Gazete Emek- 3. Havalimanı’ndaki kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan inşaat işçilerinden 24’ünün tutuklanmasını protesto eden inşaat işçileri sendikaları, tutuklanan çalışanların derhal serbest bırakılmasını talep etti. Sendikalar, başlattıkları imza kampanyası ile işçilerle dayanışma çağrısında bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası, İnşaat İşçileri Sendikası ve Devrimci Yapı İşçileri Sendikası, yapımı devam eden 3. Havalimanı’ndaki kötü çalışma koşulları nedeniyle eylem yapan ve aralarında sendikalarının da bulunduğu inşaat işçilerinin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

DİSK Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen ortak basın toplantısının salonuna, “Tutuklanan işçiler ve sendikacılar serbest bırakılsın. İşçilerin tüm talepleri kabul edilsin. Köle değiliz” pankartı asıldı.

Toplantıda ilk söz alan İnşaat İş Sendikası üyesi Kadir Kurt oldu.

Kurt, “Tüm şantiyelerde kölelik koşulları mevcut” dedi ve işçilerin son eylemle beraber verdiği yanıta dikkate çekti:

“Son eylemle birlikte verdiği yanıtla Türkiye’deki pek çok işçinin sesi oldu. Bu çok değerlidir. İnşaat işçisinin sesini kısmaya çalışıyorlar. Bir tarafta olanların medyası ve çalışanları, reklamları veren bu patronlar. Biz de bunların karşılarında bir güç oluşturmak zorundayız.”

Ardından konuşan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan da “3. Havalimanı işçileri işçi sınıfının tamamına bir ses ve çığlık verdiler. Bu başka fabrikalara da örnek olacak. Tutuklanan arkadaşlarımızla desteğimizi de sürdüreceğiz” diye belirtti.

Dayanışma çağrısı

Kurumlar adına ortak basın metnini ise Dev-Yapı İnşaat Yol Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir okudu.

Demir, kötü çalışma koşullarına tepki gösteren yüzlerce inşaat işçisinin gözaltına alındığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“3. Havalimanında inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3. Havalimanında asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz. Başta sendikalar olmak üzere emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınları, meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.” 

Demir, imzacı sendikalar olarak tutuklanan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Şimdiye kadar imzacı olan kurumların isimleri şöyle:

DİSK, KESK,TMMOB, TTB, Gıda-İş, Limter-İş, Sine-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası, Genç İşçi Derneği, Emekçiler Derneği, Alınteri, Adalar Demokrasi Meclisi, Birleşik Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi, Demokrasi İçin Birlik, Devrimci Anarşist Faaliyet, Devrimci Hareket, Diyalog Grubu, Emekçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisleri, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Demokrat Gençlik, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yurttaş Girişimi, 78’liler Girişimi.


Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim