Gazete Emek-  İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Tuzla'da tamamladığı en büyük ileri biyolojik arıtma tesisinin açılışında gerginlik yaşandı. Açılışa katılan AKP'li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın sözleri yuhalandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, araya girerek salonu sakinleştirdi.


Kendi konuşması bitince İmamoğlu'nu dinlemeden salonu terk eden Şadi Yazıcı’ya tepkiler sürerken İmamoğlu'nun korumaları, Yazıcı’yı makam aracına kadar götürdü. Yaşananları provokasyon olarak nitelendiren İmamoğlu, “O arkadaş burayı germeye gelmiş, sakin olalım. Provokasyona devam ediyor, ilgilenmeyin. Kötü söz sahibine aittir. Zaten arkadaş gergindi, saniyede bir öksürüyordu. Belli ki kendini kurmuş. Gergin insan vücudu onu yapar; öksürür, darlanır, bunalır. Buradan kalkıp gideceği de belliydi” dedi.


İBB, Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik arıtma tesisini '150 Günde 150 Proje' programı kapsamında bugün Tuzla'da açtı. Açılışa, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Ali Öztunç ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı. Açılışa davetli olan AKP'li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın geçmiş döneme atıfta bulunarak Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’a ve eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'a teşekkür ettiği konuşması tepkilere yol açtı. Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı, konuşmasında şunları söyledi:


“Derdimiz kayıkçı kavgası yapmak değil, Tuzla’nın hakkını Tuzla halkına vermek, bize verilen sözleri takip etmektir. Bu benim görevim, bu görevi elimden alamazsınız. Açıkçası pozitif ayrımcılık istiyoruz, tamamlanan işleri yeterli bulmuyoruz. Sayın Başkan’ın birazdan yapacağı konuşmada Tuzla için büyük müjdeler vermesini, müjdelerin yağmasını bekliyorum. Bu müjdeler yağdığı zaman, her müjdenin takipçisi olacağız. Tuzla Biyolojik Arıtma Tesisi'nin üçüncü etabının tamamlanmasında emeği geçen özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı’na ve yetkililerine teşekkür ediyorum. Tesisin ikinci etabını hayata geçiren ve üçüncü etabını planlayan rahmetli Kadir Topbaş’a teşekkür ediyorum. 1998 yılında projenin birinci etabını başlatan, hizmet siyasetinin lideri Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’ye de teşekkür ediyorum. Üç dönem belediye başkanlığı yaptım. 30 yıl önce belediye başkanlığı yapmış olan Recep Tayyip Erdoğan, sadece Tuzla'da kapalı spor kompleksleri, kültür merkezleri, Aydınlı Yolu'nu 4 yılda yapmıştır. (Yuhalama sesleri geliyor) Protestonuzu kınıyorum.” 


Açılışı takip eden vatandaşların Yazıcı’nın konuşmasını yuhalaması üzerine İmamoğlu, ayağa kalkarak salondakilere sakin olmaları konusunda uyarıda bulundu. İmamoğlu’nun kürsüye çıktığı sırada ise AKP'li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı salondan ayrıldı.


KORUMALAR DEVREYE GİRDİ VE YAZICI'YI MAKAM ARACINA KADAR GÖTÜRDÜ


Bu sırada kürsüye davet edilen İmamoğlu, açılışı takip eden vatandaşlara sakin olmaları konusunda uyarılarını sürdürdü. Salondan ayrılan Şadi Yazıcı'ya vatandaşların tepkisi devam edince İmamoğlu'nun korumaları, Yazıcı’ya arabasına kadar eşlik etti. 


"PROVOKASYONA DEVAM EDİYOR, İLGİLENMEYİN. KÖTÜ SÖZ SAHİBİNE AİTTİR”


Kürsüye gelen İmamoğlu, "O arkadaş" diye söz ettiği Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı'nın, karıştırmak ve provoke etmek amacıyla programa katıldığını savundu. İmamoğlu, vatandaşları provokasyona alet olmamaları konusunda uyararak şunları söyledi:
"O arkadaş burayı germeye gelmiş, sakin olalım. Nezaketsiz. Vatandaşlarımız, lütfen buraya döner misiniz? Provokasyona devam ediyor, ilgilenmeyin. Kötü söz sahibine aittir. Sayın Belediye Başkanı, göreve geldiğimde ilk ziyaret ettiğim belediye başkanlarından biridir. Kendisini ziyaret ederek Tuzla'yla ilgili sorunları kendisiyle tartışma ve konuşma ortamını yaratan benim. Kendisi, bugüne kadar belki 10-15'tir, sayısı unuttum çünkü, her ilçeye o kadar çok gittim ki bu ilçeye defalarca geldim, kendisi bir kez bile benimle o Tuzla gezilerine katılmamıştır. Yani problem çözmek isteyen, probleme çözüm bulmak arayışını ortaya koyan bir belediye başkanı olsa benimle defalarca buluşurdu.


"BURADAN KALKIP GİDECEĞİ DE BELLİYDİ"


 Artı, bana kişisel bir sorununu aktarıyor, 'Bundan haberiniz var mı diye merak ediyorum' diyor. Konuyu bilmiyorum bu arada. Yeni öğrendim. Özeldi ama özeli anlatmak durumundayım. 'Hayır haberim yok' dedim. Kaldı ki bir belediye başkanının kişisel bir sorununa, hukuksuz bile olsa kendisiyle konuşarak sürece müdahale ederim, bir belediye başkanıdır çünkü, saygı duyarım. Zaten arkadaş gergindi, saniyede bir öksürüyordu. Belli ki kendini kurmuş. Gergin insan vücudu onu yapar; öksürür, darlanır, bunalır. Buradan kalkıp gideceği de belliydi. Bir sorunu varsa Ekrem İmamoğlu’na ‘alo’ diyen başkana bir gün değil, yarım gün içinde dönerim.


“TWİTTER BELEDİYECİLİĞİ YAPIYOR”


O konuşmayı buraya taşıyan akıl bile iyi niyetli bir akıl değildir. Dolayısıyla bugün buraya kötü niyetli bir ruh haliyle gelmiştir. Ama her şeye rağmen dinlemenizi isterdim. Bakın arkadaşlar, tuzağa düşmeyeceksiniz. Bu yaşadığınız, basit tuzaktır. Daha ne tuzaklar var biliyor musunuz? Zeki olacağız, akıllı olacağız, her türlü kurnazlığa hazırlıklı olacağız. Arkadaş, kötü bir gün yaşamıştır, belli. Şimdi ne yapıyor Ekrem İmamoğlu’na karşı, benimle ilgili kendi grup sözcüleri falan söylüyor, benimle ilgili Twitter belediyeciliği yapıyor. Twitter belediye başkanlığı yapıyor. Benimle ilgili en fazla tweet atan AK Partili başkanlarından birisidir. Arası geçmez atar; atsın, sorun yok. Bugün de övgüye ihtiyacı var belli ki bir şey olmak istiyor.


"TUZLA BELEDİYE BAŞKANI GİBİ ARKADAŞLARA ÜZÜLÜYORUM"


Buradan birilerini övmek istiyor, övmeye dönük hazırlık yapmış. Defalarca Sayın Cumhurbaşkanı’na, herhalde sayısını unuttum, buradan övgüler dizdi. Belli ki bir şey olmak istiyor. Bir şey, yani bir sıkıntısı var, çözüm arıyor. Allah yardımcısı olsun. Çünkü onların bakacağı, bir tek ağız. Biz, milyonların ağzına bakıyoruz. Dolayısıyla ben, bu Sayın Tuzla Belediye Başkanı arkadaş gibilerine üzülüyorum. Ne yapsınlar, adam put gibi bir ağza bakıyor; 'O ne diyecek?' Ben, Mevlâna gibi dönüyorum, dönüyorum, bakıyorum, doyamıyorum; çünkü milyonlara bakıyorum, milyonlara.


“AK PARTİ’DE GÖREV YAPANLAR BİLE DÖRT DUVAR ARASINDA YALNIZ KALDIKLARI ZAMAN BİZİM İÇİN DUA EDİYORLAR”


Şaşırdım, niye biliyor musunuz? Allah gani gani rahmet eylesin, bu projeye ve bundan önceki projeye renk sunmuş Kadir Topbaş'a teşekkür ediyorum. Şaşırdım, niye biliyor musunuz? Görevden istifa etmek zorunda kaldığı gün ile öldüğü gün arasında kaç defa övüldü Kadir Topbaş, belediye kayıtlarına gidip bir baksın. Samimiyet orada belli olur. Bu korku duvarını yıkacağız. Niye biliyor musunuz? Bunları da rahatlatmak için yıkacağız. Siz zannetmeyin sadece biz iyi olacağız, bunları da iyileştireceğiz. Ben ne diyorum? AK Parti'de görev yapanlar bile eminim dört duvar arasında yalnız kaldıkları zaman bizim için dua ediyorlar, ama diyemiyorlar. Allah yardım etsin, zordalar.


“3,5 SENEYİ 25 SENEYLE KIYASLAMALARINA BAYILIYORUM, NASIL TİTRETMİŞİZ ADAMLARI”


Neyse biraz gülelim. Bir de güzel olan ne biliyor musunuz? Saygıdeğer genel başkan yardımcılarımız, bugün grup toplantısı olmasına rağmen sağ olsunlar açılışımıza katıldılar. Hem Ali Öztunç hem de Seyit Torun başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. En çok neye bayılıyorum? Genel başkan yardımcılarımıza da söyleyeyim; 3,5 seneyi 25 seneyle kıyaslamalarına bayılıyorum. Yahu nasıl titretmişiz adamları. Dönüyorlar, 94’ten 2019’a yaptıklarını anlatıyorlar. Allah'tan korkun, 3,5 sene. Üç ayını bizden siz çaldınız, 1,5 senesi pandemi. 7-8 ay, bir seneye yaklaşıyor, cebimizdeki paraları da aldınız, yüzde 50’sini çaldınız. O kalan günler ve kalan paramızla bu kocaman işleri yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Güzel hizmet yaptığınızda biz Sayın Cumhurbaşkanı'na da Sayın Topbaş'a da teşekkür ediyorum. Sayın Topbaş rahmetli olmadan da teşekkür ediyordum. Onlar edemiyordu, biz ediyorduk.


“BUGÜN KALKIP BURADA RİYAKARLIK YAPIP ONA BUNA TEŞEKKÜR…”


Sayın Seyit Torun Başkanı’mız burada, yanımızdaydı çünkü. Hatırlayanlar vardır, hatırlamayanlar vardır. Ben, CHP Grubu adına, İBB Meclisi'nde yapılan başkanlık seçimine aday gösterildim. Ve o adaylık konuşmamda ve öncesinde söyledim. Genel Başkan’ımızla ve MYK'yla yaptığımız toplantıda aday gösterilmemizin temel prensiplerinden birisi, çıkıp o kürsüden bu yaptığınız antidemokratik uygulamayı kınayacak cümleler kurmak için aday gösterelim dedik; bir. İkincisi; demokratik duruşumuzu gösterelim diye çıkalım dedik. Ve çıkıp dedim ki 'Biz, burada bugün, şu an antidemokratik, zorlayıcı, tehditkar tavrınızla bugün görevden alınmak ya da istifa etmek zorunda bırakılan bir Kadir Topbaş'ın yerine bu seçimin olmamasını dilerdik. Burada aday olma şeklimiz bu değildir, şudur' diye de tariflemiş birisiyim. O bakımdan bugün kalkıp burada riyakarlık yapıp ona buna teşekkür... Ama olsun, biz bu 3,5 sene içerisinde çok güzel işler yaptık. Siz işlerimizi anlatın. Şu anı unutun, yok sayın. Zaten 1,5 sene sonra olmayacak burada arkadaş. Unutun, yok sayın, rahat olun, dingin olun."


"ARTIK ENFLASYON HESAPLANAMIYOR, GÜZELİM PARAMIZ PUL OLDU"


İBB Başkanı İmamoğu, daha sonra tamamlanarak açılışı yapılan Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve diğer projeleri hakkında bilgi verdi. Ekonomik sorunlara da işaret eden İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz, çevreye önem veriyoruz. Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’miz hizmete girmiştir. Yüzde 24 tamamlamayla teslim aldık ve bu süreçte bitirdik. İSKİ'ye de zulüm çektirildi, İSKİ’ye aylarca, 1,5 yıl zam yaptırılmadı. Şimdi de Ankara'da yüzde 50 indirim yapma gibi bir süreci yaşatıyorlar. Bu arkadaşlar iyi niyetli değil. Dertleri siz değilsiniz, dertleri iktidarları, koltukları. Biz dertleniyoruz, her vatandaşımızın dertleriyle dertleniyoruz. Onun için her şeye rağmen birçok engelleme… İşte bu zam, kim zam yapmak ister? Fiyat, kim artırmak ister? Ama bu ülkede artık enflasyon hesaplanamıyor. Yüzde 150 mi oldu, hesaplayamıyoruz bile, paramız pul oldu. Güzelim paramızı pul ettiler. Ne büyük zarara uğradığımızı önümüzdeki yıllarda daha derin yaşayacağız ve göreceğiz fakirleştiğimizi.


"BİRÇOK PROPAGANDA YAPACAKLAR, BUNA KANMAYACAĞIZ"


Aldatma süreci içerisinde birçok çok propaganda yapacaklar, buna kanmayacağız. 8 büyük proje daha yapıyoruz şu an çevreyle ilgili. Balta Limanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ni yapıyoruz. Hasdal Katı Atık Aktarma İstasyonu'nu yapıyoruz, yani yaptık bunu bitirdik. Şile İçme Suyu Arıtma Tesisi’mizi bitirdik. Bu arada Baltalimanı'nı da bitiriyoruz. Onun da açılışını yapacağız. Silivri Seymen Çöp Suyu Arıtma Tesisi’mizi bitirdik. Yenikapı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’mizi başlatıyoruz. Beykoz Riva İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’mizi başlatıyoruz. Sarıyer Kilyos İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’mizi başlatıyoruz. Dolayısıyla bu projeler de önümüzdeki süreçte İstanbul için bitireceğimiz ve başlatacağımız işler.


"BENİM İSMİMİ ANMADI, ANAMADI. ÖNEMİ YOK, BENİM İSMİMİ MİLLETİM ANSIN YETER"


Bakın, arkadaşlar diyor ya hizmeti diyor ya geçmişe teşekkür, geleceğe teşekkür, ama ismimi anamadı. Dedim ona, ‘İsmimi anamadın’. Cevap vermedi, veremedi. Şimdi anmasın, önemli değil; benim ismimi milletim ansın yeter. Onun ismimi anmamasının çok da önemi yok. Elbette bizden önce başlatılan bilimsel, teknik açıdan doğru projelere hem teşekkür ediyoruz hem de bir an önce yapıp bitirmeye gayret ediyoruz. İhale süreçlerine bakıyoruz; şeffaf, doğru yapılmışsa sahipleniyoruz ve süreci ona göre yürütüyoruz. Ama bazı projeler var ki mesela yapmadık. Kendi sözüyle çelişiyor, diyor ki ‘Bu bir çevre vizyonudur’ diyor, sonra diyor ki ‘Ama kokuyu da düşünmediler’ diyor. ‘İşte çamur birikiyor’ vesaire. Karışık duyguları var. Allah düşürmesin yani, gerçekten zor durumda arkadaşlar.


"AKILCI VE BİLİMSEL OLMAYAN PROJELERİ YAPMADIK"


Mesela Silahtarağa Atık Su Arıtma Tesisi'ni yapmadık. Ya Haliç'in kıyısına, bir de kendi yaptıkları stratejik planda yok öyle bir arıtma. Geldik, önümüzde bir ihale bulduk ve iptal ettik. Bu arıtma tesisi projesi sürpriz bir projeydi. Öyle bir alanı kapsıyor ki 2,5 milyon daha artsa o alanın nüfusuna yetecek arıtma tesisi var. Mesela açacağımız Baltalimanı, yine o alana hizmet ediyor. Ama oraya ne hikmetse, acaba o teflonu kim ettiyse, kimlerle bağlantısı varsa oraya bir proje üretmişler. O projeyi yapmak zorunda kalsaydık 3,5 milyar harcıyor olacaktık. İptal ettik bunu ve yapmadık. Akılcı değildi, bilimsel değildi. Burası öyle değil, doğru projeydi yaptık. O projeye aldansaydık, başlasaydık belki bu projeyi de yapamıyor ya da geciktiriyor olacaktık. Dolayısıyla bu projenin de yapılması sürecine de katkı sunmuş oldu. Bugün burası 400 bin metreküp günde su arıtacak. Atık su arıtacak ve toplam kapasitesi 650 bine çıkmış olacak. İki milyon 600 bin nüfusa kadar, bu alanda biriken nüfusa hizmet eder kapasiteye gelmiş olacak. İleri biyolojiğin İstanbul’daki arıtmalardaki oranını da yükseltmiş olacağız. Tuzla'ya tabii ki hizmetler yapıyoruz. Kamil Abduş Parkı olsun, Hacetdere Yaşam Vadisi olsun, Tuzla sahili zemin altı otoparkı olsun, yaptığımız okullardaki spor salonları olsun, yenilediğimiz engelli merkezimiz olsun… Devam eden çalışmalarımız var E-5 Karayolu üzerinde, ama bazı şeylere de karşı çıkıyoruz.


"DEMEK Kİ BURNU İSTEDİĞİ ZAMAN KOKU ALIYOR, İSTEDİĞİ ZAMAN KOKU ALMIYOR"


Beni göremeyen annem dün bir açılışa geldi, bugün de babam Edremit'e gidecek. Beni görmeye gelmiş buraya. Geliyor ne yapsın, ‘Nasılsa garanti Ekrem oradadır’ diyerek beni görmeye geldi. Arabada hasret gidereceğiz, buradan çıkışta diğer toplantıya geçerken. Dolayısıyla ben, Tuzla'yı ilk ondan duydum. Çünkü burada askerlik yaptı babam, Tuzla'yı da çok sever. Bazı şeylere karşı çıkıyoruz. Babamın askerlik yaptığı yeri alıp, Tuzla Belediyesi'ne peşkeş çekip, üstüne de saçma sapan imarı bakanlıktan çıkarırsan ona karşı çıkıyoruz, dava açıyoruz. Yani bizi yok saymayın. Bizi ‘bilmem şöyle yapın, böyle yapın’. Hayır, esas yok sayılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Bakın, koku sorunu; geldiğim ilk günden itibaren bu konuyu duyar olmuştuk ve kendisi burada, CHP İlçe Başkanı’mız Eren Ali bu işi masamıza çok defalar taşıdı. Oturduk, bir koordinasyon kurduk. Ve bu koordinasyona meclis üyesi arkadaşlarımı kattım. Birçok bürokratı kattık. İSKİ Genel Müdürlüğü’müz bu işin koordinatörü oldu. Şimdi Şafak Bey yürütüyor. O zaman bir önceki genel müdürümüzdü. Ve onun koordinatörlüğünde rapor hazırladık, Valiliğe gittik. Ben bizzat katıldım. Bu arada Tuzla Belediyesi de davetliydi bu toplantıların bir kısmına, gelmedi. Demek ki burnu istediği zaman koku alıyor, istediği zaman koku almıyor. Dolayısıyla biz burada tedbirler aldık. Umur Deresi altından geçen ve bu süreci tetikleyen unsurlardan birisine İSKİ yatırım yaptı. Yine bu tesisin koku sorunuyla ilgili özenli takibim oldu. Arkadaşlarım çalışıyorlar hem çamurla ilgili olsun hem üstünü bir miktar kapatmayla ilgili olsun çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu konuyu özenli bir şekilde takip ediyorum.


"BAKMIYORUZ SEN AK PARTİLİSİN, HALKIMIZA BAKIYORUZ"


Doğru diyor, '3 dönemdir yaptım, başaramadım' diyor. Biz yapıyoruz bak. Bakmıyoruz sen AK Partilisin, halkımıza bakıyoruz. Dolayısıyla çöp suyu yıllardır buraya akıyordu. Onun tesisiyle ilgili ihalemizi yaptık, onu yapıyoruz. Vidanjör takip sistemi kurduk, çünkü Kocaeli'nden buraya kaçak getirip döküm yapıyorlardı. Vidanjör takip sistemine entegre hale getirdim, Kocaeli'yle onu engelledik. Bu arada tabii valiliğin yetki alanında olan yerler de var. Onları da valilik takip ediyor. Örneğin organize sanayi bölgesi içindeki arıtma meselesi, gölet meselesi. Bu işleri biz de takip ediyoruz ama valiliğin sorumluluğunda olan hususlar da var, Çevre Müdürlüğü’nün takip ettiği hususlar da var. Derenin, özellikle dereye Kocaeli tarafından gelen bir kısım atıklarla ilgili süreçlerin iki valilik arasındaki görüşme süreçleri var. Tabii ki burada seracılığın da belli miktarda kokuya dönem dönem katkısı oluyor. Onunla ilgili de Tuzla Belediyesi ve bütün kurumlara hem yazılarımızı yazıyoruz hem İSKİ Genel Müdürü’müz koordinasyonunda özenli bir takip yapıyoruz. Dolayısıyla biz burada hem açılışlarımızı yapacağız hem işte Tuzla Yaşam Vadisi 1. Etap gibi, kreşimiz gibi, burası gibi hem onun dışında yine Kartal, Tuzla, Pendik ilçeleri atıksu, yağmur suyu, dere ıslahı gibi yatırımlarımızın açılışı gibi açılışlarımızı yapacağız. Ama yeni projelerimizi de başlatacağız. Biz, eşitlikçi hizmetimize devam edeceğiz.


"KÖTÜ BİR İŞ YAPMIŞTIR, UMARIM PİŞMAN OLUR"


Dediğim gibi, hiç sıkılmaya, gerilmeye gerek yok. Arkadaş, bizim kızacağımız bir muhatabımız değil. Tuzla Belediye Başkanı'dır, yanlış yapmıştır. Sadece amacına uygun, kurnazca bir uygulama yapmıştır. Keşke o şeyler olmasaydı, yuh filan olmasaydı, yapmayın bunu. Nerede olursa olsun yapmayın. Kıymetli vatandaşlarımızdan; sevsin, sevmesin, yapmayın. Yaptığınız zaman bu, bakın öyle bir şey dediğiniz zaman benim içim burkulur. Ama kurnazlar ne yapar biliyor musun? Amacına ulaştığı için mutlu olur, onu mutlu edersiniz yuhlarsanız. Onun zaten amacı o, ona o fırsatı vermeyin. Onun için, bir tek ona üzüldüğümü belirteyim. Ama muhatabımız değil. Ne yazık ki bu anlamda kötü bir iş yapmıştır, umarım pişman olur. Burada Tuzla halkı var, gel, açılışa dair cümlelerini kur, birkaç cümlede beklentini söyle git. Burada yıllarca belediye başkanlığı yapmış. Belediye başkanlığının içerisinden gelen genel başkan yardımcımız var, içi burkulmuştur muhtemelen. Yani milleti düşürmeye çalıştığı durum ve şu an bize yaşattığı durum...


"KARŞIMIZDA KURNAZ BİR GÜÇ VAR. KURNAZLIKLARINA ASLA MÜSAADE ETMEYİN, SAKİN OLUN"


Dediğim gibi, daha çok tuzak var önümüzde. Biz var ya yüksek atlamacı olacağız, engelli atlamacı olacağız, iyi koşucu olacağız. Ara sıra şaşırtacağız onları, fake atacağız. Hentbol oynayanlar bilir, çalım atacağız, gol yemeyeceğiz vesaire. Çok yetenekler lazım bize. Bütün bu yeteneklere sahip olmamız gerekiyor milletçe. Karşımızda kurnaz bir güç var. Kurnazlıklarına asla müsaade etmeyin, sakin olun. Sükunet içerisinde Cumhuriyet’e adım atıyoruz, 99 yılına dört gün sonra. Yarın güzel bir meydan açacağız. Başka bir açılışımız daha var. Bir gün sonra çok güzel bir füniküleri, saygıdeğer Genel Başkan’ım Kemal Kılıçdaroğlu'yla açacağız. Ondan sonra 99. yıl dönümünü Cumhuriyet'in kutlayacağız. Ve Cumhuriyet'in yüzüncü yılına doğru da geri sayım başlayacak. 2023 çok güzel olacak, göreceksiniz. Bu arada siyasi partilerin temsilcileri vardı, ilçe başkanlarım, meclis üyesi arkadaşlarım, bürokratlarım, muhtarlarımız vardı. Bugün de özel bir gün. İYİ Parti İlçe Başkanı’nı da görünce ifade edeyim; bugün İYİ Parti'nin kuruluş yıl dönümü, tebrik ediyorum. Nice başarılı yıllar diliyorum. Beşinci yıl dönümü, nice yıllar diliyorum. İnşallah Cumhuriyet’in 100. yılı hepimize uğurlu gelsin. İkinci yüzyılda hepimize güzel hizmet yıllarıyla dolu olsun."


ALİ ÖZTUNÇ: ANLADIM Kİ PROVOKASYONA GELMİŞ


Açılışta bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da şunları söyledi:
"Buraya gelirken kafamda bir şey kurgulamıştım; üç beş kelime edeyim, tabii siyaset yapıyoruz, laf ederken de birazcık dokundurayım diye düşünmüştüm. Geldiğimde tanımıyordum Tuzla Belediye Başkanı’nı, siz söylediniz 'Tuzla Belediye Başkanı' diye. İçimden dedim ki ya adam da gelmiş buraya, ayıp olur, ben şu AK Parti'ye dokundurma işini bırakayım. Üç beş kelime çevre sorunlarıyla ilgili bir şeyler söyleyeyim, kürsüden ineyim. Ama konuşmaya başlayınca anladım ki provokasyona yapmaya gelmiş. Tayyip Erdoğan'ın adını andı, Allah rahmet eylesin Kadir Topbaş'ın adını andı, ‘Ekrem İmamoğlu’ diyemiyor. ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ diyor. Adı yok mu? Var. Ekrem İmamoğlu. Niye söyleyemiyorsun? Korkuyor çünkü, korkuyor.


"GECELERİ RÜYALARINA GİRİYORSUNUZ BELLİ Kİ SİZ BUNLARIN"


Sayın Başkan’ım, burada sizi eleştiriyorum kusura bakma. Ya bu insanların kalbine nasıl bir korku verdiniz siz böyle ya? Yani geceleri rüyalarına giriyorsunuz belli ki siz bunların. Ama ne diyoruz? Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar. Çünkü 1,5 yıl belediye başkanlığın kaldı. 6-7 ay da onun reisinin kaldı. Reisi önce gidecek, arkasından burada provokasyon yapan belediye başkanı da Tuzla halkı gönderecek, buna inanıyorum. Tesis hayırlı uğurlu olsun. Çevre sorunları açısından çok önemli bir tesis. 20 yıllık AK Parti iktidarında 250 bin metreküp yapmışlar, 3,5 yıllık Ekrem İmamoğlu başkanlığında 400 bin metreküp. İki katından fazla. 20 yılda iki yapmış, 3,5 yılda dört yapmış; tabii ki kıskanacak. Tabii gelecek, burada, ‘Sizden taleplerimiz olacak, sizden müjde bekliyoruz, müjdenin de takipçisi olacağım ha' diye efelenmeye çalışacak. Millet de yemedi. Yaptığının da pişmanlığını yaşayacaktır. Çekti gitti. Tekrar kutluyorum, hayırlı uğurlu olsun. Unutmasınlar, İstanbul demek Ekrem İmamoğlu demektir, Ekrem İmamoğlu demek de İstanbul demektir. Bunu unutmayacaklar, akıllarına yazacaklar. Mıh gibi çakılacak.


SEYİT TORUN: RANT BELEDİYECİLİĞİ YAPARAK GÖZ BOYADINIZ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Tuzla İleri Biyolojik Atık Su Tesisi'nin açılışında konuştu. Torun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamını ileterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
"Ali Başkan gibi aslında ben de yolda gelirken, beraber geldik, kafamda bir konuşma vardı. Hani belediye başkanı gelmiş çok fazla siyasete girmeyelim, böyle belediyecilikten falan bahsedelim diye, acaba kırmadan nasıl konuşuruz diye düşünüyordum ama kendisi, birincisi süreyi uzatarak, üslubunu farklılaştırarak germeye çalıştı, gerdi de. Ama çok değerli Büyükşehir Belediye Başkanı’m Ekrem İmamoğlu'nun dediği gibi, bizim bu tür oyunlara gelmememiz lazım. Bundan sonra bize çok tuzaklar kuracaklar. Emin olun yarın havuz medyasında burayı abartarak, böyle bire bin katarak anlatmaya çalışacaklar. Biz, her zamanki gibi sükunetimizi ortaya koyacağız. Çünkü haklıyız, doğru şeyler söylüyoruz, doğru işler yapıyoruz. Bugün İstanbul'un yıllardır çözülmemiş sorunlarını çözüyor Sayın Ekrem İmamoğlu. Neredeydiler bugüne kadar? 20 yıldır genelde iktidarlar, 25 yıldır da İstanbul'u yönetiyorlar. Daha düne kadar Üsküdar'da denizle kara birleşiyordu. Beşiktaş'ta, her yerde, her yağmurda insanlar boğulma tehlikesi geçiriyordu, neredeydiniz? Yani süsleyerek, püsleyerek, rant belediyeciliği yaparak göz boyadınız. Eğer yapmış olsaydınız bugün İstanbul Büyükşehir'in bütçesi altyapıya bu kadar ayrılmazdı, çözmüş olurdunuz bunları. Ama her işiniz algı, her işleri algı ve algıyla yönettiler.
TOPAL ÖRDEK OLACAK DERKEN SESİNİ ÇIKARDIN MI
Şimdi Sayın Belediye Başkanı'na, Tuzla Belediye Başkanı'na sormak lazımdı. ‘Ben şunu takip ediyorum, bunu takip ediyorum, işte söz verdiniz.’ Peki Ekrem İmamoğlu'nun kesilen kredilerini de takip ediyor musun? Bu ile gelmesi gereken kaynakları elinden alınırken sesini çıkardın mı? 'Topal ördek olacak' derken sesini çıkardın mı? Hizmet istiyorsun şimdi burada. Güzel, olabilir, Tuzlalının hakkıdır da. Sayın Başkan önceliklere bakar, gerçekten fizibil bir projeyse, Tuzlalının menfaati neyse zaten yapar, ondan hiçbir endişemiz yok. Ama senin rant projelerine, kişisel menfaatlerine hizmet edecek değil, üzgünüz. Bizde rant yok, halk var, halkın menfaati var. Şimdi UKOME’nin yapısını değiştirdiniz, şirketlere atamayı değiştirdiniz, metrolara yapılan kredileri 5 kat artırdınız; bunları say say bitmez. Ama buna rağmen Sayın Başkan, öyle uçuk kaçık projelerle uğraşmıyor, kaynakları verimli kullanıyor. Ve 16 milyonun hakkını 16 milyon İstanbulluya veriyor, bundan rahatsızlar bundan huzursuzlar.

"AKLI SIRA MAĞDUR EDEBİYATI YAPIYOR"


Ben biliyorum, Tuzla'da yaşayan bazı benim tanıdıklarım da var, nasıl rant sağladıklarını. O vidanjörü, gelip de muayene bacasına boşaltıp da para aldıklarını biliyorum ben. Daha bildiğim çok şey var. Burada bize şimdi aklı sıra mağdur edebiyatı yapıyor. Neyse arkadaşlar, biz bunlara takılmayacağız, önümüze bakacağız. Daha güzel işlerimiz var. İstanbulluya, ülkemize hizmet borcumuz var. Bunu da yerine getireceğiz, getirmek için de yoğun bir çaba var.


"TIKIR TIKIR ÇALIŞIYORSUNUZ, TEKER TEKER PROJELERİ BİTİRİYORSUNUZ"


Ben, Sayın Başkan'a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkan, seçildiğinizde, seçilmeden önce o propaganda döneminde birçok karalamalar yapıldı. Birçok haksız ithamlarda bulunuldu ama hepsini boşa çıkardınız. Tıkır tıkır çalışıyorsunuz, teker teker de projeleri bitiriyorsunuz. Ben, CHP ailesi olarak çok teşekkür ediyorum. Millet İttifakı olarak çok teşekkür ediyorum. Bizim yüzümüzü yere baktırmadınız. Onurla, gururla İstanbul'un sokaklarında dolaşıyoruz. Her gittiğimiz yerde de ekibiniz orada, her bir yere de damganızı vurmuşsunuz. Bundan dolayı da sizlere şükran borçluyuz. Başarılarınızın devamını diliyoruz. Bu tesisimiz hayırlı uğurlu olsun. İstanbul'umuza, ülkemize emeği geçen başta şahsınız olmak üzere sayın genel müdürümüze ve yüklenicilere, emeği geçen herkese de çok çok teşekkür ediyorum. Güzel hizmetlerde buluşmak dileğiyle. 150 hizmet dendi ama eminim ki yıl başına biz onu 200-250 olarak göreceğiz. Ve İstanbullu hizmete doyacak ve güzel günleri hep birlikte göreceğiz. Geliyor, gelmekte olan."
 

Editör: TE Bilişim