilişkin Anayasa’nın 17, 40, 36 ve 141’inci maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3, 6 ve 13’üncü maddesine kapsayacak şekilde 2022’nin Mart ayında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. Ancak başvuruya dair şimdiye kadar olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapılmadı.


 

GARDİYANLAR YERLERDE SÜRÜKLEDİ


 

Gezer’in cezaevinde maruz kaldığı işkence kamera kayıtlarına yansıdı. Jinnews’in ulaştığı görüntülerde Gezer, çok sayıda gardiyan ve cezaevi memurları tarafından kollarından çekilerek yerlerde sürüklendiği görülüyor. Yine görüntülerde işkenceye maruz kalan Gezer’in yerde sürüklendiği esnada çığlık attığı da kameralara yansıyor.


 

GÖRÜNTÜLERE RAĞMEN TAKİPSİZLİK KARARI


 

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Kaya, Jiyan Tosun ve Elif Taşdöğen dün, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında, Gezer’in ölümüne dair açılan dosyanın tam 11 ay sonra sonuçlandığını duyurdu. Gezer’in uğradığı işkencenin kanıtları olmasına rağmen, Gezer’in dosyasına Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “yeterli delil bulunmadığı” gerekçesiyle “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi. Avukatları ise sonuna kadar dosyanın takipçisi olacaklarını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim