Gazete Emek- Uluslararası Af Örgütü,  İstanbul Büyükada'da gözaltına insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmalarını istedi. 

Açıklamada, gözaltında olanların kimseyle görüştürülmediği ifade edildi: “Kimseyle görüştürülmeden gözaltında tutulan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser serbest bırakılmalı.”

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser dün (5 Temmuz) İstanbul, Büyükada’daki bir dijital güvenlik ve bilgi yönetimi eğitimi sırasında yedi insan hakları savunucusu ve iki eğitimci ile birlikte gözaltına alındı.

İnsan hakları aktivistlerinin gözaltına alındığını sosyal medyadan duyuran hukukçu Kerem Altıparmak’ın paylaştığı bilgiye göre şu isimler gözaltında:

Nalan Erkem ve Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlık Derneği), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü), Günal Kurşun ve Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İzleme Derneği), Şeyhmuz Özbekli ve Ali Garawi.

Biri Almanya, diğeri İsveç vatandaşı olan iki eğitimci ile gözaltında alındıkları otelin sahibi de gözaltında.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri SalilShetty konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser'in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucularının; bariz bir şekilde sebepsizce gözaltına alınmış olmaları nedeniyle müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz.

“Rutin bir eğitime katılan İdil Eser ile diğer insan hakları savunucularının kimse ile görüştürülmeden gözaltında tutulmaları, abes bir suiistimaldir ve ülkede insan hakları aktivistlerinin karşı karşıya bulunduğu riskli durumu göstermektedir.

“İdil Eser ve beraberinde tutuklananlar derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdır.

“Şu anda Hamburg'da bulunan dünya liderleri; Türkiye’de insan haklarının hızlı kötüye gidişi hakkında şimdiye kadar son derece hoşgörülü davranmıştır. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarındayken, bu durumu kararlılıkla gündeme getirmelerinin ve hâlihazırda parmaklıklar arkasında olan tüm insan hakları savunucularının serbest bırakılması için çağrıda bulunmalarının tam zamanı.”

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da bir ay önce tutuklanmıştı.

“Nereye götürüldükleri bilinmiyor”

Af Örgütü, gözaltında olanlarla ilgili şu bilgiyi verdi:

“İdil Eser ve beraberinde gözaltına alınanların nereye götürüldükleri henüz bilinmiyor. Şu ana kadar avukatları ile görüştürülmediği ve yakınları ile iletişime geçerek gözaltında olduklarını haber verme haklarının kullandırılmadığı anlaşılıyor.

“Polisin gözaltılarda 24 saat boyunca avukatla görüştürmeme yetkisi bulunuyor ancak gözaltına alınan kişiler yakınlarını derhal bilgilendirme hakkına sahip.

“Emniyet Müdürlüğü yetkilileri avukatlara bugün saat 14:30’da bilgi verileceğini açıkladı.”

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim