Gazeteci Emek- Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkarak ittifakı krize sürüklediğine ilişkin yorumlar İngiltere basınında yer aldı. 

The Guardian'ın diplomasi editörü Patrick Wintour imzalı yazıda, Erdoğan'ın İsveç'e PKK üyelerinin iadesinin reddedilmesine yönelik tepkilerle seçim hazırlığı yaptığı ve milliyetçi oyları artırmayı hedeflediği yorumu yapıldı.

Yazıda, "Erdoğan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto etme tehditlerini iki katına çıkardı. Her iki ülkenin de kendisini ikna etmesi için Ankara'ya heyetler göndermesinin anlamsız olduğunu söyledi. 10 talep sunarak İsveç'e şantaj yaptığı iddialarını güçlendirdi. Erdoğan'ın karşı çıkışının NATO'yu aylarca düğümleyebileceğinden kimsenin şüphesi yok" denildi. 

İsveç'in Türkiye'nin tepkileri karşısında "yanlış anlaşılmaları gidermek konusunda iyimserlik içinde olduğu ancak verilen tepkilerle Erdoğan'ın bu konudaki ciddiyetine şüpheyle yaklaştığı" belirtilen yazıda, İskandinav ülkelerinin Türkiye'nin taleplerine "boyun eğmesinin zor olacağı" ifade edildi. Türkiye "terör" gerekçesiyle Finlandiya'dan 12, İsveç'ten 21 kişinin iade edilmesini istiyor.

'ERDOĞAN UÇ NOKTALARDA YAŞIYOR'

Habere göre, İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu Royal United Services Institute (RUSI) direktör yardımcısı Jonathan Eyal, "Her iki ülke de kendi iç iltica sistemlerini basitçe parçalayamaz" dedi. 

Türkiye'nin sürgündeki PKK üyeleriyle ilgili taleplerine aşina olunduğu, Erdoğan'ın halihazırda paramparça bir ekonomi ve partisine desteğin giderek azalmasıyla uğraştığını belirten Eyal, Erdoğan'ın Türkiye'de milliyetçi oyları artırmaya çalıştığı ve "uç noktalarda hareket ettiği ve uçlarda yaşadığı" görüşü verdi. 

Yazıda, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olası Ankara ziyareti ve ABD'den F-35 satın alma talebinin uygulanması için "ikili oyun" oynadığı analizine de yer verildi.

ERDOĞAN'DAN YENİ FİNLANDİYA VE İSVEÇ 

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili konuştu.

Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri'nde gençlere yaptığı açıklamada, "NATO’yla ilgili adımda malum bu İsveç, Finlandiya bütün bunlar bizdeki terör odaklarını kendi ülkelerinde barındıranlardır. PKK’ya YPG’ye bu denli evlerinde ev sahipliği yapacaklar, yürüyüşse yürüyüş, paçavralarını afedersiniz her yere asacaklar…  Şimdi bunlar ülkemdeki terör kaynaklarını teşvik edip, bunlara ciddi manada parasal ve silah desteği veren bu ülkeler… Kendilerine de söyledik, ‘NATO bir güvenlik teşkilatıdır, böyle bir güvenlik teşkilatının içerisinde terör örgütlerinin olmasını kabullenemeyiz’ Geçmişte girenler girdi. NATO’ya Finlandiya ve İsveç’in girmesine 'hayır' diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söyledik, yolumuza bu şekilde devam edeceğiz" dedi.



 

Kaynak: Duvar 

Editör: TE Bilişim