Gazete Emek- Türk-İş kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre açlık sınırı 7 bin 786 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı 25 bin 364 liraya ulaştı.

Türk-İş kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 7 bin 786 liraya gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 25 bin 364 liraya, bekar bir işçinin ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 171 yükseldi.

MUTFAK ENFLASYONU 1 YILDA YÜZDE 137 ARTTI

Türk-İş yayımladığı verilere göre mutfak enflasyonu aylık yüzde 7,87, son bir yılda ise yüzde 137 arttığı kaydedilirken 1 yılda 4-6 yaş grubu çocuk gıda harcaması 725 liraya, 15-19 yaş grubu çocuk gıda harcaması ise bin 334 liraya yükseldi. Dört kişilik bir ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken zorunlu harcama tutarı geçen aya göre 361 lira artış gösterdiği kaydedilen raporda yılbaşına göre bu tutarın 3 bin 689 liraya ulaştığı belirtildi.

Raporda kasım ayı için mutfak enflasyonundaki değişim şu şekilde kaydedildi: Süt, yoğurt, peynir grubundaki tüm ürünlerin fiyatları yükseldi. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; Dana kıyma 139 TL, kuşbaşı 147 TL’ye yükseldi. Kuzu eti yüzde 6 zamlandı. Tavuk eti fiyatı ise yüzde 7 geriledi. Kış mevsimine girerken balık arzı artışı nedeniyle ortalama balık fiyatları düştü. Bir ayda kuru fasulye yüzde 6, yeşil mercimek yüzde 8, nohut yüzde 10 zamlandı. Kırmızı mercimek fiyatı da aşağı yönlü seyir izledi. Yumurta fiyatı bu ay sabit kaldı. Ekmek ve tahıllar grubunda; Aylık seviyede pirinç yüzde 8, bulgur yüzde 5 oranında zamlandı. Makarnanın fiyatı düştü. Un ve irmik fiyatları yükseldi. Ekmek fiyatı -şimdilik- aynı kaldı. Taze sebze-meyve grubunda; Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin fiyatları artarken pırasa, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları düştü. Türk mutfağının önemli parçalarından olan patates yüzde 25 zamla bu ay ortalama 12,5 TL’den tezgâhlarda bulundu. Kış sebzelerinden brokoli, karnabahar, yeşil lahana, limon fiyatları düşerken domates, salatalık, biber gibi sera sebzelerinin fiyatları arttı. Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; Ayçiçek yağının fiyatı bazı marketlerde uygulanan promosyonun etkisiyle biraz geriledi. Bir ayda zeytinyağı yüzde 7, tereyağı yüzde 9 zamlandı. Margarin fiyatları da arttı. Ihlamur ve bal fiyatı sabit kaldı. Reçel fiyatı arttı. Bu ayın en çok zamlanan ürünü yüzde 31 ile siyah zeytin oldu. Salça ve çay fiyatı geriledi.

Editör: TE Bilişim