Gazete Emek- TBMM Genel Kurulu'nda AKP'nin hazırladığı yeni koronavirüs (Kovid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yani yeni ekonomi paketi görüşmelerine başlandı. Meclis, bu akşam patronlara ücretsiz izin kıyağını da içeren "temel kanun" olarak görüşülecek bu teklifin bitimine kadar çalışacak, kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanmaması halinde yarın da toplanacak.

HDP, CHP VE İYİ PARTİ'NİN GÖRÜŞME ÖNERİLERİ KABUL EDİLMEDİ

TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin yerinden söz almasının ardından, siyasi partilerin gündeme ilişkin önerileri ele alındı. HDP'nin "Covid-19 salgını nedeniyle cezaevlerindeki mevcut durumun tespiti"; CHP'nin "İstanbul Atatürk Havalimanında yapılan sahra hastanesi", İYİ Parti'nin "Koronavirüs’ün ekonomiye etkileri" ile ilgili araştırma önergelerinin öngörüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.

AKP'nin, Genel Kurulun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin grup önerisi ise kabul edildi. Buna göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen koronavirüs salgınına ilişkin ekonomik önlem paketi Genel Kurul gündemine alınacak. Önceden komsiyondan geçen teklif 48 saat sonra TBMM Genel Kurulun'da görüşüyordu. Genel Kurul, bu akşam yeni ekonomi paketini görüşüyor. Bu teklifin bitimine kadar çalışacak olan Meclis, kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanmaması halinde yarın da toplanacak.

MECLİS HANGİ GÜNLER TOPLANACAK?

Bu toplantıda, Meclis'te grubu bulunan siyasi parti grubu başkanlarına 10'ar dakika, grubu bulunmayan 3 siyasi parti temsilcisine 3'er dakika süre verilecek ve bu toplantıda başka bir konu görüşülmeyecek.

AKP, Meclis’in tatil edilmesine ilişkin grup önerisi verdi. Buna göre Genel Kurulun 21, 22, 28, 29 ve 30 Nisan 2020 Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanmaması ve TBMM’nin çalışmalarına 5 Mayıs 2020 tarihinde başlamak üzere on gün süreyle ara verilmesi şeklinde verildi. AKP grubunun bu önergesi Meclis tarafından kabul edildi.TBMM’nin 23 Nisan’da ise toplanacağı belirtildi.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler çok önemli ve istismarcılara, tecavüzcülere, katillere af çıkaran yasa tasarısı için de meclise gelmemişti. CHP, İYİ Parti ve HDP'li vekillerin önemli bir bölümü tasarı yasalaşırken mecliste olmadı. 

Bu süre zarfında yurttaşa aylık 1170TL ödenirken, milletvekillerine aylık 25 bin TL ödenecek.

Editör: TE Bilişim