Gazete Emek- Çobanlar sopa, dipçik, tekme ve yumruklarla dövüldü. Başları dere suyuna sokulup ölümle tehdit edildi. İşkenceden bayılan çobanlardan biri kuytu bir yere atılarak ölüme terk edildi.


Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Yufkalı (Nêrduşe) köyünün Binahare mezrasında, koyunlarını otlatmaya götüren iki çobana Şemdinli'deki Durak Korakolu'na bağlı askerler tarafından işkence yapıldı.  

5-6 piyade uzman çavuşun işkencesine maruz kalan Nasır Taş ve Ramazan Aktaş ağır yaralandı. Yakınları tarafından baygın halde bulunan Nasır Taş, "Bir ara askerlerin ayakların kapanıp yalvardım ama yine de dövmeye devam ettiler" dedi. 

Halen Şemdinli Devlet Hastanesi'nde tedavi görmekte olan yaralı çobanlardan Nasır Taş'ı yeğeni Müslüm Taş olayın nasıl geliştiğini Artı Gerçek'e şöyle anlattı:

"Amcam Nasır Taş ve köylümüz Ramazan Aktaş çobanlık yapıyorlar. Dün akşam askerler amcamı arayarak bir grup PKK'linin bölgede göründüğünü, kendisini de bu gruptan haberdar olup olmadığını soruyor. Amcam kimseyi görmediklerini ve konuyla ilgili bir bilgileri olmadığını sölüyor. Ertesi gün (bugün) saat 7-8 civarında 6-7 kişilik bir grup uzman çavuş (Şemdinli'deki Durak Korakolu'na bağlı uzman çavuşlar) amcamların yanına gidiyor. Önce normal bir şekilde sohbat ediyorlar. Hatta çoban köpekleri askerlere havlıyor ancak amcam köpekleri durduruyor. Bir süre sonra askerler 'PKK'lılar nerede, onları gördünüz mu, kim onlara yardım ediyor" gibi sorular sorular sormaya başlıyor. Amcam ve diğer çoban bilgileri olmadığını söyleyince askerler bunları dövmeye başlıyor. Amcamın elindeki sopayla, tüfek dipçikleriyle, tekmelerle, tokatlarla uzun süre dövüyorlar. Öyle ki amcamlar "artık yeter, yapmayın" diye yalvarmaya başlıyor. Hatta amacım dediğine göre amcam bir ara ayaklarına da kaparak işkenceye son vermeleri için yavalarıyor. Ama bu da kar etmiyor. Sonra amcamı dere kenarına götürüp başını suya sokuyorlar. Öldürmekle tehdit ediyorlar. Seni öldüreceğiz diyorlar. Yaklaşık iki saat süren işkencenin ardından amcamı ağaçlık, kuytu bir yere atıp gidiyorlar. Diğer çobanı da ayrı bir yerde aynı şekilde dövüyorlar. Onun yaraları amcamdan daha iyi olduğu için sürünün başına geçebiliyor. Öğlene doğru kadınlar koyunları sağmaya girince olaydan haberder oluyor. Kadınlar sürünün başında görmedikleri amcamı aramaya koyuluyorlar. Bir süre süre sonra o kuytu yerde baygın halde buluyorlar. Kadınlar bize haber verdikten sonra araçla yanlarına gittik, yaralılara araçla dağdan indirdik. Sonra da ambulans çağırdık."

KAYMAKAMLIĞA GİDİP ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Olaydan sonra babasının Kaymakamlığa giderek şikayetçi olduğunu aktaran Müslüm Taş, Kaymakamın daha sonra yanlarına birkaç jandarma gönderdiğini, jandarmaların "davacı mısınız" diye sorduklarını, kendilerinin de "davacıyız" dediğini söyledi. Müslüm Taş, şimdi amcasının sağlığına kavuşması için uğraştıklarını, amcasının hastaneden çıkamasının ardından savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı. 

Hastanede darp raporu alan Ramazan Aktaş taburcu oldu. Ancak hala hastanede olan Nasır Taş'ın yanak kemiğinde çatlak var, omuz ve kolları şişmiş durumda,  vücudunu birçok yerinde ise morluklar var. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim