Gazete Emek- Sağlık Bakanlığı'nın bugün açıkladığı son veriler, diğer ülkelerdeki verilerle karşılaştırıldığında, Türkiye koronavirüs salgınındaki dünya sıralamasında toplam tanı sayısında 8; can kayıplarında da 13. sırada yer aldı.

Sağlık Bakanlığı, 7 Mayıs itibarıyla Türkiye'deki koronavirüs tanı sayısının 133 bin 721'e; ölüm sayısının da 3 bin 641 'e yükseldiğini duyurdu.

Worldometers'ta paylaşılan küresel verilerde, Türkiye, Covid-19 salgınında nüfusuna oranla yapılan sıralamada dünyada vaka sayısında 41'inci, can kaybı sayısında 33'üncü sırada yer alıyor.

Küresel verilerde, ülke ülke 1 milyon kişi içinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sıralamasında 1. sırada San Marino görünüyor.

San Marino'yu; Belçika, Andorra, İspanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Sint Maarten, Hollanda, İsveç ve İrlanda izliyor.

Vaka sayılarındaki mutlak sayı sıralamasında ilk 15 ülke şöyle:

- ABD

-İspanya

-İtalya

-Birleşik Krallık

-Rusya

-Fransa

-Almanya

-Türkiye

-Brezilya

-İran

-Çin

-Kanada

-Peru

-Hindistan

-Belçika

Ölüm sayılarındaki mutlak sayı sıralamasında ilk 15 ülke şöyle:

-ABD

-Birleşik Krallık

-İtalya

-İspanya

-Fransa

-Brezilya

-Belçika

-Almanya

-İran

-Hollanda

-Çin

-Kanada

-Türkiye

-İsveç

-Meksika

TÜRKİYE'DE KUAFÖRLER VE AVM'LER AÇILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü kabine toplantısının ardından 'normalleşme' adımlarını açıklamıştı. Erdoğan'ın açıklamalarına göre normalleşme takvimi şöyle:

65 yaş üstüne sokak izni: 21 Mart'tan bu yana sokağa çıkma sınırlaması getirilen 65 yaş ve üstü yurttaşlara, sokağa çıkma sınırlaması olan günlerin birinde 4 saat boyunca sokağa çıkma izni verilecek. Bu kapsamda ilk uygulama 10 Mayıs Pazar günü başlayacak ve 65 yaş üzerindeki yurttaşlar, yürüme mesafesinde dolaşmak koşuluyla, 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkabilecek.

20 yaş altı iki grup halinde uygulanacak: 3 Nisan'dan bu yana sokağa çıkma sınırlaması bulunan 20 yaş altındakiler de haftanın 1 günü sokağa çıkabilecek. Buna göre 0-14 yaş grubundakiler 13 Mayıs Çarşamba günü, 15-20 yaş grubundakiler de 15 Mayıs'ta 11.00-15.00 saatlerinde, yürüme mesafesinde olmak koşuluyla sokağa çıkıp hava alabilecek.

7 ilde seyahat sınırlaması kaldırıldı: Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'ya seyahat sınırlaması kaldırıldı. Her hafta illerle ilgili değerlendirme yapılıp, gelişmelere göre karar verilecek. Ankara, İstanbul, İzmir ve Zonguldak'ın da aralarında bulunduğu 24 ile yönelik şehirlerarası seyahat sınırlamasının süresi ise 15 gün süreyle uzatıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de taksilere uygulanan tek çift plaka uygulaması, 5 Mayıs itibariyle kaldırıldı.

Kuaför ve AVM'ler 11 Mayıs'ta açılıyor: Berber, kuaför, güzellik salonları ile AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet verebilecek. Giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler, belirlenen şartlara uymak kaydıyla 11 Mayıs'ta hizmete açılabilecek.

Terhisler 31 Mayıs'ta: Salgın nedeniyle 1 ay ertelenen askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran'da yeniden başlayacak.

Sınav tarihleri değişti: Salgın nedeniyle 25-26 Temmuz'a ertelenen yükseköğretim kurumlarına giriş sınavı, 27-28 Haziran'a çekildi. Normal takvime göre 7 Haziran'da yapılması planlanan liselere giriş sınavı 20 Haziran, askeri öğrenci sınavı 14 Haziran'da yapılacak. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönecekler.

Adliyeler 15 Haziran'da çalışmaya başlayacak: Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra iflas takibi dahil, bütün işlemlerine 15 Haziran itibariyle yeniden başlayabilecek.

Editör: TE Bilişim