Gazete Emek- Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki alanlara operasyon hazırlığı sürerken, 3 gündür Ankara’da bulunan ABD askeri heyeti ile Türkiye’den askeri heyetin ‘güvenli bölge’ üzerine yaptığı görüşmeler tamamlandı.

Görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı, yazılı yaptığı açıklamada “Güvenli bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de müşterek harekât merkezi kurulmasına” karar verildiği bilgisi yer aldı.

Açıklama şu 3 maddeyi içeriyor:

-“Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,

-“Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması,

-“Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.”

ABD ile koordine edileceği ve yönetileceği belirtilen ‘güvenli bölge’nin detaylarıyla ilgili bilgi ise açıklamada yer almadı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden de görüşmelerle ilgili bir açıklama geldi.

Bu açıklamada da iki heyetin aynı üç başlık üzerinde uzlaştığı bilgisi yer aldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da görüşmeler sürerken yaptığı açıklamada “Toplantıda muhataplarımızın görüşlerimize yaklaştığını memnuniyetle müşahede ettik. Toplantının olumlu geçtiğini, yapıcı yaklaşım içinde olunduğunu söylemek yanlış olmayacak” demişti.

‘Güvenli bölge’ görüşmeleri

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de 22-24 Temmuz tarihlerinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Akar’ın da aralarında bulunduğu isimlerle bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada görüşmelerde özellikle Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere Suriye konusunun geniş kapsamlı olarak değerlendirildiği belirtilmişti. Ayrıca Türkiye’nin Suriye sınırında güvenliğin artırılmasına yönelik ayrıntılı tekliflerinin ele alındığı ifade edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil” demiş ve “Bir an önce güvenli bölge konusunda bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde Türkiye olarak gereğini yapacağız” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Amerika ile görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat’ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız. İzin almaya ihtiyacımız yok” diye konuşmuştu.

Son olarak Erdoğan başkanlığında Saray’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yazılı yapılan açıklamada Suriye sınırında “barış koridoru” oluşturmak için çalışılacağı belirtilmişti.

Türkiye ile ABD arasında müzakere edilmekte olan ‘güvenli bölge’ye atıfta bulunulmazken, bunun yerine “barış koridoru”ndan bahsedilmesi dikkat çekmişti.

Geçtiğimiz 4 Ağustos’ta ise Bursa’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Suriye’ye operasyon yapılacağını bir kez daha yinelemişti.

“Afrin’e girdik, Fırat’ın doğusuna da gireceğiz” diyen Erdoğan, “Biz bunu Rusya’yla da paylaştık, Amerika’yla da paylaştık. Çünkü oralardan bize bu taciz atışları devam ettikçe bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Biz bir yere kadar sabrederiz. O sabrın bir sonu var” diye konuşmuştu.

ABD’den 6 Ağustos’ta operasyon için “kabul edilemez, tek taraflı saldırıları engelleyeceğiz” açıklaması gelirken,  Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz” demişti.

Diğer yandan Şam yönetimi ise Ankara ile Washington arasında ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddedeceğini açıklamıştı.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim