Gazete Emek-The Washington Times gazetesinde Irak Kürdistan Başbakan'ı Neçirvan Barzani'ye ilişkin dikkat çekici bir makale yayımlandı. Makalede Barzani'nin Irak'ta iç savaşın önüne geçtiği belirtilerek nobeli hakettiği iddia edildi. 

 
Araştırmacı - yazar Rachel Avraham, The Washington Times gazetesine “Neçirvan Barzani Nobel Barış Ödülü’nü Hak Ediyor” isimli makale kaleme aldı.

 
Makalede, “Bağımsızlık referandumundan sonra dünya devletlerinin çoğu Kürtlerin bağımsızlık haklarına saygı duymadı. Amerika bağımsızlık için zamanın uygun olmadığını düşünüyordu. Türkiye, İran ve Suriye devletleri de Kürtlerin bağımsızlık kararlarına karşı çıktılar çünkü Kürdistan’ın bağımsızlığının kendi ülkelerindeki Kürtleri de etkileyeceğini düşündüler’’ ifadeleri kullanıldı.


Rachel Avraham, “Irak ve İran, Kürt devletinin ilan edilme şartlarını ortadan kaldırmak için  Pasdaranlar ve Şii gruplarla birlikte Kerkük ve tartışmalı bölgelere saldırı başlattı. Kürt bölgelerine başlatılan saldırılara rağmen Neçirvan Barzani barışçıl davrandı ve savaşla hiçbir şeyin elde edilemeyeceği gösterdi” dedi.

 
Başbakan Barzani’nin Kerkük’ün Iraklı güçlerin eline geçmesinden sonra Kürt halkının yaşadığı felaketi gördüğünü ve topyekün bir savaşı durdurarak, başarılı bir diplomasi yürüttüğünü söyleyen yazar, Barzani’nin anayasaya bağlı olduğunu ve yürüttüğü başarılı diplomasi sayesinde yabancı devletlerin de Irak Başbakanı Haydar Abadi’ye baskı uygulamaya başladıklarını ifade etti.

 
Yazar makalesinin sonunda, Kürtlerin yaşadığı sıkıntıların azaldığını ve daha iyiye doğru gittiğini belirterek, yürüttüğü diplomatik başarı sayesinde Kürtleri daha büyük felaketlerden koruyan ve Irak’ta iç savaşı önleyen Barzani’nin “Nobel Barış Ödülü’’ almayı hak ettiğini kaydetti.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim