Gazete Emek- “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi.

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan, güvenlik ve askeri işbirliğini içeren mutabakata HDP, CHP ve İYİ Parti “hayır” diyeceklerini açıklamıştı.

Mutabakat, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye’den asker ve ekipman desteği talebinde bulunma kararı aldığı iddia edilmişti.

Libya’da ikili hükümet


Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim