Gazete Emek- Sabahın erken saatlerinde on binlerce kişi Newroz’un kutlanacağı Van Kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı’na geldi.

Alana gelen vatndaşlar, birçok noktada polis kontrolünden geçerken, polisin yoğun önlemler aldığı ve helikopterlerle havadan izlediği Newroz alanı, HDP ve DBP bayraklarıyla süslendi. Sahnede “Newroz pîroz be” ve “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız” pankartı yer aldı.

Van’daki Newroz’da HDP’nin tutuklu olan önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile yine tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Mehmet Aslan ile Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın cezaevinden gönderdikleri mesaj okundu.

Mesajda, “Toprağını korumak için Afrin halkının gösterdiği tarihi direniş, insanlığın özgürlük umutlarını büyüttü. Newroz umuttur, direniştir ve çağrıdır. Bu yürüyüş durdurulamaz” denildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilen mesajda, “AKP ve MHP’nin yürüttüğü işgal politikaları, her yerde özgürlük inancıyla, çağdaş Kawa’lara yenilecektir” ifadeleri yer aldı.

Okunan mesajın ardından DTK Van Sözcüsü Fikret Duman, Afrin’deki duruma dikkat çekerek, “Afrin şahsında Kürt halkının statü sahibi olmasını engellemek istiyorlar. Biz DTK olarak bütün halkımıza sesleniyoruz; ulusal birlik dışındaki her şey teferruattır. Biz kaderimizi yazmazsak, bizim kaderimizi hep başkaları yazacaktır”  dedi.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim