Gazete Emek- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye gündemiyle acil olarak toplansa da, ABD ve Rusya'nın muhalefeti nedeniyle, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye havadan ve karadan yürüttüğü askeri operasyonu kınama kararı alamadı.

Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya ve Belçika'nin talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı bir oturun yaptı. Oturumda Türkiye'nin Kuzey Suriye harekatı görüşüldü.

Toplantıya katılan ülkeler görüşlerini beyan ettiler.  ABD'nin “operasyon endişe vericidir”, Rusya'nın ise “ABD’nin yaptıkları bu sonucu doğurmuştur” şeklindeki bilinen görüşlerini yineledikleri belirtildi.

Görüşmenin ardından basına ayrı ayrı açıklama yapan ABD ve AB ülkelerinin büyükelçileri, Türkiye'den askeri operasyona son verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin, İngiltere ve Almanya ile birlikte Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda başlattığı harekatının görüşülmesi ve Türkiye'nin kınanması için BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdıklarını duyurmuştu.

Montchalin, 3 ülkenin Türkiye'yi güçlü şekilde kınayacağı ortak bir açıklama yayımlayacağı, AB'nin ise böyle bir metin üzerinde henüz anlaşmadığını söylemişti. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim