Gazete EmekHDP, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Selahattin Aslan, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yönetiminin belirlenmesinde HDP’ye yer verilmemesine dair yazılı açıklama yayımladı. 
 
TBB yönetiminin belirlenmesinde HDP’ye ayrımcılık yapıldığının belirtildiği açıklamada, “31 Mart seçimlerinden sonra gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Kurulu’nda, gittikçe siyasi kültür haline gelen dışlayıcı tutum bir kez daha kendisini göstermiştir. Genel Kurul öncesinde AKP, CHP ve MHP arasında yapılan görüşmelerde 15 kişilik TBB yönetimi AKP’den 9, CHP’den 4, MHP’den 2 encümen belirlenerek 3 parti arasında pay edilmiştir. Bu paylaşımla geniş bir coğrafya ve büyük bir nüfus kitlesine yönelik yerel yönetim temsili olan HDP dışlanmış ve bu yönetimin dışında tutulmuştur” denildi.

 ‘TBB İLKESİNE AYKIRIDIR’
 
Bu tutumun TBB’nin “yönetim şehirlerin nüfuslarına, belediye sayılarına göre mümkün olduğu kadar kapsayıcı bir şekilde belirlenir” ilkesine aykırı olduğunun yer aldığı açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Partimiz daha önce TBB yönetiminde temsil edilirken, bu kez 3 partinin işbirliği ile TBB yönetimi dışında tutulmuştur. Bu tutum ve yaklaşım sadece dışlayıcı, ayrımcı bir tutum değil aynı zamanda kayyım zihniyetinin yansımasıdır.
 

'BU YANLIŞ BİRAN ÖNCE DÜZELTİLMELİDİR'
 
Diyarbakır, Van, Mardin gibi bölgenin büyükşehir belediyeleri TBB yönetiminde temsil edilmezken, AKP’nin hile ile gasp ettiği Ağrı ve Şırnak belediyelerinin bölge illerini temsil ettiği ileri sürülmektedir. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Kaldı ki TBB Genel Kurulu’nda siyasi parti temsilcilerinin yaptığı konuşmalar ‘kapsayıcılık, uzlaşma kültürü’ üzerine kurulurken, ortaya çıkan pratik bunun tersi yönündedir ve büyük bir çelişki barındırmaktadır. Kars Belediye Eş Başkanımız Ayhan Bilgen, TBB Genel Kurulu’nda söz alarak bu durumu eleştirmiş ve yapılan yanlışın bir an önce düzeltilmesini talep etmiştir. Parti olarak bu yanlışın ve haksızlığın bir an önce düzeltmesini beklemekteyiz.”

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim